logo

B Planı

keikotorigoe

keikotorigoe
airwaypost2016@hotmail.com
B Planı

Son zamanlardaki havacılık ile ilgili haberler gerçekten çok düşündürücü.

Kısa çalışma ödeneği, ancak baştan düşük maaş alanlar için büyük bir yardımcı gibi gelebilecek gibi geliyor bana.

Yüksek gelire alışmış olanlar için hayat standardını aniden düşürmek çok zor olsa gerek. Gelire göre kullandığı şampuanın fiyatı bile farklı olabileceğini tahmin etmek zor değil.

Ama bazen düşünüyorum.

Bu genel olarak yüksek maaşa sahip havacıların zorla almış uzun izin günleri değerlendirerek bundan sonraki hayatına yön verebilmek üzere kendine yatırım yaptılar mı acaba? Yani B planına hazırlık içindeler mi acaba?

Bugünkü habere göre Bill Gates, Covid-19 ile ilgili olarak zengin ülkelerde pandeminin 2021’in sonuna kadar biteceğini ve dünyanın geri kalanında ise salgının sona ermesi 2022’nin son aylarında gerçekleşeceğini söylemiş.

Şimdiden bile hayatın dengesini kaybetmişlerden yüzde kaçı 2022’nin son aylarna kadar ve belki ek bir yıl daha B planı olmadan yaşayabilir?

AI çağında yer üstünden silinip gidecek çok sayıda meslek olacağını biliyoruz.

Halen her ne kadar yüksek maaşa sahip olsa da tahminimizden daha erken ve belki de Covid-19 sebebiyle bu hıza hız katarak yolcu uçağı bile İHA’ya dönüşecek günlerin daha da yaklaştığına inanıyorum.

Uçuş görevlisi de ne zamana kadar zorunlu olacağını bilemedim. AI’nin yerine geçemeyeceği bir görev gibi gelmiyor bana. Hatta hijyen açısından bir robotun daha da verilmli olabileceğini bile düşünüyorum.

Yer hizmetlerinde de daha kaç yıl personele ihtiyaç duyulacak?

Bir yolcu olarak hiç karşılaşamayan görevlilerin işi de uçağın gelişmesi ile uzun ömürlü bir meslek olamayabiliyor.

Halen emekliliğe çok yaklaşmış olanlar için yukarıdaki durum pek de büyük bir sorun olmayabilir. Ama daha yolun başlangıcındaki veya en çok giderlerin olduğu hayat döneminde olanların sadece bügünü kurtarmak için değil, artık havayolu şirketlerin daha da AI’ya yöneleceği, insanın iş güçüne pek de ihtiyaç duymayan çağa hazırlıklı olması gerekmez mi?

Bir insanın hayatında sadece bir mesleğe sahip olma zorunda gibi bir kural yok.

Hayatımız devam ediyor.

Umarım bir kişi bile daha fazla ‘Covid-19 sayesinde 2019 yılı’nda tahmin edemediği kadar harika hayatım var’, ‘Covid-19 olmasaydı bu yeteneğimi asla keşfedemezdim’ diye 2020 yılını anımsayacak.

Sağlıklı günler size.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...