logo

Pilot adayları ne kadar İngilizce bilmeli?

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Pilot adayları ne kadar İngilizce bilmeli?
Uçakta pilot anonsunu duyuyoruz. Herkes anlasın diye başka dillerin yanısıra mutlaka İngilizce anons yapılıyor. Halen hangi ülkenin üstünde olduğunu, manzarayı kaçırmasın diye özel bilgileri paylaştığını ve hangi yükseklikte olduğunu söylerken, ne yapıyorsam bırakıp dinliyorum.
Pilotlar sadece bunca bilgileri paylaşabilecek kadar İngilizce mi biliyor? Yoksa anadili kadar bilmezse pilot olamaz mı? diye hiç düşündünüz mü?
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün talimatına göre pilotun İngilizce anlama ve konuşma yeteneği şöyle olmalıdır.
  • Telsiz haberleşmesinde ICAO standart havacılık terminolojisinin niyet edilen mesaj iletimine yeterli olmadığı anormal durumlarda, standart freyzyoloji dışına çıkarak sade, doğru ve etkin iletişimi sürdürebilir yeterlilikte olmalıdır.
  • Genel, belirli bir konu veya mesleki konular üzerinde doğru ve net bir şekilde iletişimi sağlayabilir yeterlilikte olmalıdır.
  • Genel, belirli bir konu veya mesleki konularda uygun haberleşme stratejilerini kullanabilir, yanlış anlamaları fark ederek çözümleyebilir ve mesajların doğru iletilmesini sağlayabilir olmalıdır.
  • Havacılık sektöründe anlaşılabilecek bir lehçe veya aksanda olmalıdır.
Yani telaffuz, yapı, kelime bilgisi, akıcılık, anlama ve iletişim konu başlığında en az operasyonel seviye (Seviye-4) İngilizce dil yeterliliğine sahip olmalıdır.
Seviye-4 dil yeterliği, test tarihinden itibaren sadece 4 yıl geçerlidir.
Dil yeterliliği sınavına katılmış ve seviye-4 altında not alarak başarısız olmuş adaylardan;
1) Seviye-1 notu alanlar, sınav tarihi itibarı ile 45 gün içinde;
2) Seviye-2 notu alanlar, sınav tarihi itibarı ile 30 gün içinde;
3) Seviye-3 notu alanlar, sınav tarihi itibarı ile 15 gün içinde;
aynı sınav sistemini kullanan test merkezinde tekrar sınava alınmazlar.
Bu arada lisanslarında İngilizce dil yeterliliği bulunmayan pilotlar seviye-6 (uzman seviye) Türkçe dil yeterliliğine sahip olmalıdır.
Türkçe ya da İngilizce dillerinden birinde geçerli bir dil yeterlilik seviyesi bulunmayan pilotların lisansları bu gerekliliği sağlayana kadar Sivil Havacılık Genel Müdürlükçe askıya alınır. Bu şartı sağlamadan ilk defalisans başvurusunda bulunan adaylar için lisans düzenlenmez.
Türkiye’de erkeklerin %60’dan fazlası hayatta en az bir defa pilot olmayı hayal ediyormuş.
Umarım hayalleriniz gerçek olacak.
Size başarılar dilerim.

Av. Keiko Torigoe
www.torigoelaw.com

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...