logo

Rolls-Royce’dan havacılığa yeni bileşen; Advance3

Rolls-Royce’dan havacılığa yeni bileşen; Advance3

Rolls-Royce’un Advance3 motoru, üçboyutlu baskı ile üretilmiş parçalar ve yeni malzemelerin kullanımıyla sivil havacılıkta geleceğin öncülüğünü yapıyor.

Teknoloji tanıtımı amacıyla üretilen model, kullanılan teknolojilerin yanı sıra 2025’te piyasaya çıkacak Rolls-Royce UltraFan® motor tasarımının da kanıtlanması işlevini görmekte.

Yaklaşık 20 bin parçadan oluşan Advance3, testlerin yüzüncü saatini geride bıraktı.

İlk sonuçlara göre, katman eklemeli üretim (daha yaygın adıyla üçboyutlu baskı) yöntemiyle üretilen parçalar ve seramik matris kompozitten üretilmiş bileşenler büyük başarı sağladı.

Üçboyutlu baskı yöntemi mühendislerin parçalara yeni tasarımlar getirmesine ve bu parçaların daha hızlı üretilip, tasarımlarının değiştirilmesine olanak sağlıyor.

Seramik matris kompozitler (SMK) ise yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı ve metal alternatiflerine göre daha hafif.

Mühendislerin milyonlarca veri noktası indirdiği testler kasım ayında başladı ve motor ilk kez temmuz ayında tam güçte çalıştırıldı.

Öncü teknolojiler ve dijital olanaklara dayanarak müşterilere önemli faydalar sağlamayı hedefleyen Advance3, Rolls-Royce’un gelecek vizyonu olan IntelligentEngine anlayışının geliştirilmesinde önemli rol oynamakta.

Rolls-Royce Sivil Havacılık Tanıtım Programları Baş Mühendisi Ash Owen, şunları kaydetti: “Testlerin bugüne kadar herhangi bir aksaklık olmadan ilerlemesi, bu motorun bir dizi yeni teknoloji ve yepyeni bir motor çekirdeği kullandığı düşünülürse muazzam bir başarıdır. Testin ilk aşamasını tamamladık ve sonuçları analiz ediyoruz. Seramik ve 3B parçalardan aldığımız sonuçlardan çok memnunuz. ”

SMK parçalar daha yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanırken soğutma amacıyla çok daha az havaya ihtiyaç duyuyor, aynı zamanda önemli bir hafifleme de sağladığı için verimliliği arttırmaya yardımcı oluyor.

3B baskı yöntemi ise, birçok parçadan oluşan karmaşık motor elemanlarının daha az parçayla, kimi zaman tek bir parça olarak üretilmesine imkan veriyor ve üretim sürelerini düşürüp bileşenlerin geliştirme aşamasında hızla ve kolayca tasarım değişikliğinden geçebilmesini sağlıyor.

Bu süreçte yeniliğin öncüleri arasında olan Rolls-Royce, dünyanın 3B baskı ile üretilmiş en büyük havacılık parçasını 2015 yılında test edilen Trent XWB-97 motorlarda kullandı.

Üçboyutlu baskı yöntemi, üretim verimliliğini arttırıp parça ağırlığını düşürürken, konvansiyonel yöntemlerle mümkün olmayan tasarımlar geliştirilmesine de olanak sağlıyor.

#

SENDE YORUM YAZ