logo

Emirates Grubu, 670 milyon dolar kâr açıkladı

Emirates Grubu, 670 milyon dolar kâr açıkladı

Emirates Grubu, yılı 670 milyon dolar kâr ile tamamladı
Emirates Grubu, 2016-2017 mali yılını üst üste 29’uncu kez, kârla tamamladığını ve Kapasite artışları ile paralel istikrarlı bir ticari büyüme gerçekleştirdiğini açıkladı. Grup bünyesindeki dnata, şimdiye kadarki en kârlı dönemini geçirirken, Emirates Havayolu 340 milyon dolar ile karlılığını korudu. Emirates Grubu toplamda 3,7 milyar dolar yatırım yaptı.

Emirates Grubu, havacılık ve seyahat sektörünün çalkantılı bir yıl geçirmesine rağmen üst üste 29. yılında da kâr ve istikrarlı bir büyüme elde ettiğini duyurdu. 2016-2017 mali yılında 670 milyon dolar kâr açıklayan Emirates Grubu’nun cirosu, geçtiğimiz yılki sonuçlara kıyasla %2’lik bir artış ile 25,8 milyar dolara ulaştı.

Emirates grubu yat krl Bşk ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum,

Mali sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emirates Havayolu ve Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum, “2016-17 yılının bugüne kadar yaşadığımız en zorlu yıllardan biri olmasına rağmen Emirates ve dnata, kâr getirmeye ve büyümeye devam etti. Yıllar boyunca, iş kapasitemizi ve becerilerimizi geliştirmek ve marka itibarımızı yükseltmek için yatırım yaptık. Şimdi de bunun meyvelerini topluyoruz. Bu güçlü temeller, Brexit oylamasından Avrupa’nın göçlerle yaşadığı zorluklara, terör saldırılarına; ABD’ye hava yoluyla ulaşımı etkileyen yeni politikalardan kur değer kaybına, Afrika bölgelerindeki fon geri gönderme sorunlarına ve petrol ve gaz sanayisinin ağır şartları ticari güven ve seyahat talebi üzerindeki zincirleme etkisine kadar, yıl boyunca seyahat talebini etkileyen istikrar bozucu olayların üstesinden gelmemize yardımcı oldu “dedi.

2016-17 mali yılında Grup toplu bir şekilde, yeni uçaklara ve ekipmanlara, şirket alımlarına, modern tesislere, en son teknolojilere ve personel girişimlerine 3,7 milyar dolar yatırım yaptı.

Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum sözlerine şöyle devam etti: “Bu yatırımlar, rekabet avantajımızı genişletirken ve işletmelerimizi değişken iş ortamına ve hızla değişen tüketici beklentilerine göre adapte ederken zorluklarla başa çıkma gücümüzü daha da artıracak.

Her ne kadar havayollarının gelirlerini daraltan aşırı rekabetin ve birçok pazardaki değişkenliğin seyahat akışlarını ve talebini etkilemesi sonucu önümüzdeki yıl da zorlu olacak gibi görünse de sektörümüzün geleceği konusunda iyimserliğimizi koruyoruz.

Emirates ve dnata, işimizi etkileyen olaylara ve trendlere ayak uydurmayı sürdürecek, böylece fırsatlara ve zorluklara hızla yanıt vermeye devam edebileceğiz. Aynı zamanda dijital dönüşüm yolculuğumuzda da ilerleyeceğiz. İş yapma şeklimizi, tamamen yeni bir teknoloji setinin verdiği güçle her açıdan yeniden tasarlıyoruz. Amacımız, daha da kişiselleştirilmiş deneyimler ile müşterilerimize sorunsuz yolculukları sağlamak ve operasyonlarımızı daha verimli hale getirmek“dedi.

Emirates Grubu’nun 80’den fazla alt biriminde ve şirketinde çalışan sayısı, %11 artış ile 105.000’in üzerine ulaştı. Emirates Grup çalışanları 160’dan fazla milleti temsil ediyor.

Emirates performansı

Emirates’in toplam yolcu ve kargo kapasitesi, 60 milyar sınırını aşarak 2016-17 sonunda 60,5 milyar Mevcut Ton Kilometresine (ATKM) ulaştı ve havayolunun dünyanın en büyük uluslararası havayolu olarak konumunu güçlendirdi. Havayolu, yıl içinde kapasitesini 4,1 milyar Mevcut Ton Kilometresi (ATKM) veya 2015-16’ya kıyasla %7 artırdı.

Emirates, 19’u A380 ve 16’sı 777-300ER olmak üzere 35 yeni uçak alarak şu ana kadar bir mali yıl içindeki en yüksek alım sayısına ulaştı. Aynı zamanda 27 eski uçak seferden kaldırıldı ve toplam filo rakamı, mart sonunda 259 oldu. 62 uçağı kapsayan, Emirates’in bir yıl içinde bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük program olan bu filo yenilemesi, havayolu şirketinin ortalama filo yaşını geçen yılki 74 aya ve 140 aylık sektör ortalamasına kıyasla 63 ay gibi önemli bir rakama çekti.

Bu da Emirates’in çevre, operasyonlar ve müşteriler için daha iyi olacak genç ve modern bir filo çalıştırma stratejisini ortaya koyuyor. Havayolu, dünyanın en büyük Boeing 777 ve A380 operatörlerinden biri olmayı sürdürüyor ve bu iki uçak bugün havada olan en modern ve verimli geniş gövdeli jetler arasında gösteriliyor.

Emirates yıl boyunca, Fort Lauderdale, Hanoi, Newark, Yangon, Yinchuan, Zhengzhou ve bir ek kargo uçağı destinasyonu: Phnom Penh’e hizmet vermeye başladı. Aynı zamanda Afrika, Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Amerika mevcut sefer ağındaki dokuz şehre hizmet ve kapasite takviyesinde bulunarak müşterilere daha fazla seçenek ve bağlantı şansı sundu.

ABD doları karşısında önemli kur değer kaybına ve son derece rekabetçi bir iş ortamından kaynaklanan yol ücreti düzenlemelerine rağmen Emirates, cirosunu 23,2 milyar dolar seviyesinde sabit tutmayı başardı. Ayrıca 4,3 milyar dolar sağlam nakit akışı ile mali yılı tamamladı.

Emirates’in farklı finansal kaynaklar arama stratejisiyle uyumlu bu anlaşmalar, havayolunun iş modelindeki güçlü yatırımcı güvenini ve güçlü mali yapısını vurguluyor.

Emirates’in altı bölgesinden elde ettiği gelir

Her bölgenin %30’un altında toplam gelire olan katkısıyla dengeli durumunu sürdürdü. Avrupa, 2015-16’ya kıyasla değişmeyerek 6,5 milyar dolar ile en yüksek gelir sağlayan bölge oldu. Doğu Asya ile Avustralya ve Yeni Zelanda ise %1’lik bir artış kaydederek 6,2 milyar dolar ile Avrupa’yı yakından takip etti. Amerika kıtası, %3 artış ile 3,4 milyar dolar ciro artışı kaydetti. Körfez ve Orta Doğu cirosu, %4 artış ile 2,4 milyar dolara yükselirken Afrika için ciro, %4 düşüş ile 8,7 milyar 2,4 milyar dolar geriledi. Batı Asya ve Hint Okyanusu cirosu ise %3 düşüş ile 2,0 milyar dolar oldu.

Emirates, değişen müşteri ihtiyaçlarına paralel olarak ürünlerini ve hizmetlerini yenilemek için yatırım yapmaya devam etti. Havayolu, Temmuz 2017’de hizmete girecek geliştirilmiş A380 Uçak İçi Lounge’ı görücüye çıkardı ve gelecekteki Boeing 777X filosunu AVANT uçak içi eğlence sistemi ile donatmak üzere Thales ile milyonlarca dolar değerinde önemli bir anlaşmaya imza attığını duyurdu.

2016-17’deki diğer önemli girişimlerden bazıları ise şöyle: Dubai Uluslararası Havaalanı Terminal Salonu B’de yer alan Business Class Lounge’ın 11 milyon dolarlık renovasyonu; Cape Town’da yeni Emirates Lounge açılışı, %100 geri dönüştürülmüş plastik şişelerden ecoTHREAD™ patentli teknoloji kullanılarak yapılmış Economy Class sürdürülebilir battaniyeleri de dâhil olmak üzere tüm sınıflardaki yolcular için yeni kabin hediyeleri.

2017-18 dönemi için de Emirates, mevcut uçuş noktalarındaki kapasite artışlarına ek olarak Kamboçya’da Phnom Penh ve Hırvatistan’da Zagrebolmak üzere yeni rotalarını duyurdu.

Emirates SkyCargo Performansı

Havayolunun toplam ulaştırma cirosuna yaptığı %13’lük katkı ile şirketin genişleme faaliyetlerinde vazgeçilmez bir rol oynamayı sürdürdü.

Hızla değişen talep düzenleri ile zorlu olmayı sürdüren hava taşımacılığı pazarında Emirates’in kargo birimi, 2,9 milyar dolar ciro bildirirken taşınan ton %3 kısmi artış ile 2,6 milyon tona ulaştı.

Emirates’in SkyCargo’sunun toplam kargo filosu, 15 uçağıyla değişmeden kaldı: 13 Boeing 777F ve 2 Boeing 747-400F. Emirates’in yeni yolcu destinasyonlarına kargo kapasitesine ek olarak Emirates SkyCargo da Phnom Penh’e (Kamboçya) yeni kargo uçağı hizmetlerine, Dubai-Oslo ve Delhi-Hong Kong arası yeni bağlantılara başladı.

2016-17’de Emirates SkyCargo, Dubai Uluslararası Havaalanı’nda sıcaklığa duyarlı farmasötik sevkiyatların zamanında ve güvenilir bir şekilde yapılması hedefiyle özel kurulmuş 4000 metre karelik Emirates SkyPharma’nın resmi açılışını yaptı ve sıcaklığa duyarlı kargolar için tasarlanmış bir koruma çözümü olan White Cover Advanced’i lanse etti.

dnata performansı

58 faaliyet yılı içinde 2016-17, dnata için bugüne kadarki en kârlı yıl oldu; ilk defa 330 milyon dolar kâr rakamı geçilmiş oldu. Önceki yılın güçlü sonuçlarının üzerine koyarak dnata’nın cirosu, %15’lik artış ile 3,3 milyar dolara ulaştı. dnata’nın uluslararası işi, artık gelirinin %66’sını oluşturuyor.

Geçen yılın rekor yatırım seviyelerini artıran dnata, işine 272 milyon dolar fazla yatırım yaparak gelecekteki çalışanlarını, tesislerini, teknolojisini ve yeni satın alımlarını geliştirdi.

2016-17 yılında dnata’nın faaliyet harcamaları da paralel şekilde %15 artarak 3,0 milyar dolar oldu, bunda büyük oranda uluslararası havaalanı faaliyetlerine yeni alınan şirketleri entegre etmesi etkili oldu.

dnata’nın nakit bilançosu, 926 milyon dolar ile oldukça güçlü ve geçen yılın rekor seviyesine yakın kaldı. 2016-17’deki işletme faaliyetlerinden geçen yılki şirket rekoruna benzer bir rakam; 350 milyon dolar nakit akışı sağlandı.

dnata’nın istihdam gücü ise 40.000’in üzerine çıktı, yeni satın alınan şirketlerin çalışanları ile birlikte %20’lik önemli bir büyüme yaşandı. Genişleyen uluslararası kapsamıyla dnata’nın BAE dışındaki personel oranı daha da artarak %56’ya çıktı.

Yıl içinde dnata, aynı zamanda Dubai Havaalanı Serbest Bölgesi içinde yer alan yeni 25 milyon AED ihracat müşterisi hizmet merkezinin ve kargo entegre kontrol merkezinin de resmi açılışını yaparak havayolları, taşıma aracıları ve sevkiyatçılar için genel ürün teklifini artırdı.

#

SENDE YORUM YAZ