logo

Birdal: “Havacılık için ekonomik ve siyasal istikrar önemlidir”

Birdal: “Havacılık için ekonomik ve siyasal istikrar önemlidir”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü’nü “Gelecekte Havacılık ve Uzay” konulu etkinliğe katılarak kutladı.
Birdal konuşmasında, ekonomik ve siyasal istikrarın, havacılık sektörünün gelişmesi bakımından temel öneme haiz olduğunu vurguladı.


Türk Hava Kurumu (THK) Üniversite rektörlüğünün Halkbank sporsorluğunda Ankara The Green Park Otel’de gerçekleştirdiği Dünya Sivil Havacılık programına ülkenin havacılık alanında öncü kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile üniversitelerin ilgili bölümlerinden çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinliğe katılamayan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu birer telgraf gönderdi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ın ardından THK Üniversitesinin video gösterisi sunuldu.
Açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Ahmet Erman Akbulut, konuklara teşekkür etti.
Ardından söz alan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arama Katılımı Yönetim Danışmanlığı kurucu Direktörü Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu, THK Üniversitesi’nin 01-03 Aralık tarihleri “Gelecekte Havacılık ve Uzay Arama” konulu çalışmasının detaylarını anlattı.
Türkiye’nin havacılık ve uzay çalışmalarına ışık tutan çalışmanın sonuç bölümüne ilişkin 5 önemli sonuç madde sıralandı.
Çalışmanın sonuçlarında ise; havacılık ve uzay alanındaki genişletilmiş ulusal misyonu ve uluslararası iddiasıyla; Sektörle Eşgüdüm (müfredat, araştırma ve yenilik üretme alanlarında), Öğrenme Deneyiminin Dönüşümü (müfredat, yeni pedagoji ve teknolojilerle), Araştırma Gücünün Oluşturulması (ortak ve disiplinler arası çalışmalarla), Uluslararasılaşma (insan kaynağı, sertifikasyon ve işbirliğiyle), Kurumsallaşma (mali dönüşüm, etkin kaynak kullanımı ve profesyonel iletişimle) tespitleri vurgulandı.
İSTİKRAR, HAVACILIK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ
Sonrasında söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, ekonomik ve siyasal istikrarın, havacılık sektörünün gelişmesi bakımından temel öneme haiz olduğunu vurguladı.


Bu nedenle havacılık sektöründeki büyümenin sürdürebilir olabilmesi için sektörel düzenlemeler ile etkin havacılık politikalarının hayata geçirilmesi büyük önem taşıdığına işaret eden Orhan Birdal, şöyle devam etti:
“Sivil havacılığın ekonomik etkisi diğer sektörlerle karşılaştırıldığında çıkan sonuç cidden şaşırtıcıdır. Dünya havacılık sektörü ortaya koyduğu 600 milyar ABD doları aşan ekonomik katkısı ile ilaç, tekstil hatta otomotiv sektörlerinden finansal olarak daha güçlüdür. Sivil havacılık sektörünün dünya gayrı safi hasılasına olan katkısı insanlar için ihtiyaçlar hiyerarşisinin başında gelen yeme-içme sektörünün yarısından daha fazladır. İlk ticari yolcu uçuşun gerçekleştirildiği tarihten bu yana geçen yaklaşık 100 yıllık bir zaman dilimi içinde uçuş yapan yolcu sayısı tüm ticari seferler küresel ölçekte 67 milyarı geçmiştir bu yıl itibariyle. Sene sonu itibariyle 17 bin 370 adet şehir çifti arasında yaklaşık 52 bin 964 rota üzerinde 32.8 milyon ticari sefer gerçekleştirilmiştir. Ticari seferlerde sadece bir sene içerisinde kat edilen mesafe yaklaşık 6.7 trilyon kilometredir. IATA, geçtiğimiz sene sonu yayınladığı raporunda havayolu taşımacında önümüzdeki 20 sene içerisinde yaklaşık olarak senelik yüzde 3.6’lık büyüme öngördüğünü açıklamıştır. Bu yıllık büyüme 20 sene içerisinde 3.1 milyar yeni yolcu anlamına gelmektedir.”
BAŞ DÖNDÜRÜCÜ GELİŞME DEVAM EDİYOR
Birdal, havacılık sektörünün dünyada baş döndürücü bir hızla gelişmeye devam ettiğini, gerek uluslararası gerekse kıtalar arası bütünleşmede ve entegrasyonda büyük rol oynadığını söyledi.
Günümüz dünyasında dış ticaret ve turizm gibi dünya ekonomisine yön veren ve hacim kazandıran en önemli sektörlerin, havacılık sektörü sayesinden hayat bulduğunu, geleceklerini havacılık sektörünün kanatları altında inşa ettiğini aktaran Birdal, “Havacılık sektörü sayesinde ülkelerin ulaşılabilirlikleri de artmaktadır. Bu arttıkça ülkelerin, dış yatırımcılar için cazibesi ve güvenilirlik seviyeleri de artmaktadır. Ürünlerin en hızlı, güvenli ve stok maliyeti olmadan küreselleşebilmesinde havacılık sektörünün rolü vazgeçilmezdir.


İnsan ve emtiaların güvenli ve hızlı bir şekilde akışının sağlanması ülkeler için çok önemli sosyo-ekonomik ve kültürel faydalan sağlamaktadır. Sınır ötesi yolculukların kolaylaşması ülkeler arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin daha da kuvvetlenmesini sağlamaktadır.
Havacılık sektörünün haiz olduğu stratejik önemi nedeniyle gelişmiş yeni teknolojileri bünyesinden barındıran ülkeler ticari, kültürel ve askeri askeri alanlarda büyük avantajlar elde etmekte. Ve önemli bir güç haline gelmekteler.” İfadelerini kullandı.
“BAKANLIK OLARAK TİTİZLİK GÖSTERİYORUZ”
Sektördeki gelişmeleri rakamlar vererek katılımcılara anlatan Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Hava taşımacılığının önemi bilinciyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından sektörün geliştirilmesi amacıyla köklü adımlar atılarak havacılık faaliyetlerinin özel sektöre ve rekabete açılmasının sağlandığını, bu anlayış doğrultusunda 2003 yılında başlattıkları serbestleşme politikası ve Türkiye’nin içinde bulunduğu istikrar ortamı ile havacılıkta gerçekleştirilen atılımın sürdürülebilir olması bakımından yine bakanlık olarak sektörün ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak adımları atma konusunda büyük titizlik gösterdiklerini vurguladı.
İSTANBUL YENİ HAVALİMANI İLK FAZI 29 EKİM’DE AÇILACAK
Birdal, özellikle İstanbul yeni havalimanı gibi Türkiye’nin dünya ölçeğinde havacılıkta bir merkez olmasını sağlayacak dev bir yatırımı hayata geçirmek suretiyle Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için her türlü irade ve kararlılığı sergilediklerine işaret etti.

İstanbul yeni havalimanı projenin ilk fazını 29 Ekim 2018 tarihinden itibaren tamamlayıp hizmete açmayı planladıklarını belirten Birdal, “İnşallah o tarihten sonra pek çok havalimanı şirketi buraya yeni sefe düzenleyebilemecği gibi türk şirketleri de seferlerini artırabilecektir.
Yeni havalimanı, dünyanın en büyük havalimanlarından hatta birincisi. Son fazın da tamamlanmasıyla 15 bin adet stadyum büyüklüğünde 500 adet uçak kapasiteli yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek, 6 tane pisti olacak. Ayrıca 120 bin yeni istihdam sağlayacak.” Dedi.
HACILIK, TURİZME EK İSTİHDAN SAĞLIYOR
Dünya Sivil Havacılık Günü’nün tebrik eden Orhan Birdal sözlerini “Uluslararası çalışmalara göre Türkiye’de havacılık sektöründe istihdam edilen her 100 kişi turizm sektöründe 277 ek istihdam yaratıyor. Görüldüğü gibi Türkiye havacılık sektörü milli ekonomimizin en önemli katalizörlerinden.” şeklinde sürdürdü.
Tüm bunları yaparken en önemli şeyin eğitim olduğunu kaydeden Birdal, “Bugün Türkiye THK üniversitesinin çalışması ufkumuzu derinleştiren, geleceğe ışık tutacak önemli bir çalışma, hayırlı olsun.
Pek çok üniversitemiz artık havacılık bölümleri açmakta ve ileride doğacak istihdama katkı sağlamak için yetişmiş insan gücünü sağlamaya büyük önem vermektedirler. Havacılığına katkı sağlana tüm kurum kuruluşları tebrik ediyorum.” Dedi.
TÜRK UZAY AJANSI KURULMASINDA SON AŞAMA
Birdal, Türk Uzay Ajansı kurulmasına ilişkin kanunu çıkarılması ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğine dikkat çekerek, “ Türkiye bununla NASA benzeri bir yapıya kavuşmuş olacak. “ dedi.
ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN HAVACILIK VE UZAY…
“Gelecekte Havacılık ve Uzay” konulu etkinliğin kapanış konuşmasını yapan THK Genel Başkanı ve THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Kürşat Atılgan ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir.” sözünü hatırlatarak, Türkiye’nin geleceğini inşa etmekte havacılık ve uzayın büyük değer taşıdığını belirtti.

Seyfettin KOÇAK/ ANKARA

#

SENDE YORUM YAZ