Yolcu Uçakları ile Yolcu Kabininde Kargo Taşıması
İnsanların evde kaldığı bu döneme özgü ihtiyaçlarımız var. Böylece kargo taşıma trafiğinde ciddi talep ortaya çıkmıştır.
31.08.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere aşağıdaki gerekliliklerin karşılanması kaydıyla, Sivil havacılık genel Müdürlüğü’nden onay almaksızın, hava taşıma işletmeleri tarafından yolcu uçak ile yolcu kabininde kargo taşınabilecektir. (Genelge : UOD-2020/2G)
- Kargoların yükleme ve boşaltma işlemleri, işletmenin yetkili personeli gözetiminde yapılmalıdır.
- Yükleme ve sabitleme tamamlandıktan sonra, kapı kapatılmadan önce, tüm yükleme ve sabitleme işlemi yetkili personel tarafından kontrol edilmelidir.
- Yolcu kabininde sadece genel kargo, akma ve koku yayma riski olmayan kargo ve medikal kargo sınıfında yer alan yükler taşınır.
- Li-Ion bataryalı cihazlar (bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları vb.) ve tehlikeli maddeler taşınamaz.
- Kargolar; yolcu koltukları üzerine, koltuk altı zemine ve baş üstü dolaplarına maksimum yük taşıma kapasitelerini aşmayacak şekilde yüklenmelidir.
a-Kargo ağırlığı, zeminin eya koltukların yapısal yükleme sınırlarını aşamaz,
b-Koltuk altı zeminde kargo taşınabilmesi için kargonun hareket etmesini engelleyici şekilde koltuk altının tasarlanmış olması gereklidir ve kargo koltuğun altına tamamen yerleştirilmiş olmalıdır.
- Tuvaletlere, mutfaklara (galley), koridorlara, acil çıkış bölgelerine, kargoların ileriye, yana veya yukarıya doğru hareketini kısıtlamayan veya maksimum yük taşıma kapasitesini belirten bir plakarta sahip olmayan bölümlere yükleme yapılamaz.
- Yolcu kabinine şekilsel olarak uygun olmayan kargolar yüklenmemeli, keskin kenarları var ise de keskinlikten arındırılmalıdır.
- Kargo yerleşimi, acil durum teçhizatlarına erişimi engellemeyecek şekilde yapılmalıdır.
- Yükleme esnasında koltuk bazlı sabitleme yapıldıktan sonra bloklar halinde ağ vb. malzeme kullanılarak sabitleme işlemi yapılabilir. Ağlar vb. malzeme koltuk altına kadar indirilerek uçları birbirine bağlanmak suretiyle sabitleme sağlanmalıdır.
- Her koltuğa yapılacak yükleme ve sabitleme işlemi sonunda, yüklenen kargoların yüksekliklerinin, koltuk sırt yüksekliğini aşmaması ve ikaz ışıklarının görünmesini engellememesi sağlanmalıdır.
- Kabin ekibinin uçuşun her safhasında kabinin her yerine erişimi sağlanmalıdır. Yangın ile mücadele kapsamında, kabin ve kokpit dinlenme alanları ile kokpit hariç olmak üzere, kabin yükleme planına ve kabin ekibinin oturma pozisyonuna göre taşınabilir yangın söndürücü sayısı ve yerleri net olarak belirlenir. Kabin ekibinin yangınla mücadele prosedürü bu operasyon tipine ve Genelgenin 7nci madde gereği belirlenen kabin ekibi sayısına göre özel oluşturulmalıdır.
- Uçuş öncesi, kargo taşıması yapılacak olan kabin bölgesinde yer alan koltukların, mutfakların (galley) ve varsa uçak içi eğlendirici sistemin (IFE) sigortaları “OFF” konuma alınmalıdır.
İhtiyaç olan herkese gerekli tıbbi malzemelerini zamanında teslim edilmesini diliyorum.
Av. Keiko Torigoe
www.torigoelaw.com