logo

Uzaydaki gizemli sinyalin kaynağına ulaşıldı

Uzaydaki gizemli sinyalin kaynağına ulaşıldı

Bilim insanları ‘FRB 20221022A’ adı verilen ve uzayda 10.000 kilometre ötede yakalanan gizemli bir radyo sinyalinin kökenini ortaya çıkardı.

Euronews’te yer alan habere göre, sinyalin 200 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside yer alan bir nötron yıldızından kaynaklandığı belirlendi.

Gökbilimciler bu tür sinyallere “hızlı radyo dalgası patlamaları” (fast radio bursts / FRB) adını veriyor. FRB’ler, Güneş’in üç günde ürettiğinden daha fazla enerjiyi bir milisaniyede açığa çıkaran olağanüstü patlamalardan oluşuyor.

Bu patlamalar radyo dalgaları yayıyor ve bilim insanlarının kullandığı teleskoplar onları milyarlarca ışık yılı uzaklıktan bile tespit edebiliyor.

Gökbilimciler yıllardır bu gizemli sinyallerin kesin kökenini bulmaya çalışıyordu.

Yeni araştırmaya konu olan FRB 20221022A da aslında 2022’de tespit edilmişti. Patlamanın titrek ışığını incelen araştırma ekibi, sonunda bu FRB’yi ilk kez bir magnetarın etrafındaki güçlü manyetik alana dayandırdı.

Muazzam manyetik güce sahip nötron yıldızlarına magnetar adı veriliyor.

Son araştırma, FRB’lerin magnetarların manyetosferlerinde ortaya çıkabileceğine dair ilk kesin kanıt oldu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) astrofizikçi Kenzie Nimmo, “Nötron yıldızlarının bulunduğu bu ortamlarda, manyetik alanlar evrenin üretebileceği sınırların çok ötesindedir,” dedi.

FRB’ler, ilk kez 2007’de keşfedildiklerinden beri bilim insanlarını şaşırtıyor. Son derece güçlü olan bu sinyaller, bazen milisaniyeler içinde Güneş’in 500 milyon katı enerji açığa çıkarabiliyor.

#

SENDE YORUM YAZ