logo

Turizm İyileşiyor mu?

Emin Çalkılıç

Emin Çalkılıç
emincalkilic@hotmail.com
Turizm İyileşiyor mu?

Sibel Mutlu GÜR

Hergün yeni bir haber … kimilerine göre durum vahim gelmeyen uçaklar, Türkiye’den çekilen acentalar, iflas eden oteller beraberinde gelen işsizlik, kimilerine göre ise turizm yara aldı ama toparlandı. Oteller doluyor, uçaklar ek sefer düzenliyor, oteller istihdam edecek personel bulamıyor yani ülkemize ilgi büyük .

Gerçek şu ki …

2015 ve 2016 bize turizm tarihimizin en kötü faturasını çıkardı. Ancak bu yıl gösterdi ki bu durum kalıcı değil. Değişen misafir profili ile Avrupalı’nın yerini ortadoğulu misafirler aldı, bu duruma karalar bağlamakta, cankurtaran olarak görmekte bir bakış açısı.

“Turist Kaybının Faturasını Yerli Turist Ödedi ”

Turizm ciddi yaralar almışken, turist kaybının faturasını yerli turistler olarakta biz ödedik ne yazık ki. Ülkeye Döviz girişi ve turistik işletmelere nakit akışı sağlamak adına. Yabancı ülkelerden gelen misafirler neredeyse bedava sayılabilecek paketlerle ülkemize gelmeye teşvik edilirken, yerli turist fahiş fiyatlarla otellerde konakladı, yüksek rakamlara uçak biletleri satın aldı. Yapılan bu ikili satışın tuzağına düşen yerli turist Avrupalı turistin neredeyse 4 katı bedelle aynı yemeği yedi, aynı hizmeti aldı. Dünyanın hiç bir ülkesinde olmadığına inandığımız bu uygulama yüzünden turistin azaldığı tatil rotalarına artık Türkler de rağbet etmez hale geldi. Bu yıl yalnızca Yunanistan’a giden Türk sayısı neredeyse 1 milyona ulaşmışken otellerin 2018 yılında yerli turiste yüksek fiyat dayatmasından vazgeçmesi gerek.

” 2017 toparlanma yılı ”

TÜİK verilerine göre Ocak – Ağustos döneminde gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.4 artışla 21.983.873 kişi oldu. 2016 yılına göre yüzde 22’lik bir artış demektir. Ancak 2017 yılını felaketlerle dolu 2016 yılına kıyaslamak gerçekçi olmayacaktır. Bir diğer dikkat çekilmesi gereken nokta ise turist sayısında ki artış ile turizm gelirleri arasında ki artışın aynı olmaması. Konaklama fiyatları yabancı turistlere düştükçe düşerken, oda doluluğuna oynayan işletmelerden geriye kalan ise yıpranan personel ve tesisler oluyor.

” Seyahat edenlerde Terör Kaygısı ”

Zaman ilerledikçe, yeni jenerasyon ile zevkler beklentiler de değişiyor ve tabi seyahat noktaları da değişiyor. Yalnız ülkemizde değil dünyanın her noktasına ilgi, değişken bir süreçte. Bir ülkeyi seyahat rotası yapan başlıca iki etken doğal güzellikler ve tarihi güzelliklerken sizce önümüzde ki yıllarda seyahat sebepleri bunlar olacak mı?
Son yıllarda giderek artan terör olayları ile birlikte, insanların seyahat ederken belkide hiç aklına gelmeyen türde güvenlik kaygıları oluştu. Cazibe merkezi olan yerlere terör eylemleri gerçekleştirilme ihtimali, seyahatler hangi rotaya olursa olsun dünya turizminde bir tedirginliğin hakim olduğunu gösteriyor .

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...