logo

TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane’den önemli açıklama

TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane’den önemli açıklama

Tekrardan Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) başkanı seçilen Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet Nane, Kısa Çalışma Ödeneği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Bloomberght Finans Merkezi programında konuşan Nane, havacılık sektörünün en az 3 ay daha Kısa Çalışma Ödeneği desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kısa Çalışma Ödeneğinin bu ay sonu itibarıyla bitiyor olmasına ilişkin açıklamasında Nane, 15 Nisan’da başlayacak olan turizm sezonunda havayollarının güçlü geçirerek firesiz atlatması ve kar etmesi için bir süre daha desteğe ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Nane açıklamasında, “Kısa Çalışma Ödeneği bu yüzden çok çok değerli. Bu desteği eğer alamazsak tabii ki sıkıntılar olacak. Bu sıkıntıların başında ücretsiz izne çıkarma opsiyonumuz bulunuyor. Bu süreçte ücretsiz izne çıkardığımızda özellikle KÇÖ ile karşılaştırdığımızda günlük 47 liralık bir gelirle bunun KÇÖ karşılığı kabaca 100 küsur lira olduğu için aradaki fark kadar çalışanlarımız yada maaşlı çalışan tüm sektör çalışanları bu süreçte ücretsiz izin günleri kadar zarar edecekler. Sektörde kaynak kalmadığı için ve turizm sezonunun havacılığın desteklenmesi için biz havacılık sektöründe KÇÖ uygulamasının en az 3 ay daha sezon başlayıp hareketlenme olana kadar devam etmesini talep ediyoruz. Bununla ilgili Şubat ayında ilgili bakanlıklara talebimizi ilettik. Bu arada önemli olan bu katma değer yaratacak kaynağın sektöre aktarılmasıdır” dedi.

KÇÖ uygulaması devam etmezse sektöre nasıl bir yük olacak?

KÇÖ ödeneğinin olmaması durumunda çalışanların günlük kaybının 70 lira civarında olacağını ifade eden Mehmet Nane, “Gün bazında ücretsiz izin olarak verilen destek 47 lira bunu KÇÖ ile karşılaştırsak aynı çalışanın alacağı ücret 120 lira civarında olacak. Sektörde sadece uçaklar yok, yer hizmetleri, catering firmaları, güvenlik firmaları ve hava meydanı işletmeleri bütün bu unsurlar var. Yaklaşık 200 bin kişiden bahsediyoruz ve arada kabaca 70 liralık bir fark ortaya çıkıyor. Ortalama bir çalışan 10 günlük ücretsiz izne çıktığında 70 liralık fark 10 günde 700 lira yapıyor. Bu 700’ü 200 binle çarptığımızda bunu da 3 aylık bir sürece getirdiğimizde sektör emekçilerinin faydalanamayacağı fark net olarak ortaya çıkıyor. Bunu bizim verecek gücümüz olmadığı için zaten ücretsiz izin kavramını kullanıyoruz. 2019 yılı ile karşılaştırdığımızda yaptığımız işlerin ancak %50’sine yakınını yapabiliyoruz. Bu durumda %50 daha az gelir elde ederken bu farkı hep içerideki kaynaktan karşılamaya çalıştık ancak artık kaynak kalmadığı için bizde mecbur olarak ücretsiz izin opsiyonunu değerlendiriyoruz. Bu sektörün yaşayabilmesi ve hazır olarak turizm sezonuna girebilmesi için bu desteğe ihtiyacı var. Bu destek olmazsa sektördei 200 bin kişinin kaybı olacak. Nitekim bugün itibarıyla firmalar ücretsiz izinle ilgili açıklamalarını yapmaya başladı. Bu da istenmeyen bir durum çünkü çalışanlarımız bu oranda daha az gelire sahip olacak. Bizde bunun olmaması için sektörel bir dernek olarak tüm başvurularımız yaptık” ifadelerini kullandı.

#

SENDE YORUM YAZ