logo

THY’nin 11 yıllık başarı hikayesi “Yüksek İrtifa”

THY’nin 11 yıllık başarı hikayesi “Yüksek İrtifa”

Dünyanın en çok destinasyonuna sahip olan Türk Hava Yollarının 11 sene boyunca basın müşavirliği görevini yürüten Dr. Ali Genç ile söyleşimizi Sibel Gür yaptı..

sibel-mutlu-gur

Röportaj; Sibel GÜR

1- Kendinizden bahseder misiniz?

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo-TV Sinema Bölümü’nde doktoramı tamamladım.

İş yaşamıma Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda Genel Müdür Uzmanı olarak başladım. O dönemdeki genel müdürümüzün danışmanlığını yapıyordum. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştım.

Üniversiteden 1999 yılında ayrıldıktan sonra çeşitli televizyon ve gazetelerde farklı pozisyonlarda bulundum. Show TV’de Haber Müdürü, Star TV’de Haber Koordinatörü, 2000-2002 yılları arasında da Akşam gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptım. 1993-2003 yılları arasında TRT, SHOW TV ve Star TV’de yayınlanan Ateş Hattı programının program koordinatörlüğünü üstlendim. Daha sonra da bildiğiniz gibi 2005-2016 yılları arasında yaklaşık 11 yıl Türk Hava Yolları’nda Basın Müşaviri olarak görev yaptım.

THY’den ayrıldıktan sonra İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Sistemleri Bölümünde yardımcı doçent olarak çalışıyorum. Aynı zamanda çeşitli şirketlere iletişim danışmanı olarak hizmet veriyorum.

2Türkiye’nin uluslararası tek markası Türk Hava Yolları ile ilgili kitabınız okuyuculara neler sunacak ?

“Yüksek İrtifa” kitabında THY’de 2003-2015 yılları arasında yaşanan süreçleri anlatıyorum. 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelmesinin ardından yönetim kadrolarının değiştirilmesiyle başlayan süreçle THY’nin başarı hikayesini anlatıyorum. THY’nin bölgesel bir taşıyıcıdan küresel bir havayolu markasına dönüşümün yaşandığı bu yıllar bu kitabın içerisinde yer alıyor. Bu dönem THY tarihine altın harflerle yazılmıştır.

13 yıllık dönemin felsefesi, hedefleri, yönetim anlayışı ve yapılan çalışmalar temel yaklaşımlarla ele almaya çalıştım. THY’nin büyüme sürecindeki stratejinin ne olduğu, başarısının ardındaki etkenler, şirket üst yönetiminin katkıları, yönetimdeki fikir ayrılıklarının süreçlere etkisini, ürün ve hizmet kalitesiyle ilgili yapılanları detaylı olarak anlattım.

Tüm dünyada ve Türkiye’de ilgiyle karşılanan reklam ve sponsorluk çalışmaları, ünlü marka elçileriyle olan anlaşma süreçleri okuyucuların ilgisini çekecektir. THY’nin uluslararası alanda tanınmasında önemli rolü olan reklam filmlerinin öyküleri de kitapta yer alıyor.

“Yüksek İrtifa” aynı zamanda THY’nin bu başarılı döneminde yaşanan sıkıntıları da içeren bir kitap. THY’nin 13 yılda elde ettiği başarıya hangi koşullarda ve gerçeklikte ulaştığını anlatmak istedim.

Tüm dünyanın konuştuğu “deve” krizinden Amsterdam’daki uçak kazasına kadar birçok krizin perde arkasını ve nasıl yönetildiğini anlattım.

 

3- THY’nin 11 yıl boyunca Basın müşavirliğini yaptınız, peki kitap fikri aklınıza nereden geldi ,sizi yazmaya yönelten şey neydi ?

THY’de görev yaptığım süre içerisinde açıkcası bir kitap yazarım diye düşüncem yoktu. O nedenle herhangi bir not da almamıştım.

THY, yurt dışında yaygınlık ve bilinirlik olarak baktığımızda Türkiye’nin en önemli uluslararası markası. Böyle bir marka Amerika’da ya da Avrupa’da herhangi bir ülkede olsa hakkında onlarca kitap yayınlanırdı. Elde edilen bu başarı insanlarımıza ve şirketlerimize örnek olması açısından önemli diye düşündüm. Bu nedenle THY için böyle bir kitap yazılmasını hep önemsedim. Hatta görev yaptığım dönemde de bazı kişileri cesaretlendirerek kitap yazması yönünde teşvik ettim ancak bir sonuç alamadım.

Görevimden ayrıldıktan sonra aklımdaki düşünceyi hayata geçirmeye karar verdim. Madem şu ana kadar yazan biri çıkmadı neden ben yazmıyorum diye kendime sordum ve yazmaya başladım.

4- THY Kitap fikrinize nasıl yaklaşımda bulundu ?

Kitap yazma fikri oluştuktan sonra o zamanki genel müdür olan Temel Kotil Bey’e THY’nin başarı hikayesini yazmak istediğimi söyledim. Kendisi çok heyecanlandı ve bir an önce yapılması gerektiğini, geleceğe böyle bir eser bırakmanın tüm THY çalışalarını da mutlu edeceğini söyledi.

Temel Beyden aldığım cesaretle de hızla yazmaya başladım. 6 ay gibi bir sürede de yayına hazır hale getirdim.

Bu arada THY’de genel müdür değişikliği oldu ve Bilal Bey göreve geldi. Kitap yayınlandıktan sonra ilk nüshayı Bilal beye verdim. Sağolsun kendisi de çok hızlı okudu ve yorumunu da Twitter hesabından başlattı ve “THY’nin başarı hikayesinin samimi dille anlatıldığı Yüksek İrtifa kitabını bir solukta okudum. Sağolasın Ali Genç” diyerek tüm kamuoyuyla paylaştı.

5Sizce Yüksek İrtifa kitap deneyimi filme dönüşebilir mi ?

THY’nin başarısı hem Türkiye’de hem dünyada büyük bir ilgiyle takip edildi. Havacılık ve turizm sektörü başta olmak üzere tüm iş dünyası bu başarı hikayesinin nasıl sağlandığını merak ediyordu. Kiminle karşılaşsam ilk soru bu oluyordu. Bu nedenle film olmasa bile mutlaka birkaç bölümden oluşan bir belgeselinin yapılması gerekir diye düşünüyorum. İşletme ve hizmet anlayışı, reklam ve marka çalışmaları hepsi çok önemli konular.

Ayrıca yine kitapta yer alan iki bölüm var ki bunların filmi yapılsa inanıyorum ki ilgiyle izlenir. Afrika’da gökyüzünde yolunu kaybeden Airbus 310’nun hikayesi ile Bamako’daki otel baskınında Eray’ın kurtarılması iki gerçek hikaye olarak müthiş ilgi çeker.

6- THY’den kopma nedeniniz tam olarak nedir?

THY’de hep aynı pozisyonda üst düzey yönetici olarak, basın müşaviri olarak kaldım. 11 yıldan sonra da üretecekleriniz sınırlı hale gelmeye başlıyor. Bir yenilenme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Nedenlerden bir tanesi buydu.

Bir diğer neden de şirkette en üst düzeyde bir yönetim değişikliği olmuştu. Daha önceki deneyimlerimden de biliyordum ki bu değişiklik beraberinde yeni bir yapılanmayı getirecekti. Buna yardımcı olmak gerekiyordu. Bunun gereğini yaptım. THY yönetimi de aynı anlayışta olunca el sıkışarak ayrıldık.

7- Yazmış olduğunuz kitapta her şeyi yazdığınıza inanıyor musunuz, sunu da yazsaydım dediğiniz bir konu var mı?

Kitabı yazmaya karar verdiğimde içeriği nasıl olmalı sorusuna yanıt aradım. Uluslararası marka haline gelen THY’yi nasıl anlatabilirdim? Başarının parametreleri nelerdi? Bunları anlatan bir kitap olsun istedim. Kişisel deneyimim ya da anılarımdan ziyade bu başarının öyküsünü anlatmalıydım. Merak edilen de oydu.

İlk içindekiler taslağını hazırladığımda hayal ettiğim kurgu tamamlanmıştı. Yazım sürecinde de hiçbir değişiklik yapmadım, sadece konulara bazı ara başlıklar koydum. Kitap tamamladığında ilk gün düşündüğüm neyse ortaya çıkan da o oldu. Dolayısıyla şunu da yazsaydım dediğim bir konu olmadı.

Elbette yazılacak, anlatılacak başka konular ve ayrıntılar var ancak bunlar bu kitabın konusu değildi. Ayrıca kitabımın girişinde belirttiğim gibi bazı konuları görevim gereği ve şirkete karşı sorumluluğum açısından ele almam doğru olmazdı. Şunu söyleyebilirim ki THY’nin başarı öyküsünü anlatmak için gerekenleri bu kitapta yazdım.

8- Yanılmıyorsam Temel Beyi’in ekibindeydiniz. Temel Beyi, görev aldığınız süre içerisinde gerek Candan Beye (Karlıtekin) gerekse Hamdi Beye (Topçu) koruduğunuz kolladığınız oldu mu?

THY’de görev yaptığım süre içerisinde bir ekip içinde yer almak gibi kendimi hiçbir zaman görmedim. Beni THY’ye davet eden Temel Beydi, ve pozisyonum gereği genel müdüre bağlı bir yöneticiydim. Ancak işim gereği yönetim kurulu başkanlarımızla da yakın çalışma içerisindeydim. Gerek Candan Bey gerekse Hamdi Beyle çalışırken hiçbir sorun yaşamadım. Ben THY’nin basın müşaviriydim ve görevim boyunca bunun bilincinde hareket ettim. Şirketimizin menfaati için çabaladım. THY’de görev yapan herkes şirketin yararı için çalışır, biz de bunu prensip edindik. Tüm yöneticilerimizle de uyum içinde çalıştım.

9- Görevi bıraktıktan sonra yine havacılık sektöründe devam etmeyi düşündünüz mü veya düşünüyor musunuz?

Şu anda hem akademisyen hem de iletişim danışmanı olarak çalışıyorum. ucuyoruzz.com adlı seyahat ve havacılık sitesinde de haftada bir köşe yazıyorum. Akademik kariyerime devam etmek istiyorum. Sektörde 11 yıl emek verdim, çok iyi ilişkiler kurdum bunu devam ettirmek istiyorum. O yüzden de yazılarımla irtibatımı sürdürüyorum. Havacılık sektöründe ya da herhangi bir alanda tam zamanlı bir çalışma düşüncem yok.

#

SENDE YORUM YAZ