Son Dakika
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından, havalimanını işleten TAV çalışanlarına psikososyal destek sunmak üzere harekete geçti.
Çalışan Sağlık Danışma Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçiren şirket, ruh sağlığı uzmanlarıyla işbirliği yaparak çalışanlarına psikososyal destek sunacak. TAV, soruşturmaya dair çalışmaların tamamlanmasının ardından havalimanını kısa süre içinde yeniden operasyona açtı. Havalimanının operasyona alınmasıyla eş zamanlı olarak, 1 Temmuz itibariyle çalışanlara yönelik psikososyal destek çalışması da başlatıldı.
İlk etapta saldırıdan doğrudan etkilenen çalışanları odağına alan çalışma, daha sonra TAV’ın tüm çalışanlarını ve yöneticilerini kapsayacak şekilde grup terapileri ile devam edecek.
Farklı kişi ve kurumların katkı sunduğu çalışmanın koordinasyonunda yer alan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Aker “Terör olayını yaşamış, tanık olmuş ya da bir tanıdığının maruz kaldığını öğrenen kişilerde yaygın olarak şok, kaygı, korku, öfke, çaresizlik duyguları, gerginlik, uyku sorunları, yeme bozuklukları, ani irkilmeler, huzursuzluk, güvensizlik, sürekli tetikte olma hali, olayla ilgili görüntülerin tekrarlayıcı ve rahatsız edici biçimde akla gelmesi, odaklanma güçlükleri, unutkanlık gibi belirtiler görülebilir. Geniş kitlelere yayılan ve toplumun güven duygusunu sarsıcı travmatik olaylarda toplumsal yapının yeniden inşa edilebilmesi, etkilenenlerin gündelik yaşantılarına geri dönebilmesi ve bireylerde ortaya çıkan psikolojik ve fiziksel etkilerin kontrol altına alınması amacıyla çalışmalar yapılması önemli bir gereksinimdir” dedi.
Çalışmaların bir yıllık süreçte Atatürk Havalimanı dış hatlar terminali içerisindeki sabit bir merkezde, psikolojik travmalar ve afet çalışmaları üzerine uzmanlaşmış psikiyatr ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından TAV çalışanları ile bir dayanışma içerisinde yürütülmesi planlandı.
Gerçekleştirilecek psikososyal destek hizmetleri kapsamında bireysel görüşme ve tedavi yaklaşımları, eğitim toplantıları ve grup terapileri gibi uygulamalara yer veriliyor. Çalışmayla terörün yarattığı olumsuz ruhsal etkilenmelerin en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Saldırının ardından çalışanların ve ailelerinin endişelerini gidermek amacıyla, TAV Havalimanları ve iştiraklerinin genel müdürleri de bir mektup kaleme alarak çalışanlarla paylaştı.
BENZER HABERLER