logo

Suudi Arabistan’lı ‘flynas’

keikotorigoe

keikotorigoe
airwaypost2016@hotmail.com
Suudi Arabistan’lı ‘flynas’

Suudi Arabistan’da prenslerinden Muhammad bin Salman’ın(MBS)’ veliaht prens olduktan sonra bu ülkede çok şey değişmeye devam ediyor.

2018 yılında kadınlara araba kullanmaya izin verildiği haberi hala hatırlıyoruz, değil mi? Kadınlar artık stadyuma girebiliyor, konsere gidebiliyor ve çalışabiliyor.

Pek bilinmiyor, ama Suudi Arabistan’daki iklim yavaşça değişiyormuş. Bunun sebebi dünyadaki en büyük deniz suyu arıtma tesislerine sahip olması, tarım için kullanılan atık su arıtma tesisleri ve yağmur suyunu değerlendiren baraj sayesinde Riyad’da nehir bile olmasından kaynaklandığını tahmin ediliyor. Maliyetin çok yüksek olmasına rağmen bunu halka yansıtmıyor olması da önemli sanırım.

Bir de elbette NEOM ve 2030 Vizyonu, yöneticinin 30’lu yaşında olması, her konuda en ileri teknolojiye yatırım yapmaktan zevk aldığını bile hissedebiliyorum.

MBS’nin başbakan koltuğuna oturduğu 2022 yılında, Suudi Arabistan’daki LCC ‘flynas’, Simple Flying’in haberine göre, önceki yılına kıyasla %91 yolcu sayısı çoğalmış ve büyüme oranı ise iki katı olmuş. Yeniden 30 hattı eklerken uçak sayısı da 43’e çoğalmış. Sadece dini amaçla ziyaret edenlerin sayısı değil, turist olarak ziyaret edenlerin sayısı da çoğaldığını görebiliyoruz.

Ayrıca ‘flynas’ bakım ve teknik işlerini lokalize etmek için 150 kişiden fazla mühendisi istihdam etmeyi planlıyor ve yerli pilotu yetiştirmek için de çalışmalara başlamış.

Dünya’da susuzluktan savaş bile çıkacağını söylenen bu günlerde, iklimi değiştirecek seviyede su üretmeye önem veren, dünyanın en önde teknolojiyi sergileyen şehri inşa eden, ‘çöl ve petrol’ imajından fiili olarak çoktan uzaklaşan Suudi Arabistan’ı ziyaret etmeye ne dersiniz?

İyi ucular size.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...