logo

Shanshan Tayfunu Japonya’da hava trafiğini durdurdu

Shanshan Tayfunu Japonya’da hava trafiğini durdurdu

Japonya’nın güneybatısında elektrik dağıtımının kesilmesine, hava trafiğinin durmasına ve büyük fabrikaların kapanmasına neden olan Shanshan Tayfunu hayatı durma noktasına getirdi.

Yetkililerin, bölgeyi vuran en şiddetli fırtınalardan biri olabileceği uyarısında bulunduğu doğa olayında şu ana kadar en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi de yaralandı.

Otomobil üreticisi Toyota fırtına nedeniyle tüm yurt içi fabrikalarında faaliyetlerini askıya alırken, Nissan, Honda ve çip üreticileri Renesas ve Tokyo Electron da bazı fabrikalarda üretimi geçici olarak durdurdu.

Hava durumu ajansına göre, saniyede 50 metreye (saatte 180 kilometre) varan hıza sahip tayfun, saat 13:45’te (TSİ 07.45) Nagasaki eyaletindeki Unzen şehri yakınlarındaydı ve saatte yaklaşık 15 kilometre hızla kuzeye doğru hareket ediyordu.

Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi düzenlediği basın toplantısında, tayfunla ilgili olaylarda üç kişinin öldüğünü ve bir kişinin kayıp olduğunu belirtirken, afet yönetim ajansı 45 kişinin yaralandığını söyledi.

Meteoroloji ajansı, fırtınanın önümüzdeki birkaç gün boyunca Kyushu üzerinde gezindikten sonra hafta sonu başkent Tokyo da dahil olmak üzere orta ve doğu bölgelere yaklaşmasının beklendiğini söyledi.

Yetkililer, ülke genelinde 5,2 milyondan fazla kişiye tahliye bildiriminde bulunulduğunu söyledi.

Kumamoto vilayetindeki tarihi Hitoyoshi kentinde bir otel işleten Madoka Kubo, Reuters’e yaptığı açıklamada tüm rezervasyonların iptal edildiğini ve otelinin şu anda yakın bölgelerden tahliye edilen yaşlıları barındırmak için kullanıldığını söyledi.

ANA Holdings ve Japan Airlines’ın da aralarında bulunduğu havayolları şimdiden 800’den fazla uçuşun iptal edildiğini duyurdu.

Ulaştırma Bakanlığı’na göre Kyushu’nun birçok bölgesinde tren seferleri askıya alınırken yüzlerce otobüs ve feribot seferi de durduruldu.

Shanshan Tayfunu, bu ayın başlarında elektrik kesintilerine ve tahliyelere yol açan Ampil Tayfunu’nun ardından Japonya’yı vuran en son sert hava sistemi oldu.

#

SENDE YORUM YAZ