Öncelikli olarak incelenecek emniyet olayları
Kar günlerde her ne kadar mecbur olmadığı sürece dışarı çıkmayın denilse de, mecbur olanların ne kadar çok olduğunu haberlerde görüyoruz. Böyle bir durumda mesela daha evden çıkmadan uçağın iptal edilmesi ve ona göre yol gösterilmiş olması bence önemli.
Bir bölgede yoğun kar yağacağına dair bir haber de havacılık sektör için yeterince erkenden alması gerekenbilgilerdendir. Hiç kazasız o günleri geçmişte bırakmaı için.
SHGM’ce yürütülen yeni genelgeye(52217814-010-2431 sayılı) göre öncelikli olarak incelenecek emniyet olayları aşağıdadır.
- Yaklaşma kolaylıklarında meydana gelen ve uçuş ekibine yanıltıcı bilgi sağladığı tespit edilen LOC (localizer), G/S (glide slope), VOR (VHF Omnidirectional Radio Range), PAPI (Precision Approach Path Indicator) vb. seyrüsefer yardımcı hataları
- Kaza veya ciddi olaya sebep olabilecek önemli hava trafik kontrolü, yönetimi (ATC/ATM) aksaklıkları
- Yanlış veya eksik NOTAM (Notice To Airmen) bilgisi
- Kaza veya ciddi olaya sebep olabilecek meydan altyapısındaki önemli eksiklikler, meydan hareket sahası üzerindeki mâniaların tehlike yaratacak şekilde yanlış veya yetersiz işaretlenmesi, yanıltıcı ve yanlış olduğu tespit edilen pist ve taksi yolu işaretlemeleri
- Meydan ışıklandırmasının arızalanması, bozulması veya olmaması
- Majör ağırlık denge formu (loadsheet) hatası (uçuş zarfının dışında bir denge noktasıyla kalkış gerçekleşmiş olması veya müsaade edilebilir kalkış ağırlığının üzerinde kalkış yapılması)
- Majör yükleme hatası (uçuş zarfının dışında bir denge noktasıyla kalkış gerçekleşmiş olması veya müsaade edilebilir kalkış ağırlığının üzerinde kalkış yapılması)
- CAO (Cargo Aircraft Only) yükünün yolcu uçağına yüklenmesi
- Hava aracı içerisinde tehlikeli madde dökülmesi/sızıntısı sebebiyle insan sağlığının olumsuz etkilenmesi ve/veya hava aracı yapılarında ciddi yapısal hasar oluşturması
- Bir hava aracının yerdeki diğer bir hava aracı ile ya da bir yer aracı veya nesne ile çarpışması (Kaza veya ciddi olay olarak sınıflandırılmayan raporlamalar)
- Planlı/plansız suya mecburi iniş gerçekleştirilmesi
- Uçuş safhasında hava aracının; iniş takımı, kapak, flap, stabilizer, slat gibi bileşenlerinin istenilen konfigürasyonunun sağlanamaması
- Basınçlandırma/tazyik kaybı problemi sebebiyle yaşanan ani alçalma (emergency decent)
- Hava aracının uçuş emniyetini doğrudan etkileyebilecek yapısal herhangi bir parçasının uçuşta kopup ayrılması
- Tüm hidrolik sisteminin kaybı
- Kokpite oksijen sağlayamama
- Alev sönmesi, motor durması veya arızası
- Gerçek bir yangın veya duman durumunda ikaz alınmaması
- Gerçek yangın veya duman uyarıları
- Acil durum tahliyesine yol açan bir durumla karşılaşılması
- Anormal durumdan çıkış (upset recovery) gerektiren stall uyarıları
- TCAS (Traffic Alert and Collision Avoidance System) RA (Resolution Advisory) uyarıları
- Gerçek EGPWS (Enhanced Ground Proximity Warning System) (Pull Up) uyarıları
Emniyetli uçuşlar size.
Av. Keiko Torigoe
www.torigoelaw.com