logo

NASA Jüpiter’deki devasa siklonları görüntüledi

NASA Jüpiter’deki devasa siklonları görüntüledi

NASA’nın uzay aracı Juno’nun çektiği görüntüleri inceleyen bilim insanları, Jüpiter’deki devasa siklonların Dünya’nın okyanuslarına benzer bir mekanizmaya sahip olduğunu buldu.

Dünya’dan en az 11 kat büyük gaz devi gezegenin, yeryüzüne pek benzediği söylenemez. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan meydana gelen Jüpiter, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olmasının yanı sıra yıllar süren fırtınalarıyla da öne çıkıyor.

2022’de yapılan bir çalışmada bu siklonlardaki konveksiyon biçimin, Dünya’daki fırtınalara benzediği bulunmuştu.

Bu araştırmayı yürüten Lia Siegelman, başyazarı olduğu yeni çalışmada Dünya okyanuslarıyla Jüpiter’in fırtınalarının benzerliklerini inceledi.

Siegelman başlangıç noktasını “Jüpiter esasen bir gaz okyanusu” diye açıklıyor.

Araştırmacılar Jüpiter’in yörüngesindeki uzay sondası Juno’nun elde ettiği görüntülerde gezegenin girdapları arasında yer alan filamentleri, yani “ince iplikçikleri” analiz etti.

Nature Physics adlı bilimsel dergide perşembe günü yayımlanan çalışmada bu filamentlerin Dünya’nın okyanus ve atmosferindeki cepheler gibi davrandığı bulundu.

Sıcak veya soğuk hava kütleleri diye de bilinen bu cepheler, farklı yoğunluklara sahip kütleler arasındaki sınırı ifade ediyor. Cephelerin öne çıkan özelliklerinden biri, uç kısımlarındaki yüksek hızların rüzgar veya akıntı yaratabilmesi.

Oşinografi ve atmosfer bilimindeki yöntemlerden yararlanan bilim insanları filamentlerin dikey rüzgar hızlarını hesapladı.

Araştırmacılar filamentlerin cephelere benzer şekilde, Jüpiter’in iç kısmından üst atmosferine ısı enerjisinin taşınmasını sağladığını saptadı.

Ekip, devasa siklonların arkasındaki temel itici güç konveksiyon olmasına karşın, bunların ihtiyaç duyduğu enerjinin yaklaşık yüzde 25’inin ve gezegenin dikey yöndeki ısı aktarımının yüzde 40’ının filamentlerden geldiğini tespit etti.

“Cephelerin ve konveksiyonun Dünya ve Jüpiter’de mevcut ve etkili olması büyüleyici” diyen Siegelman, bu süreçlerin başka gökcisimlerinde de olabileceğini ekliyor:

“Dünya’daki bu fiziksel mekanizmaların diğer uzak gezegenlerde de var olduğunu keşfetmenin kozmik bir güzelliği var.”

#

SENDE YORUM YAZ