Son Dakika
Av. Keiko Torigoe
Hiç Rift Vadisi Ateşi hakkında duydunuz mu?
Genelde bu virus sivrisinek vb. ısırması veya hayvanın kanı veya vücut sıvıları ile temas kurduğunda insana bulaşacaktır. İnkübasyon süresi 2-6 gün, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve/veya sırt ağrısı gibi influenzaya benzeyen belirti olup genelde 4-7 günde iyileşir. Ama hemorajik ateşte ölüm riski %50’ye kadar artıyor. Geç etkilerinde en önemlisi retinit sonrası körlüktür.
Aslında Kenya’da bu virus ilk defa yayılıyor değil. 2006 yılında 150 kişiden fazla hayatını kaybetmiş, Kasım 2014 – Ocak 2015 tarihleri arasında da yine salgın şekilde yayılmıştı.
16 Haziran 2018 itibariyle teyitli 7 vaka ve altı ölüm dahil (vaka ölüm oranı (CFR) =% 23), Wajir’den (24 vaka) ve Marsabit’ten (2 vaka) toplam 26 insan vakası bildirildi. Hastalardan biri halen hastanede yatmakta olup altı hasta taburcu edildi.
DSÖ (Dünya Sağlık Drgütü), bu olayda mevcut bilgilere dayanarak Kenya’ya herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlamasını önermemektedir.
Ama eğer Kenya’ya bu ara gitmek zorundaysanız, aşağıdaki DSÖ’nün risk azaltma amaçlı halk sağlığı mesajlarını dikkatli okumanızı tavsiye ederim.
• Güvenli olmayan hayvancılık ve mezbaha uygulamalarını önleyerek hayvandan insana bulaşma riskini azaltmak. Hasta hayvanlar veya dokularıyla temas ederken veya hayvanları keserken el hijyeninin uygulanması, eldiven ve diğer kişisel koruyucu ekipmanın giyilmesi önerilir.
• Çiğ veya pastörize edilmemiş süt veya hayvan dokusunun güvensiz tüketimini önleyerek hayvandan insana bulaşma riskini azaltmak. Endemik bölgelerde, tüm hayvansal ürünler yemeden önce iyice pişirilmelidir.
• Böcek öldürücü spreyleme ve sivrisineklerin çoğalma alanlarının azaltılması için larvisit kullanımı dahil olmak üzere vektör kontrol aktivitelerinin uygulanması ile böcek öldürücü sivrisinek ağları, böcek kovucu, giysileri kullanımı ve vektör türlerinin aktif olduğu zamanlarda açık hava faaliyetlerinden kaçınılması gibi sivrisinek ısırmaları riskinin azaltılması.
• Rift Vadisi ateşi salgınlarını önlemek için düzenli hayvan aşılaması önerilir. Virüsün iğne yayılımı yoluyla sürü arasında bulaşmayı yoğunlaştırabileceğinden, salgın sırasında aşı kampanyaları yapılması önerilmez. Hayvanlardaki Rift Vadisi salgınları insan vakalarına öncülük eder, bu nedenle veterinerlik ve halk sağlığı makamları için erken uyarıyı desteklemek için aktif bir hayvan sağlığı sürveyans sisteminin kurulması esastır.
Size İyi Uçuşlar !
Av. Keiko Torigoe
www.torigoelaw.com
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları