logo

Jet Yakıtı

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Jet Yakıtı

Geç inen uçaktarın hazırlık sırasında her ne kadar çok acele olsa da yakıt ikmali tamamlanana kadar yolcuların uçağa alınamamasıyla ilgili cümleyi duydunuz, değil mi?

Bu günlerde bir şey araştırmak için Britannica’ya göz atan olmasa da Britannica’da çok ilginç bir konuya yer ayırdığını öğrendim.

Airplane – Civil Aviation, Design, Flight | Britannica

Yani modern yolcu jetlerinin jet yakıtı tankları yoktur.

Bunu en çok belli eden Concorde’dir. He ne kadar Google’de ‘Concorde, Atlantik Okyanusu’nu Mach 2 hızında yaklaşık üç buçuk saatte geçti ve yaklaşık 90 ton yakıt tüketti.’ diye açıklıyor olsa da o ince kanatın yada o uçağın hiçbir yerde 90 tonluk yakıtı koyacak deponun olmadığı açıktır.

Wikipedia’ya göre 60’lu yıllarında uygulamaya geçen Turbofan Motor, modern jet motorlarının baskı türüdür.

Ancak bu Turbofan, kompresör bölümünün önünde büyük bir düşük basınç fanı bulunan bir türbin motorudur. Düşük basınçlı hava kompresörü ve türbini atlar ve jet akımıyla karışarak hızlandırılmış havanın kütlesini artırır. Bu sistem büyük hacimlerdeki havayı düşük hızda hareket ettirir.

Jet motorları havayı çeker, ısıtır ve yüksek hızda dışarı püskürtür.

Uçağı çalıştırmak için ilk olarak APU Jet Motorunu çalıştıracak. APU(Yardımcı Güç Ünitesi), jet motorlarını çalıştırmak için gereken BASINÇLI HAVAYI SAĞLAMAK ve uçak park halindeyken çeşitli ekipmanlara (örneğin klimalar) HAVA BASINCI, elektrik ve diğer güçleri sağlamak için kullanılır.

Uçağın altında sanki yakıt depoluyor gibi görünen o alet de hava kompresörüdür. Hava kompresörleri, havayı sıkıştırmak ve basınçlı havayı pnömatik ekipmanlara beslemek için kullanılan makinelerdir.

Yani ticari uçaklar %90 oranında BASINÇILI HAVA veya free enerjı ile çalışmaktadır.

Uçak aslında ne kadar da çevre dostu bir taşıma aracı, öyle değil mi?

İyi haftalar

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com,

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Uçak Kazalarında Hayatta Kalma Rehberi

    30 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    BBC'de yayınlanan bir makaleye göre, teknolojideki ilerlemeler sayesinde uçak kazalarının yaklaşık %90'ında hayatta kalanlar oluyormuş. Tüm havacılık kazalarının sadece yaklaşık %10'unda kurtulan olmuyormuş. Lifestyle’in haberine göre, Greenwich Üniversitesi'nden Profesör Ed Gallia tarafından yapılan araştırma, hazırlıklı olmanın hayatta kalmada önemli bir rol oynadığını doğruluyor. *Hayatta kalanların çoğu acil çıkışa yedi sıra mesafede oturmuş ve koridor veya first class koltuk seçmenin tahliyelerini kolaylaştırdığını fark etmiştir. ...
  • 2024 Yılında Dünyanın En Güvenli Havayolu Şirketi

    23 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Airline Rating’in haberine göre, bu yılın en güvenilir 25 havayolu şirketi aşağıdadır. Bay Thomas'ın belirttiğine göre, editörler beş yıl boyunca kazaları, iki yıl boyunca ciddi olayları ve havacılık yönetim organları ile önde gelen kuruluşların denetimlerini analiz ediyorlar; bu analizler hükümet denetimlerini, filo yaşını ve uçak mürettebatının eğitimini içeriyor. Ve "2024 yılının en güvenli 25 havayolu şirketi, güvenlik alanında yenilikçilik, operasyonel mükemmellik ve Airbus A350, Boeing 787 ve 777-9 gibi gelişmiş yeni uçakların piyasaya...
  • Uçakta yapmamanız gereken beş şey

    16 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Get Navi’nin haberine göre, kabin görevlilerinden uçakta asla yapmamanız gereken beş şey varmış. Aslında tahmin edebiliyoruz, ama duyunca ‘yapıyorum...’ dediğim şey var. Gelecek seferden itibaren ‘her yer çok kirli’ olduğunu göz önünde bulundurarak hazırlık yapacağım. 1.Uçak duvarına veya penceresıne başınız veya vücudunuzu koymak. 11 yıl havayolu şirketinde çalıştığım sürede uçakta çok kirlenmiş değilse uçağın duvarı ve pencereyi sildiğini hiç görmediğimi hatırladım. Buna rağmen uçuş süresini uyku saati olarak değerlendiren ben, her uçuş...
  • EES (Giriş-Çıkış Sistemi)

    09 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    EES, Giriş-Çıkış Sistemi denilse de aslında ‘Biometlik Tanbanlı Göç ve Göçmenlik Sistemi’dir. Çünkü EES’de AB pasaportu olmayan yolcular ülkeye girerken YÜZ TANIMA ve PARMAK İZİ tanımlamasından geçmek zorundadır. Sistem daha sonra kişinin adını ve biyometrik verilerini doğrulayabilir. Şimdilik bu kayıtlar üç yıl süreyle saklanacağını söyleniyor. ET’nin haberine göre, bu sistem 10 Kasım 2024 tarihinde başlanacakmış. Bu durumda sınır kontrol noktalarında, AB üyesi olmayan tüm ülkelerden gelen yolcuların kayıt altına alınması için dijital fo...