Son Dakika
YouTube’da pilotla yapılan video röportajda pilotlara yöneltilen soru şuydu: Dünya düz bir yüzeye mi yoksa bir küreye mi sahiptir?
Tüm pilotların “Dünya düzdür, hem de dönmüyor” demesi, zıpladığımda aynı yere inmem için doğru cevap gibi geldi.
Simple Flying haberine göre, havayolları rotalarını jeofizik olaylardan faydalanacak şekilde planlıyormuş. Jet akımı, atmosferde yüksek irtifalarda bulunan hızlı akan dar bir hava akımıdır.
Doğuya doğru uçarken daha hızlı uçmalarının nedeni jet akımı olup, dünyanın dönüşü ile hiçbir ilgisi yokmuş. Dolayısıyla, dünyanın etrafını dolaşırken her zaman batıdan doğuya doğru seyahat etmeyi planlarsak, varış noktanıza daha çabuk ulaşabiliriz.
En belirgin jet akımları, kutupsal ve subtropikal akımlardır ve sırasıyla ekvatorun 60°N ve 30°S noktalarında yer alırlar.
Transatlantik ve transpasifik rotaları işleten çoğu havayolu uçuş yollarını planlarken kutup akıntılarını kullanır.
Jet akımı 80-140 mph hıza ulaşabilir ve bu hızı 275 mph’ye kadar çıkarabilir.
Ticari bir uçak ilk kez 1952 yılında Tokyo’dan Honolulu’ya yapılan bir uçuşta jet akımına girmiştir. Jet akımıyla 25.000 feet’in hemen altında uçmanın 18 saatten sadece 11,5 saate indirilebileceği keşfedildi. Havayolları kısa sürede jet akımının değerini anladı ve bunu uçuş planlarına dahil etmeye başladılar.
Jet akımının tek dezavantajı, arka hava türbülans (CAT) denilen, bulutsuz gökyüzünde aniden ortaya çıkan şiddetli bir türbülans olup uçağın şiddetli bir şekilde sarsılmasına neden olur.Modern teknolojiyle bile CAT’in görsel olarak veya uçak radarıyla tespit edilmesi imkansızdır.
Gelecek seyahatiniz batıya mı yoksa doğuya mı?
Av. Keiko Torigoe
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
11 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
04 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
28 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları