logo

İsviçre hükümeti, Avrupa Hava Kalkanı’na katılmak istiyor

İsviçre hükümeti, Avrupa Hava Kalkanı’na katılmak istiyor

İsviçre hükümeti, hava savunma şemsiyesi Avrupa Hava Kalkanı’na katılmak istediğini açıkladı.

Proje, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana daha ciddi biçimde odaklanılan Avrupa hava savunmasını güçlendirmek için 2022’de Almanya’nın kurduğu ortak bir hava savunma planı.

İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd, Cuma günü Avusturya ve Almanya savunma bakanlarıyla yapacağı toplantıda programa katılmak için bir niyet beyanı imzalayacak.

Savunma Bakanlığı’ndan Reuters haber ajansına yapılan açıklamada, yayın kuruluşu SRF’nin daha önce paylaştığı haberi doğrulandı ve “İsviçre, Avrupa Hava Kalkanı Girişimi’ne katılmak istiyor ve Bern’de bir niyet beyanı imzalanacak” denildi.

İsviçre, Avusturya’dan sonra girişime katılma niyetini bildiren ikinci tarafsız ülke oldu. Projeye bugüne kadar Almanya, İngiltere, Finlandiya ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 17 Avrupa ülkesi imza attı.

Avrupa Hava Kalkanı, Patriot füze sistemi gibi hava ve füze savunma sistemlerinin tedarikini koordine ederek ülkelerin maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Ayrıca eğitim, bakım ve lojistik konularında işbirliği sağlamayı hedefliyor.

Bu sistem, Avusturya ve İsviçre’nin üye olmadığı NATO ittifakı tarafından kurulan mevcut hava savunma sistemlerini tamamlayacak. İki ülke bu girişime katılmanın uluslararası askeri çatışmalara katılmayı gerektirmeyeceğini açıkça belirttiler.

Ancak Avrupa Hava Kalkanı hamlesi, İsviçre’nin tarafsızlığı açısından endişelere yol açtı.

Lobi grubu Pro Schweiz’den Werner Gartenmann, “Bu kesinlikle tarafsız bir İsviçre’ye uymuyor” dedi.

Gartenmann, söz konusu adımın İsviçre’yi askeri olarak yabancı ülkelere ve NATO’ya bağımlı hale getireceğinden ve ülkeyi bir hedef haline getireceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Tarafsız ülke statüsündeki İsviçre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, İsviçre yapımı silahların yeniden ihracatına izin vererek Kiev’i askeri olarak desteklemesi konusunda, Avrupalı komşularının giderek artan baskısı altında.

Bern geçen hafta, İsviçre savunma firması RUAG’ın Ukrayna’da kullanılmak üzere 96 Leopard 1 A5 ana muharebe tankı satma talebini reddetti.

Ayrıca, Ukrayna’ya yardım için İsviçre yapımı zırhlı araçlar ve mühimmat göndermek isteyen Danimarka ve Almanya’nın taleplerini de daha önce veto etmişti.

#

SENDE YORUM YAZ