Son Dakika
NASA uzayda 6 ay kalan astronot beyniyle ilgili açıklama yaptı
AA uçağında iki kabin görevlisi yaralandı
İngiltere ve İrlanda uçuşları Bert fırtınası etkiledi
Londra Gatwick’te şüpheli valiz operasyonu
Bulgaristan ve Romanya’ya Schengen’den tam üyelik
Fas Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin DA-42 tipi uçağı düştü
Ülkemizde yaşamanın en büyük gerçeği yeni bir güne yeni bir gündemle uyanıyor olmak. Ben ise yeni gündemimi yeni havalimanından yana kullanmayı tercih ediyorum. Hergün geleceğe biraz daha umutla bakabilmemize sebep olacak güzel haberler okumamızın moral ihtiyacımızı karşıladığına inanıyorum. Bugün sizi, güzel haberlerden haberdar etme fırsatım olduğu için şanslı hissediyorum.
Hep söylerim, büyüklerimizden “çalışana iş çok” derler ve doğru söylerler. İşsizlik verileri her yıl açıklandığında iş ilanlarının da aynı oranlarda çalışan aradığı aklıma gelir. Kişilerin kariyer seçimi, mevcut koşullarda ki istihdam açığı, yeterli ücret beklentisi, çalışma saatleri ve ulaşım gibi konular “işsiz” kalma durumlarını belirliyor. Asıl vurgu yapmak istediğim ve en önemlisi işsiz değil, işsiz fakat iş aramayan kitledir. Çoğu kişi için iş beğenmeyen denebilir. Bu kişiler veriler toplanırken de işsiz olarak sayılmıyor. Türkiye’nin 2016 iş gücüne katılma oranı %50,7 olarak gerçekleşti, yani çalışabilir durumda olan bir diğer %49,3’lük nüfusumuz var.
Yeni havalimanının 100 bin kişiye istihdam sağlayacağını öğrendiğimde bunlar aklıma gelenlerdi. Ciddi bir oran, eğer uygun kriterlere sahip olunursa işsizlik oranını düşürecek büyüklükte bir iş sahası açılıyor demektir. Gelecek yıl açılacak ilk kısmında 30 bin kişiye, yapımı tamamen sonlandığında ise tam 100 bin kişiye iş imkanı yaratılmış olacak. Dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişiye gelir kaynağı yaratılma anlamına da geliyor. Sadece güvenlik birimi için 4 bin personel alınacak, diğer bölümler ise CIP hizmetler, lojistik faaliyetler, mekanik bakım ve onarım birimleri, yangınla mücadele ekipleri, duty-free çalışanları, tüm yer hizmetleri, havalimanı terminal işletmecileri, apron görevlileri, bagaj taşıma sistemleri görevlileri, otopark ve vale birimleri, çevre ve doğa ekipleri, yiyecek içecek alanlarındaki tüm kadrolar, güvenlik, temizlik ve idari işler gibi kadrolar başta olmak üzere, destek kadrolar olarak adlandırılan muhasebe, iş geliştirme, hukuk, bilişim teknolojileri, kurumsal iletişim, havacılık ve havacılık dışı pazarlama ile insan kaynakları gibi kadrolarda alım yapılacak. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nin istatistiklerine göre sivil havacılıkta büyüme ve yatırımlar sonucunda son altı yılda havacılık sektöründe çalışan personel sayısı 200 bini aştı. Türkiye’nin havacılık sektöründe dünya ortalamasının 3 katına yakın büyüme performansına sahip olduğunu ve “Yeni Havalimanının” tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanı olacağını düşünürsek, havacılık sektörüne kariyer yatırımı yapanlar, işsiz kalmayacak ve yeni havalimanı şehrin istihdam deposu haline gelecektir.
Sibel Gür
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
11 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
04 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
28 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları