Son Dakika
İngiltere’de hükümet kalkınma yardımlarında kısıtlamaya giderek savunma harcamalarını arttırma kararı aldı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer Salı günü parlamentoda yaptığı açıklamada 2027 yılına kadar savunma harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 2,5’ine yükseltileceğini, 2029 sonrasında ise bu oranın yüzde 3’e çıkarılmasının planlandığını belirtti.
Konuşmasında, “Güvenlik için zor kararlar alınması gerektiğini” vurgulayan Başbakan Starmer savunma harcamalarındaki artışı finanse edebilmek için GSYİH’den kalkınma yardımlarına ayrılan halihazırdaki yüzde 0,5’lik payın 2027 yılına kadar yüzde 0,3’e düşürüleceğini söyledi.
Çarşamba günü Washington’a gidecek olan Başbakan Starmer, şu anda İngiltere’nin savunma harcamalarının yaklaşık yüzde 2,3 seviyesinde olduğunu, 2023/24 mali yılında bu alana 53,9 milyar sterlin (yaklaşık 65 milyar euro) yatırım yapıldığını açıkladı.
Harcamaların yüzde 2,5’e çıkarılmasıyla savunmaya yıllık ek 13,4 milyar sterlin harcanacağını dile getiren Starmer, bu meblağın kalkınma yardımlarından yapılacak kesintilerle temin edileceğini ifade etti.
“Bu hükümet, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana savunma harcamalarında en büyük sürekli artışı başlatacak” diye konuşan Starmer, uzun vadede savunma payının GSYİH’nin yüzde 3’üne yükseleceğini kaydetti.
İngiltere hükümeti GSYİH’sinin yüzde 3’ünü en son 1993/94 yıllarında savunmaya harcamıştı. Daha sonraki yıllarda savunma harcamaları istikrarlı bir şekilde azaltılarak, sağlık, refah ve eğitim gibi alanlara yapılan yatırımlar arttırıldı.
Starmer’in açıklaması Perşembe günü Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesinden kısa süre önce geldi.
Trump, NATO müttefiklerinin savunma harcamalarını GSYİH’nin en az yüzde 2’si yerine yüzde 5’ine çıkarmaları gerektiğinde ısrarlı.
BENZER HABERLER