logo

İGA, engelli yolculara özen gösteriyor

Emin Çalkılıç

Emin Çalkılıç
emincalkilic@hotmail.com
İGA, engelli yolculara özen gösteriyor

Geçtiğimiz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ydü. Erişebilirlik konusunda A’dan Z’ye herşeyi düşünen İstanbul Havalimanı’nın bu alanda da dünya çapında ödülü bulunuyor.

Havalimanı işletmecisi İGA’nın başarılı CEO’su Kadri Samsunlu, engelli yolcuların otoparktan uçağa binene kadar olan zaman dilimini, bizzat kendisinin katıldığı bir tur ile basına tanıtımını yaptı.

Samsunlu, engelli bir yolcunun havalimanına araçla gelmesi durumunda, sadece onlara ait bir otopark katı bulunduğunu belirtti. İstanbul Havalimanı katlı otoparkında “Yeşil Otopark” engelli yolculara ait tutuluyor. Başka kimsenin buraya araç parketmesine izin verilmezken, yasağı delen araç sahiplerine de emniyet tarafından para cezası kesiliyor.

Bir engelli yolcu aracını park ettikten sonra neler yapıyor dersiniz, isterseniz İGA CEO’su Kadri Samsunlu ile beraber bir bakalım. 3 numaralı terminal girişinden içeri çok rahatlıkla girilebiliyor. Hatta kapının önünde bir telefon bulunuyor ve o telefondan tekerlekli sandalye veya başka bir destek istenebiliyor. İstenilen desteğin, kişinin yanına gelme süresi 1 dakika kadar sürüyor. Engelli bir yolcu terminalden girer girmez, bina içerisinde yerde bulunan görme engelliler için yapılmış şerit sizi danışmaya kadar götürüyor.

İşteğiniz doğrultusunda bir form doldurursanız, size orada hemen “Ayçiçeği Yaka Kartı” veriliyor. Eğer ayağınızda protez var ve onu çıkarmak ya da biraz dinlenmek istiyorsanız, engelli yolcular için konforlu özel bir oda bulunuyor. Kadri Bey, bunların hepsini anlatırken, uluslararası erişebilirlik belgelerini de aldıklarını hatırlattı.

 Samsunlu, bu belgeyi almak bizim için önemliydi. Çünkü, “İstiyorum ki, engelli yolcuların, İstanbul Havalimanı’ndan engelsiz bir şekilde geçmeleri her zaman devam etsin”

Kadri Bey’in ne kadar samimi ne kadar zarif bir düşünceye sahip olduğunu iGA’da yaptığı titiz calışmalara  bakarak anlamak mümkün.

Erişebilirlik seyahatimiz terminal içinde devam ederken, uçağa binmek için son kontrol noktasına geldiğimizde de, o noktoda bulunan güvenlik ekipleri engelli yolcunun kolay geçişini sağlıyorlar. Hava tarafı diye adlandırdığımız uçağa binmek için son kontrolden geçtikten sonra yine engelli yolcuları ve varsa yanındaki aileyi ağırlamak için özel bir dinlenme salonu bulunuyor. Bu salonun içinde de “Sessiz oda” var. Bu odanın önemi, orada istediği gibi bağırabilmesi ve oda da kendisine zarar verecek hiçbir meteryalin olmaması. Oda içeriden dışarıya, dışarıdan içeriye ses geçirmiyor. O odanın önemini otizmli bireyler ve aileleri bilirler.

Herşey Allah’tandır. Yaradan bize hangi görevi verdiyse onu yapmamız icab eder. Ben açıkçası böyle bir odanın olduğunu ve konuyu bu yönde hiç bilmiyordum ve düşünmemiştim. Ne yalan söyleyeyim, Kadri Bey bu odayı anlatınca çok duygulandım. Dedim ki, hayatta herkesin ne kadar farklı sınavı var. Öncelikle birey kendi ve çevresindeki hayat sınavından sorumludur. Bu anlatılanları görünce, İGA CEO’su Kadri Samsunlu’nun kendisine düşen hayatın bu yöndeki sınavını çok iyi vermiş olduğunu düşünüyorum. Elbette takdir Allah’ındır.

Gelelim ülkemizde engelli vatandaşlarımıza gereğinden fazla değer veriliyor mu diye sorgulamaya.. Teoride çok şey yapılıyor ama pratikte malesef aksaklıklar yaşanıyor. Mesela, engelli rampasına araba parketmek, engelli ve hamile kişilerin kullanımına ayrılmış asansörleri sağlıklı kişilerin kullanması gibi. Yine, engellilere ait olan WC’leri engelsiz kişilerin kullanması gibi. Evet çevremize baktığımızda pratikte uygulanmayan engellilere ait bir sürü örnek sayabiliriz.

Yalnız, İstanbul Havalimanı’na baktığımızda bu saydıklarımız hem teoride hem pratikte virgülüne kadar uygulandığını görüyoruz.

Her yapılan başarı elde edilen işin arkasında, güçlü bir firma ve akıllı bir yönetici bulunduğu aşikardır.İstanbul Havalimanı’ndaki erişebilirlik alanında sağlanan başarının arkasında İGA, pek tabii ki bu zaferin mimarı ise çalışkan bir yönetici olan İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu bulunuyor. 

Airwaypost olarak, engellilere verilen bu değer için İGA ve CEO’su Kadri Samsunlu Bey’e teşekkür eder, böyle güzel eserlerin devamını dileriz. 

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Neden Özel Jet Kiralamayasınız?

    07 Nisan 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Pandemide aşı zorunluğu sebebiyle işini kaybetmek istemeyan ticari havayolu şirketlerinde çalışan pilotlar aşılanmıştı. Sonuç ne oldu? Bildiğiniz gibi kokpittte, otelde ya da evde kalp kirizi sebebiyle vefat eden veya fiilen uçma kabiliyetini kaybeden çok sayıda pilotlar ortada. Geçen gün Tucker Carlson demişti ‘Aşılanmış pilotların kullandığı bir uçakla seyahat etmek istemiyorum, çünkü çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum.’ diye. Bildiğiniz gibi özel jete sahip olanlar kendi uçak için aşılanmamış pilotları tercih ettiğine dair haberler bil...
  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...