logo

IATA, “Uçuş maliyetleri daha da artaracak”

IATA, “Uçuş maliyetleri daha da artaracak”

Emirates’e ev sahipliği yapan Dubai’de yıllık toplantısını gerçekleştiren Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) uçuş maliyetlerinin bu yıl daha da yükselmesini beklediklerini açıkladı.

Havayolları, koronavirüs salgını sırasında dünya çapında yaşanan duraklamanın yaralarını sarmaya devam ederken, sektör liderleri gazetecilere bilet fiyatlarını daha da yükseltecek çeşitli faktörler olduğunu söyledi.

Bunların bir kısmı, pandemi başladığından beri süregelen bir sorun olan dünya çapındaki enflasyondan kaynaklanıyor.

Tüm havayolu giderlerinin yaklaşık üçte birini oluşturan jet yakıtı maliyetleri yüksek seyretmeye devam ediyor.

Bu arada, havacılık endüstrisinin karbon emisyonlarından arındırılmasına yönelik küresel baskı, daha fazla taşıyıcının piyasada bulunan az miktarda sürdürülebilir havacılık yakıtı veya SAF için mücadele etmesine neden oluyor.

“Havayolları, tüketicilerin yararı için maliyetleri mümkün olduğunca kontrol altında tutmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam edecekler,” diyen Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Genel Müdürü Willie Walsh “Ancak havayolu şirketlerinin tüm maliyetleri karşılamaya devam etmesini beklemenin gerçekçi olmadığını düşünüyorum. … Bu yapmak istediğimiz bir şey değil ama yapmak zorunda olduğumuz bir şey,” ifadelerini kullandı.

Sektöre baskı yapan bir diğer unsur da pandemi nedeniyle uçak üretiminde yaşanan aksamalar.

Havayolu şirketler daha fazla yakıt yakan eski uçakları daha uzun süre uçurmak zorunda kalıyor. Ayrıca rotaları genişletmek ve arzı artırarak genel fiyatları düşürmek için yeterli sayıda yeni uçağın olmaması da bir diğer etken.

Havayolu karları rekor seviyeye ulaşacak

Bu uyarı, IATA’nın dünya genelinde havayolu gelirlerinin 2024 yılında yaklaşık 1 trilyon euroya ulaşarak rekor kıracağını tahmin ettiği bir dönemde geldi.

Bu yıl uçaklarda 4.96 milyar yolcu seyahat edecek ve taşıyıcıların toplam giderleri 862 milyar euroya ulaşacak. Bu da bir başka rekor.

Ancak sektör kârının da bu yıl yaklaşık 55 milyar euro olması bekleniyor.

Özellikle Dubai ekonomisinin ana itici güçlerinden biri olan Emirates, 2023 yılında rekor kâr elde etti.

Emirates’in sonuçları, üssü olan Dubai Uluslararası Havalimanı’nın sonuçlarıyla paralellik gösteriyor.

Uluslararası yolcular için dünyanın en işlek havalimanı geçen yıl 86,9 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı ve koronavirüs pandemisinin küresel havacılığı durdurmasından hemen önceki 2019 rakamlarını aştı. (euronews)

#

SENDE YORUM YAZ