logo

Her şeye rağmen İstanbul Havalimanı başarısı

Emin Çalkılıç

Emin Çalkılıç
emincalkilic@hotmail.com
Her şeye rağmen İstanbul Havalimanı başarısı

Açılalı 3 yıl kadar oldu. 29 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı İstanbul Havalimanı, başarıdan başarıya koşmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde New York merkezli, dünyaca ünlü Travel and Leisure Dergisi’nin “World’s Best Awards 2021” anketinde “Dünyanın En İyi 10 Havalimanı” arasında yer aldı.

İstanbul Havalimanı, derginin okuyucuları arasında yapılan oylamada 91,17 puanla ikinci oldu.

Türkiye’nin gözbebeği havalimanımız Changi Havalimanı’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Peki kimlerimi geride bıraktık; Incheon (Kore), Dubai, Hamad (Katar), Tokyo (Japonya), Hong Kong, Narita (Japonya), Zürih (İsviçre) ve Osaka (Japonya) gibi havalimanlarını geride bıraktık.

Ülkemizde bir kesim gurup, kulesi ödül almış, dünyanın en büyük, en önemli havalimanı olan İstanbul Havalimanı yapılmadan evvel karalama kampanyası başlatmışlardı. Neydi onlar hatırlarsak; “uçaklar iniş ve kalkışta Bulgaristan hava sahasını isgal edecekmiş, havalimanı kuşların göç yoluna yapıldığı için rötarlar oluşacakmış” gibi bir dizi karalama kampanyaları yapmışlardı. Sonuç, başarıdan başarıya imza atan bir havalimanı ortaya çıktı. Şimdide dünya ikincisi oldu.  

Yaşadığım tecrübeyle sabit olan bir gözlemimi paylaşmak isterim. Başarının en önemli başlangıcı hayaldir. Önce hayal edersin sonra projelendirir ardından gerçeğe dönüştürürsün.

Karalayanlar, hayal bile edemeyen kişilerdir. Düşünün hayal edemezseniz elinizde proje olmaz, olmayan projeyide gerçeğe dönüştürmeniz imkansızdır. 

Şu bir gerçek ki, “görünen köy klavuz istemez” Ortada bir havalimanı var, birçok kişinin karalamasına rağmen, iftiralarına rağmen başarılı bir havalimanı var.

Son söz şunu söylemek gerekir; “Bize bu gururu yaşattığın için teşekkürler İGA İstanbul Airport”

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Neden Özel Jet Kiralamayasınız?

    07 Nisan 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Pandemide aşı zorunluğu sebebiyle işini kaybetmek istemeyan ticari havayolu şirketlerinde çalışan pilotlar aşılanmıştı. Sonuç ne oldu? Bildiğiniz gibi kokpittte, otelde ya da evde kalp kirizi sebebiyle vefat eden veya fiilen uçma kabiliyetini kaybeden çok sayıda pilotlar ortada. Geçen gün Tucker Carlson demişti ‘Aşılanmış pilotların kullandığı bir uçakla seyahat etmek istemiyorum, çünkü çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum.’ diye. Bildiğiniz gibi özel jete sahip olanlar kendi uçak için aşılanmamış pilotları tercih ettiğine dair haberler bil...
  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...