logo

Havacılık Sektörünün Karşı Karşıya Olduğu ‘Üçlü Kamçı’

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Havacılık Sektörünün Karşı Karşıya Olduğu ‘Üçlü Kamçı’

Havacılık sektörü, pilotların topluca emekli olmasıyla ortaya çıkan ‘2030 sorunu’ ile biliniyor ancak Money Post’un haberine göre, havacılık teknisyenleri de yaşlanıyor ve ciddi bir insan gücü sıkıntısı yaşanmasından endişe ediliyor.

Bakım, operasyonel güvenliği destekleyen önemli bir görevdir ve genel olarak uçağın inişi ve kalkışı arasında gerçekleşen ‘ line bakım’ ve uçağın bir hangara yerleştirilmesini ve kabindeki oturma özelliklerinin değiştirilmesi veya motorların değiştirilmesi gibi ayrıntılı incelemelerin yapılmasını içeren ‘ dock bakım’ olarak ikiye ayrılabilir.

Bu görevleri yerine getirebilmek için operatörün her bir görev için uygun lisansı alması ve havayolu şirketinden yeterli şirket içi eğitim ve öğretim alması gerekir.

Ancak İnsan gücü açığı, havalimanı operasyonlarında yer alan meslekleri de kapsamaktadır.

Yer hizmetleri olarak bilinen iş türü buna bir örnektir. Bunlar arasında uçakların piste yönlendirilmesi ve yakıt ikmali gibi ‘ramp operasyonları’, bagajların kontrol edilmesi ve tasnif edilmesi gibi ‘yolcu terminali operasyonları’ ve bagajların uçağa taşınması ve kargo ambarına yüklenmesi ve boşaltılmasını içeren ‘kargo terminali operasyonları’ yer almaktadır.

Anlaşılan Havayolu sektöründeki mevcut durum, pilot, teknisyen ve havalimanı operasyonları çalışanlarının eksiklikleriyle ‘üçlü bir kamçı’ anlamına gelmektedir.

Şirketler makineler aracılığıyla dijitalleşmeyi ve işgücü tasarrufunu teşvik etse de, hala insanlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken birçok görev var.

Bu Japonya’daki son durumdur. Bunun için Hükümet uygunluk şartlarını hafifletmek ve sınavları basitleştirmek için çalışıyormuş. Bu kadar önemli görevin uygunluk şartlarını hafifletmek sizce ne kadar doğru?

Önceki haftalarda yazdığım gibi bazı görevleri AI’ya devredebilir. Ama insan tarafından gerçekleştirilmesi gereken görevlerde can güvenliği için asla uygunluk şartlarını hafifletmemesi gerektiğine inanıyorum.

Genç işgücüne sahip Türkiye de Japonya’daki durumu göz önünde bulundurarak genç işgücünü iyi değerlendirmek için özen göstereceğini umuyorum.

İyi haftalar.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Uçakta yapmamanız gereken beş şey

    16 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Get Navi’nin haberine göre, kabin görevlilerinden uçakta asla yapmamanız gereken beş şey varmış. Aslında tahmin edebiliyoruz, ama duyunca ‘yapıyorum...’ dediğim şey var. Gelecek seferden itibaren ‘her yer çok kirli’ olduğunu göz önünde bulundurarak hazırlık yapacağım. 1.Uçak duvarına veya penceresıne başınız veya vücudunuzu koymak. 11 yıl havayolu şirketinde çalıştığım sürede uçakta çok kirlenmiş değilse uçağın duvarı ve pencereyi sildiğini hiç görmediğimi hatırladım. Buna rağmen uçuş süresini uyku saati olarak değerlendiren ben, her uçuş...
  • EES (Giriş-Çıkış Sistemi)

    09 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    EES, Giriş-Çıkış Sistemi denilse de aslında ‘Biometlik Tanbanlı Göç ve Göçmenlik Sistemi’dir. Çünkü EES’de AB pasaportu olmayan yolcular ülkeye girerken YÜZ TANIMA ve PARMAK İZİ tanımlamasından geçmek zorundadır. Sistem daha sonra kişinin adını ve biyometrik verilerini doğrulayabilir. Şimdilik bu kayıtlar üç yıl süreyle saklanacağını söyleniyor. ET’nin haberine göre, bu sistem 10 Kasım 2024 tarihinde başlanacakmış. Bu durumda sınır kontrol noktalarında, AB üyesi olmayan tüm ülkelerden gelen yolcuların kayıt altına alınması için dijital fo...
  • Uçakta Çay ve Kahve

    02 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Uçakta ne içmeyi seviyorsunuz? Yemekten sonra çay veya kahve içmez misiniz? Şahsen bu haberi okumadan önce, uçaktaki su da çam şişesi içinde olmadığı için başkaca hiç içmek istediğim içecek bulamadığım için hep kahve içerdim. Travlerz’in havayolu şirketlerinin bilmenizi istemediği sır başlıklı haberine göre, gerçekleri bilen uçuş ekipleri asla uçakta çay ve kahve içmezmiş. İçme suyu tankları ne sıklıkta temizlendikleri konusunda hala sorular varmış. Bununla birlikte, tankı temiz suyla doldurma vanasının tuvaletteki atıkları temizleme vana...
  • JetZero

    26 Ağustos 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Jet uçaklarının tasarımının 75 yıldır değişmediğini biliyor muydunuz? Amerikan start-up şirketi JetZero'nun resmi web sitesine göre, bunu her anlamda değiştirme zorunluluğunu görev bilen JetZero, resimde görüldüğü gibi, motoru üst tarafa monte ettiğinde gürültü üst tarafa iletilir, böylece çevredeki topluluk geleneksel bir tüp ve kanatlı uçağa göre dört kat daha uzaktaymiş gibi duyabilir. JetZero harmanlanmış kanat (blended wing) kuyruk kanadı gerektirmeyen, doğal olarak stabil bir tasarımdır. Sürtünme ve ağırlığın azaltılması, motoru...