logo

Havacılık Sektörünün Karşı Karşıya Olduğu ‘Üçlü Kamçı’

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Havacılık Sektörünün Karşı Karşıya Olduğu ‘Üçlü Kamçı’

Havacılık sektörü, pilotların topluca emekli olmasıyla ortaya çıkan ‘2030 sorunu’ ile biliniyor ancak Money Post’un haberine göre, havacılık teknisyenleri de yaşlanıyor ve ciddi bir insan gücü sıkıntısı yaşanmasından endişe ediliyor.

Bakım, operasyonel güvenliği destekleyen önemli bir görevdir ve genel olarak uçağın inişi ve kalkışı arasında gerçekleşen ‘ line bakım’ ve uçağın bir hangara yerleştirilmesini ve kabindeki oturma özelliklerinin değiştirilmesi veya motorların değiştirilmesi gibi ayrıntılı incelemelerin yapılmasını içeren ‘ dock bakım’ olarak ikiye ayrılabilir.

Bu görevleri yerine getirebilmek için operatörün her bir görev için uygun lisansı alması ve havayolu şirketinden yeterli şirket içi eğitim ve öğretim alması gerekir.

Ancak İnsan gücü açığı, havalimanı operasyonlarında yer alan meslekleri de kapsamaktadır.

Yer hizmetleri olarak bilinen iş türü buna bir örnektir. Bunlar arasında uçakların piste yönlendirilmesi ve yakıt ikmali gibi ‘ramp operasyonları’, bagajların kontrol edilmesi ve tasnif edilmesi gibi ‘yolcu terminali operasyonları’ ve bagajların uçağa taşınması ve kargo ambarına yüklenmesi ve boşaltılmasını içeren ‘kargo terminali operasyonları’ yer almaktadır.

Anlaşılan Havayolu sektöründeki mevcut durum, pilot, teknisyen ve havalimanı operasyonları çalışanlarının eksiklikleriyle ‘üçlü bir kamçı’ anlamına gelmektedir.

Şirketler makineler aracılığıyla dijitalleşmeyi ve işgücü tasarrufunu teşvik etse de, hala insanlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken birçok görev var.

Bu Japonya’daki son durumdur. Bunun için Hükümet uygunluk şartlarını hafifletmek ve sınavları basitleştirmek için çalışıyormuş. Bu kadar önemli görevin uygunluk şartlarını hafifletmek sizce ne kadar doğru?

Önceki haftalarda yazdığım gibi bazı görevleri AI’ya devredebilir. Ama insan tarafından gerçekleştirilmesi gereken görevlerde can güvenliği için asla uygunluk şartlarını hafifletmemesi gerektiğine inanıyorum.

Genç işgücüne sahip Türkiye de Japonya’daki durumu göz önünde bulundurarak genç işgücünü iyi değerlendirmek için özen göstereceğini umuyorum.

İyi haftalar.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...