Son Dakika
Hava Taksi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerindeki havalimanı kullanım ücretlerinin aşırı yüksek olmasını eleştirerek, Türkiye’nin bu ülkelerle anlaşarak ortak bir ücretlendirme politikası yürütmesini istedi. Zafer Yeşilgül, “Adil rekabetin sağlanması ve havacılık pazarının düzgün işlemesi için havalimanı ücretlerinin ayrımcı olmaması gerekir. Havalimanı ücretleri keyfi olarak sivil havacılığa uygulanamaz” dedi.
Hava Taksi İşletmeleri Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, havalimanı ücretlerinin, belirli taşıyıcıların zararına veya avantajına olacak şekilde ayrımcı bir şekilde uygulanmasının hiçbir gerekçesi olmadığı belirten Yeşilgül, havacılık pazarının düzgün çalışması için, havayolları arasında adil rekabetin sağlanması amacıyla büyük havalimanlarındaki ücretlere ilişkin asgari standartlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Avrupa Birliği’nin Mart 2009’da, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından hazırlanan havalimanları ve hava seyrüsefer hizmetleri ücretlerine ilişkin politikaları Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin de uygulamasını isteyen Yeşilgül, açıklamasında “Havalimanlarının temel görevi ve ticari faaliyeti, hava taşıyıcılarının hava taşımacılığı hizmeti sunabilmesini sağlayacak şekilde uçakların inişinden kalkışına kadar yolcu ve kargo işlemlerinin yapılmasını sağlamaktır. Bu amaçla havaalanları, uçakların işletilmesi ve yolcu ve kargo işlemleriyle ilgili bir dizi tesis ve hizmet sunmakta olup, bunların maliyeti genellikle havaalanı ücretleri aracılığıyla karşılanmaktadır. Havaalanı ücretlerinin alındığı tesis ve hizmetleri sağlayan havaalanı yönetim organları, maliyet etkin bir temelde çalışmaya çalışmalıdır.” sözlerine yer verdi.
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ülkelerinde havalimanı kullanım ücretlerinin temel özelliklerini ve bunların belirlenme şeklini düzenleyen ortak bir çerçevenin oluşturulması gerektiğini savunan Yeşilgül, “ Böyle bir çerçevenin yokluğunda, havacılık sektörü farklı ve keyfi uygulamalarla hükümetlerin vergi toplama aracı olarak sivil havacılık sektörü her gün zarar etmektedir” dedi.
Türkiye, Ortak Bir Ücretlendirme Sistemi İçin Devreye Girmeli
Havaalanı yönetim organı ile havalimanı kullanıcıları arasındaki ilişkide, özellikle ücretlerin şeffaflığı ve havalimanı kullanıcıları arasında ayrımcılık yapılmamasına ilişkin belirli temel ilkelere saygı gösterilmesi zorunluluğuna dikkat çeken Yeşilgül, açıklamasına şöyle devam etti : “ Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde bölgesel bütünlüğü teşvik etmek amacıyla bir havaalanı ağını kapsayacak ortak bir ücretlendirme sistemi uygulama olanağına sahip olmalıdır. Bu konuda Türkiye başta Rusya olmak üzere Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’ni ortak bir inisiyatif sürecine çekmelidir.”
Havalimanı Ücretleri Keyfi Olarak Sivil Havacılığa Uygulanamaz
Açıklamasında ICAO Konseyi’nin havaalanı ücretini, özellikle sivil havacılığa yönelik tesis ve hizmet sağlama maliyetini karşılamak için tasarlanan ve uygulanan bir vergi olduğunu, verginin ise genellikle ulusal veya yerel hükümet gelirlerini artırmak için tasarlanan bir vergi olduğunu değerlendirdiğinin altını çizen Yeşilgül, “Bu şekilde alınan vergiler keyfi olarak sivil havacılığa uygulanamaz. Havaalanı ücretleri ayrımcı olmamalıdır.” Dedi.
Orta Asya Ülkelerinde Bağımsız Bir Denetleyici Otoriteye İhtiyacımız Var
Havaalanı yönetim organları ile havaalanı kullanıcıları arasında düzenli istişareye yönelik zorunlu bir prosedür olarak gerek havalimanı ücretleri gerekse de ücretlendirme sistemindeki değişikliklere ilişkin bir karara havaalanı kullanıcıları tarafından itiraz hakkının olması gerektiğini ifade eden Yeşilgül, açıklamasında “ Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde aynı Avrupa Birliği’nde olduğu gibi taraflardan herhangi birinin bağımsız bir denetleyici otoriteye başvurma olanağı sağlanmalıdır” sözlerine yer verdi.
Daha Adil ve Şeffaf Bir Ücretlendirme Sistemi
Havaalanı kullanıcılarının, havaalanı yönetim organından düzenli olarak havaalanı ücretlerinin nasıl ve hangi esaslara göre hesaplandığına ilişkin bilgi almasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Yeşilgül açıklamasına şöyle devam etti : “Bu tür bir şeffaflık, hava taşıyıcılarına havalimanının maruz kaldığı maliyetler ve havalimanı yatırımlarının verimliliği hakkında bilgi sağlayacaktır. Bir havalimanı yönetim organının gelecekteki yatırımlarla ilgili gereksinimleri doğru bir şekilde değerlendirebilmesi için, havalimanı kullanıcılarının tüm operasyonel tahminlerini, geliştirme projelerini ve özel talep ve önerilerini zamanında havalimanı yönetim organıyla paylaşmaları gerekmektedir.”
BENZER HABERLER