Son Dakika
Fransız savunma şirketi Thales’in Salı günü 2024 açıkladığı ilk altı aylık bilançosunda, sürekli artan askeri savunma bütçeleri nedeniyle sipariş rekoru kırıldığı belirtildi.
Yılın ilk yarısında Thales’in sipariş alımı yüzde 26 artışla 10,8 milyar euroya (386 milyar TL) yükselirken, şirketin sipariş bilançosu ise 47 milyar euroya (1,6 trilyon TL) ulaşarak rekor kırdı.
İlk yarıda yüzde 8.9 artış ile satışlar 9.5 milyar euroya (339 milyar TL) yükselirken, “faiz ve vergi ödemeleri öncesindeki kâr oranı” (FVÖK) yüzde 10.4 artışla 1 milyon euroyu (35 milyon TL) aştı.
Faiz ve vergi öncesi kazanç (FVÖK) marjı 2023’ün ilk altı ayında yüzde 11,7’den 2024’ün ilk yarısında yüzde 11,8’e yükseldi.
Düzeltilmiş net gelir, grup payındaki yüzde 6 artışla 866 milyon euroya (31 milyar TL) ulaşırken, serbest işletme nakit akışı ise 23 milyon euro (822 milyon TL) olarak gerçekleşti.
Şirket, 2024 yılı için organik satış büyümesinin yüzde 5 ila yüzde 6 arasında olduğunu belirtti.
Havacılık, güvenlik ve savunma alanlarındaki yüksek performansın yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor.
Küresel askeri harcamalar, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın etkisi ile 2022’de yüzde 3.7 artarak 2,24 trilyon dolar ile nisan ayında tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
Türkiye’nin askeri harcamaları ise geçtiğimiz yıl 2021’e kıyasla yüzde 26 azalışla 10,6 milyar dolar oldu. Türkiye, geçtiğimiz yıl en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 23’üncü sırada yer aldı.
Merkezi Stokholm’de bulunan bağımsız araştırma kuruluşu Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, küresel askeri harcamalar, geçen yıl rekor seviyeye ulaşmasına karşın enflasyon nedeniyle yavaşlama gösterdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Nisan 2024’te yaptığı açıklamada, Avrupa’nın hem içeriden hem de dışarıdan hedef alındığını söylemişti.
Leyen, “Avrupa’nın savunma harcamalarını hep birlikte hızlandırmamız gerekiyor. Ancak nasıl ki savaş Avrupa’da geçmişte kalmış bir şey değilse, savunma işbirliği de Avrupa’da geleceğin işareti olmalıdır,” ifadelerini kullanmıştı.
Thales’in icra kurulu başkanı (CEO) Patrice Caine yaptığı açıklamada üç satış sözlemesi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Caine, “Yılın ilk yarısında, her biri 500 milyon eurodan (17.8 milyar TL) fazla değerde olan üç sözleşme ile güçlü bir satış büyümesi elde ettik. Üretim kapasitemizi arttırmak ve işimizin sürdürülebilir büyümesini desteklemek için yatırım yapmaya devam ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Financial Times’a göre, Thales ve Airbus, giderek daha rekabetçi hale gelen uzay sektöründeki konumlarını sağlamlaştırmak için uzay işletmelerini birleştirmeyi planlıyor. (euronews)
BENZER HABERLER