logo

EES (Giriş-Çıkış Sistemi)

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
EES (Giriş-Çıkış Sistemi)

EES, Giriş-Çıkış Sistemi denilse de aslında ‘Biometlik Tanbanlı Göç ve Göçmenlik Sistemi’dir. Çünkü EES’de AB pasaportu olmayan yolcular ülkeye girerken YÜZ TANIMA ve PARMAK İZİ tanımlamasından geçmek zorundadır. Sistem daha sonra kişinin adını ve biyometrik verilerini doğrulayabilir. Şimdilik bu kayıtlar üç yıl süreyle saklanacağını söyleniyor.

ET’nin haberine göre, bu sistem 10 Kasım 2024 tarihinde başlanacakmış.

Bu durumda sınır kontrol noktalarında, AB üyesi olmayan tüm ülkelerden gelen yolcuların kayıt altına alınması için dijital fotoğraflar ve parmak izleri kullanılacak.

AB Komisyonu Üyesi İlva Johansson ‘Pasaport damgalarının kaldırılacağını ve AB dışından gelen tüm yolcular için dijital kontrollerin başlayacağını’ belirtiyor.

Öte yandan Johansson, ‘EES, 2025 yılının ilk yarısında zorunlu bir elektronik vize muafiyeti olan Avrupa Seyahat Bilgileri Kimlik Doğrulama Sistemini (ETIAS) uygulamak için hazırlık yapacaktır’ dedi.

Sıranın uzaması ve vakit kaybı hakkında düşünsem de bu hiç de önemsemeye değer bir konu olmamalı. Erkenden evden çıkmak ve havalimanına gitmek, işte bu kadar.

Ama sonradan ne amaçla (ki faydalı bir amaç için olmayacağından nasıl olsa emin değil miyiz?) kimler tarafından kullanılacağını bilemeyen kişisel verileri bu şekilde vermek zorunda kalmak çok daha zor geliyor bana. Verileri 3 sene saklanacağını söylüyor? Sizce? Hiç inandırıcı gelmiyor bana. Hiç siler mi???

Aşı pasaport yetmedi AB için sanırım. O zaman aşı gibi bi bakayim, başkalar denesin, bunlarla ne yapacağını önce göreyim ondan sonra diyorum. Ya siz?

İyi haftalar size.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

 

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Singapur Hava Yolları-Avustralya Tanıtım Semineri ve World Class

    18 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    12 Kasım tarihinde Radisson Blu Hotel Şişli’de düzenlenen Singapur Hava Yolları’nın Avustralya Tanıtım Semineri’ne katıldım. Beni karşılayanların yüzü o kadar tanıdık geldi ki sormadan duramadım. Meğer ki benimle aynı dönemde Atatürk Havalimanı’nda yer hostesi olarak çalışmışlar. O günlerde ne kadar sevinçle Atatürk Havalimanı’na gittiğimizi konuşurken, benim kadar o ortamda çok mutlu çalışan arkadaşların olduğunu bilmek beni çok mutlu etti. Şahsen hiç Avustralya’ya gitmedim, ama seminerde detaylı olarak Avustralya hakkında anlattığı için...
  • Uçak Içi Yemekleri Veya Uçak İçi Menüleri Olmayan Havayolu Şirketi

    11 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Sadece ücretli uçak içi yemek menüsu olan havayolu şirketlerini tanıyorsunuz, değil mi? O zaman uçak içi yemek menüsü olmayan bir uçuşta bulundunuz mu? Airline Rating’in haberine göre, bunu gerçekleşen, 804 uçaklık filosuyla dünyanın dördüncü büyük ticari havayolu şirketi olan Southwest Airlines’dir. Ancak Southwest Airlines’ta da müşterilere ücretsiz alkolsüz içecekler, meyve suları, çay, kahve, sıcak çikolata ve su sunulmaktadır. Atıştırmalıklar uçulan mesafeye göre farklı çeşitlerde sunulmaktadır. Ücretsiz alkollu içecekler ise a...
  • Lufthansa Alledris’te First Class

    04 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Lufthansa'nın resmi web sitesine göre, Lufthansa A350 First Class filosuna çift kişilik yatak ekledi ve ilk uçuş bu ay gerçekleşti. Lüks First Class, Lufthansa Alegris adı altında uzun mesafeli rotaların tamamen yenilenmesinin bir parçasıdır. Sloganı 'Tıpkı evimiz gibi' olan Alledris First Class, yolcuların uçakta kendilerini evlerinde ve rahat hissetmeleri umuduyla tasarlandı. Tamamen kapalı bir mekanda, *Koltuklar; -Bireysel olarak kontrol edilebilen koltuk sıcaklığı -Aralarında kolçak Aralarında kolçak bulunmayan, ayrı ayrı...
  • Singapur Havayolları’nın Yeni First ve Business Class gecikmeleri

    28 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Reuters’in haberine göre, ABD'li uçak devi Boeing, 23 Ekim'de açıkladığı üçüncü ve son çeyrek sonuçlarında 6 milyar ABD dolarının üzerinde net zarar açıkladı. Boeing'in 737max, 777 ve 767 ticari uçaklarının üretiminin durdurulmasının yanı sıra savunma ve uzay sektörlerindeki durgunluk nedeniyle 2024 yılına girdikten sonraki zararı yaklaşık 8 milyar ABD dolarıdır. Ticari Uçaklar bölümü üçüncü ve dördüncü çeyrekte 4 milyar dolar, Savunma, Uzay ve Güvenlik bölümü ise 2,38 milyar dolar zarar etti. Gelirler bir önceki yıla göre %1 azalarak 17,...