Son Dakika
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak, işletmenin Florya’daki tesislerinde havalimanı muhabirleriyle bir araya geldi. Ocak, burada yaptığı konuşmada son yıllarda havacılık sektörünün Türkiye’de çok büyük bir ivme kazandığını söyledi.
Son yılarda iç hatlarda tam 11 kat büyüme yaşandı 2003 yılında 9 milyon olan içi hat yolcu sayısı 2016 yılı itibariyle 102 milyona yükseldi. Yine o tarihlerde 25 milyon olan dış hat yolcu sayısı da 71 milyon oldu. Toplam ise 174 milyon olarak gerçekleşti” dedi.
“2017 TOPARLANMA, 2018 SIÇRAMA YILI OLACAK”
Geçen sene hava trafiği yönünden yaklaşık yüzde 15 oranında bir azalma olduğunu belirten Ocak, bu durumun sektör paydaşlarını da zora soktuğunu ve kendi fiyat politikalarında bir artışa gitmeyerek, 2017 yılı için 2015 fiyatlarıyla paydaşlarına bir destek olmayı planladıklarını söyledi. Ocak, “Bu sene ocak ayında da biraz tahminlerin üstünde bir düşüş oldu. Sezon bu yılın ortasına doğru toparlayacaktır. İnşallah, havacılık sektörü için 2017 toparlanma yılı, 2018 yılı ise sıçrama yılı olacak. Beklentilerimiz o yönde” dedi.
“3. HAVALİMANI SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ OLACAK”
Bu yılki en önemli çalışmalarının İstanbul’daki yeni havalimanı çalışmaları olduğuna dikkati çeken Ocak, yeni havalimanındaki çalışmaların paydaşlarıyla birlikte sürdüğünü ve Türkiye sivil havacılık geleceğinin İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanı olduğunu söyledi.
Yeni havalimanında devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Ocak, “Yeni havalimanı için yabancıların beklentileri çok büyük. Yeni havalimanı büyük bir pazar, çok büyük bir hikayenin hayata geçmesi. Dolayısıyla yurt içinde de büyük bir pazar. Yeni havalimanı yurt dışından da pek çok ülkenin ilgisini çeken bir pazar. İlgi fazlasıyla devam ediyor, sanıyoruz bu ilgi daha da hızlanarak artacak” diye konuştu.
Yeni havalimanınının önemli bir istihdam da oluşturacağına vurgu yapan Ocak, “Şu anda 23 bin işçi çalışıyor, yakın zamanda da bu sayı 30 bine çıkacak. Yeni havalimanda da hava trafiği bizim sorumluluğumuzda olacak. Hava trafik kontrollerinin alımlarına başladık. Arkadaşlarımızı yetiştireceğiz. İstihdama bizim de katkımız olacak” dedi.
İstanbul’daki yeni havalimanının devreye girmesinden sonra Atatürk Havalimanı’nın yedek meydan olması gerektiğini ifade eden Ocak; “Ölçeğini büyüklüğünü bilemeyiz ancak bütün metropollerde olduğu gibi İstanbul Yeni Havalimanının da mutlaka yedek meydan olması lazım. Burada genel havacılık, müstakil kargo, uçuş eğitim merkezleri, bakım onarım merkezleriyle ilgili bir bölüm kalacak ama bunun dışındakiler tabii ki büyüklerimizin vereceği bir karardır. Bununla ilgili çalışmalarımızda, özellikle genel havacılık ağırlıklı olarak planlamalarımızı yapıyoruz” dedi.
Yeni havalimanının hava sahasındaki kuş sürülerine yönelik önlemlerin sürdürüldüğünü ve gözlemlerin devam ettiğini ifade eden Ocak, “ÇED raporlarının yatırım ve işletme döneminde çok ağır yükümlülükleri var, gerek biz gerekse firma bunları titizlikle takip ediyor. Uluslararası danışmanlar sürekli gözlemler yapıyorlar. Kuş radarlarını sipariş verdiler, hiçbir problem olmayacak. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu kuşları besleyen orada katı atık yakma merkezleri var. Bu tesisler buradan kaldıracaklar ve yeni yerlerine götürecekler. Bu şekilde kuşlarında o civarda beslenme imkanları kalmayacak” dedi.
“DHMİ KÜRESEL BİR MARKAYA DÖNÜŞECEK”
DHMİ’nin yurt içi pazarda çok büyük bir tecrübeye sahip olduğuna dikkat çeken Ocak, “Artık yurt içi pazarda elde ettiğimiz birikimleri küresel ölçekte kullanalım istiyoruz. Yurt dışı pazarlara açılalım. Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya pazarlarıyla ilgili yeniden yapılanıyoruz. DHMİ’de iş geliştirme daire başkanlığı oluşturuyoruz. Yasal alt yapımızı oluşturduk. Arkadaşlarımız pazar pazar bu işlere kanalize edeceğiz. Bu pazarlardaki iş imkanlarını araştıran arkadaşlarımızla birlikte oturacağız, tüm pazarları tek tek değerlendireceğiz. Tek bir pazara odaklanmayacağız. Odaklanacağımız şey cazip pazar ve geleceğe yönelik bir kapı olması. Ekip ekip tüm pazarları araştıracağız. İnşallah artık DHMİ dünya ölçeğinde, küresel bir marka olarak adından söz ettirecek. Ülke olarak, havacılık olarak iddiamız çok büyük” şeklinde konuştu.
DHMİ 5 YILDA 675 MİLYON TL GÜVENLİK YATIRIMI YAPTI
Havalimanlarının güvenliğinin olmazsa olmazları arasında olduğunu işaret eden Ocak, faaliyet gösterdikleri 55 havaalanında son 5 yıl içerisinde 675 milyon liralık güvenlik yatırımı yaptıklarını ifade etti. Harcamaların personel, sistem ve cihaz harcamalarını kapsadığını dile getiren Ocak, “Avrupa’daki havalimanlarında bile çok az olan vücut tarayıcılarının ihalesi yapıldı. Atatürk, Dalaman, Antalya, Bodrum gibi bütün dışa açık meydanlarımızda toplam 43 vücut tarayıcısının siparişini verdik. Bu yıl sonuna doğru teslim dilecek. Ekimden itibaren de kullanılmaya başlanacak. Bu vücut tarayıcılarının toplam maliyeti yaklaşık 80-90 milyon Türk lirası” ifadelerini kullandı.
Ocak, 3. havalimanında çökme iddialarına ilişkin haberlere ise olayın tamamen asılsız olduğunu ve şu an için devam eden pist çalışmalarında her hangi bir problemin olmadığını kaydetti.
Gazetecilerin DHMİ’nin karla mücadele çalışmaları soruları üzerine Ocak, “Karla mücadele çalışmaları için Türkiye genelinde geçen senenin aralık ile bu senenin ocak aylarında toplam 3 milyon 500 bin Türk lirası harcama yaptık. 432 personelimiz bu konuyla çalıştı. 250 civarında da karla mücadele aracımız aktif olarak çalışmalarda yer aldı” dedi.
“KARLA MÜCADELEDE ÇOK DAHA İYİ OLACAĞIZ”
Karla mücadele çalışmalarında yaşanan sıkıntılara karşı alınan yeni tedbirleri artıracaklarını anlatan Ocak, “Geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız karla mücadele olayı olağanüstü şartlardı. Yoğun kar yağışının yaşandığı Kuzey ülkelerine arkadaşlarımızı yollayacağız. Onları da davet edeceğiz. En iyiyi bulmak, geçmişteki hatalarımızı gelecekte tekrarlamamak ana hedefimiz. Mesela geçenlerde ABD’de New York John Kennedy Havalimanı’nda pistler kapandı. Herkesin birikim ve deneyimlerinde de yararlanmak istiyoruz. Karla mücadele sadece bizim değil havaalanındaki tüm paydaşların birlikte entegre olmaları, koordinasyon içinde çalışmaları gereken bir mücadele alanı. Üzerimize düşeninin en iyisini yapacağız” diye konuştu.
Bir gazetecinin “Yeni havalimanında kuşlara yönelik alınan önlemler nelerdir?” şeklindeki bir sorusuna da Ocak, “Titizlikle takip ediyoruz. Uluslararası kuş gözlem danışmanları var. Gözlem yapıyorlar. Kuş kadarların da siparişlerini verdiler. Hiç bir problem olmayacak.” cevabını verdi.
Bir başka gazetecinin “Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi tadilat edilecek mi?” sorusuna da Ocak, “Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nin tadilatını planlıyoruz. Yeni havalimanında da çok büyük bir devlet konuk evi yapılıyor” dedi.
Ocak, bir başka soruya ilişkin de Atatürk Havalimanı’nda devam eden kira ücretlerinin, yeni havalimanına geçtikten sonra da şirketlerin sözleşme süreleri sona erinceye kadar sözleşmedeki rakamlara tabii olarak devam edeceğini sözlerine ekledi.
BENZER HABERLER