Son Dakika
Son zamanlarda dünyanın ısındığını, bundan dolayı da bir an önce karbon dioksiti hiç çıkartmama konusunda hep beraber gayret ettiğimiz gerçek.
Yer altı ve yere yakın yerlerde olan elementlerde en çok olan sırayla oksijen, silikon, alüminyum, demir, kalsiyum, sodyumdur.
Clarke Number’e göre, Oksijen : Karbon Dioksit = 49.5 : 0,08. Anlaşılan çevremizde karbon dioksitin çok az olması.
Ormanı oluşturan her ağaç, fotosentez yoluyla atmosferdeki karbondioksiti emer ve oksijen üretirken karbonu organik bir madde olarak depolayarak büyür.
Yer üstündeki insan sayısı gittikçe artınca tükettiğimiz oksijen miktarı de artıyor.
Ama karbon dioksit, zaten çok az olmasına rağmen kısa süre içinde dekarbonizasyonu başarınca yer üstünde bitkiler yaşayamayacak, öyle değil mi? Bitkiler yaşayamayacaksa bir gün oksijen bize hiç yetmeyecek.
Ben bu konuda uzman değilim. Ama dünyanın ısındığına pek inananlardan değilim. Eğer gerçekten dünya ısınıyorsa her yer eşit olarak ısınıyor olması gereken yerine bölgeye göre tam tersini görebiliyoruz.
Şimdiki teknolojimizde, sadece temiz enerji üretelim derken uygulamaya geçmek için üretim maliyetini arttırıyor olmamız da gerçek.
Uçakların dekarbonizasyonu hız kazanıyorken, bunun gerçekten amacımıza uygun olup olmadığını iyice düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Maliyeti düşünmeden petrolden uzaklaşmak için, her itirazlara rağmen Toyota’nın savunduğu en ideal yakıt hidrojendir. Ne karbon dioksit ne de zararlı gazı ne de gürültü çıkarır.
Uçak için elektrikten daha uzun uçabilmek de önemli bir avantajdır.
Bu arada hidrojenle uçarken, karbon dioksit çıkmaz, ama hidrojen üretirken karbon dioksit çıkıyor. Bu da bitkiler için iyi haber olsa gerek.
İyi haftalar.
Av. Keiko Torigoe
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları