Son Dakika
Keiko Torigoe
Merhaba,
Evlilik sürerken velayet hakkı hem annede hem de babadadır. Hep beraber yurt dışına seyahat ederken sorun olmaz ancak anne ya da baba ile çocukların yalnız yurt dışına çıkması durumunda, muvafakatname düzenlenmeden çocuklar yurt dışına çıkamayacaktır.
Muvafakatname, çocukların yurt dışına çıkmasına diğer veli tarafından izin verildiğine ilişkin üzerinde bilgi bulunan, yurt dışına çıkmayan velinin düzenleyeceği yazılı bir belgedir. Altını çizerek söylemek istiyorum ki, şayet eşiniz ve çocuklarınız yurt dışına sizsiz çıkacaklarsa en azından “muvafakat” süresini mutlaka belirtmenizi öneririm.
Çok sevimli eşinin hem de kendi anne babasına torununu göstermek için seyahat etmek istediğinde, bebekle yurt dışına çıktıktan sonra bir daha hiç Türkiye’ye dönmeyeceği kimsenin aklına gelmez sanırım. Ama oluyor hem de hiç azımısanamayacak kadar sıkça oluyor.
Böyle durumlar için Lahey Sözleşmesi (Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukukî Veçhelerine Dair Sözleşme) vardır. Tabii ki Türkiye bu sözleşme taraflarından biridir.
http://www.uhdigm.adalet.gov.tr/sozlesmeler/coktaraflisoz/lahey.html
Çocuğunuz taraf ülkelerinden birine kaçırılmışsa, derhal Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Çocuk Bürosu’na (0312 414 84 05-06) başvurup çocuğun iadesini talep etmeniz çok önemlidir.
Peki Lahey Sözleşmesi kapsamında bir çocuğun yerinin değiştirilmesinin veya alıkonulmasının ne zaman haksız olarak nitelendirilecektir?
16 yaşını tamamlamamış çocuğun, velayet hakkı ihlal edilerek mutat meskeninin bulunduğu bir ülkeden diğer bir ülkeye götürülmesi veya her ne kadar muvafakatname ile izin verilmiş olsa da izin verilen veya dönüleceğine dair söz verilen günün geçmesine rağmen geri dönmeyerek alıkonulması halinde cocuğun yerinin değiştirilmesi/alıkonulması haksız kabul edilir..
Çocuk daha bebekse velayeti genellikle annesine veriliyor. Ama bu gerçekten doğru mu? Hiç sanmıyorum. Baba da anne kadar kendi çocuğa sevgi ile bağlanıyor. Kocası tarafından hiç şiddet görmemişken, hatta aksine el üstünde tutulurken, bu koca hastanede hiç uyumadan eşine ve bebeğe bakmışken bunları hiçe sayarak ve kocasının güvenini suistimal edere ortak çocuğu kaçıran, sanki bir mal gibi götürüp babasına hiç göstermeyen, sesini bile dinletmeyen çocuğu baba sevgisinden yoksun bırakan birine sadece ‘anne’ diye velayet hakkı verilmemelidir. Böyle bir durumda baba yine çocuğum kaçırılır diye yalnız bakkala bile gidemeycekken böyle bir hayat hiç olur mu?
Çocuk, şiddetten de çocuk istimarından da uzak çalışkan ve sevgi dolu bir babaya sahip ise yaşına bakılmaksızın velayet hakkını babasının kazanması gerektiğine inanıyorum.
Av. Keiko Torigoe
www.torigoelaw.com
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
16 Aralık 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
09 Aralık 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
02 Aralık 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
25 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları