ABD medyasının Türkiye’ye kaçmayı başardığını yazdığı Lev Aslan Dermen’in özel uçağına binerken FBI tarafından tutuklandığı ve cezaevine konduğu ortaya çıktı. Dermen, Los Angeles’daki cezaevinde diğer sanıklar Kingston kardeşlerin yanına Utah’a nakledilmeyi bekliyor. Sanıklar 17 Eylül’de hakim önüne çıkacaklar.
ABD maliyesini 511 milyon dolar dolandırdıktan sonra Türkiye’ye kaçmaya çalışırken yakalanan Amerikalı Jacop ve Isiah Kingston kardeşlerin ardından, 2 yıl önce Borajet’i satın alan SBK Holding’in finansörü ortakları Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan) de FBI tarafından yakalandı.
Los Angeles Havalimanı’nda İstanbul’a hareket etmek üzere özel uçağına binerken FBI’ın gözaltına aldığı Dermen’in tutuklandığı belirtildi. ABD basını Dermen’in son anda Türkiye’ye kaçtığını yazmıştı.
ABD’nin Utah Bölge Başsavcılığı’nın mahkemeye sunduğu belgelere göre; Dermen ve ortakları Kingston kardeşlerin çıkarıldıkları ilk duruşmada suçlamaları reddettikleri belirtilirken, savcılar sanıkların kefaletle serbest bırakılmasına itiraz ederek, Türkiye’ye kaçma riskleri bulunduğunu ileri sürdüler.
Savcılar, Utah eyaletinin Salt Lake City şehrinde 17 Eylül günü hakim önüne çıkarılacak olan sanıkların Türkiye’de önemli varlıkları olduğu, özellikle Dermen’in sık sık seyahat ettiği ve İstanbul’da ikamet ettiğini kaydetti.
Savcılar ayrıca, Dermen’in geçmişte hakkında sivil mahkemelerin para cezası ödemesi emirlerine uymadığı, hatta katılması gereken bazı duruşmalar olduğu halde ABD’den ayrıldığını belirttiler.
Ermenistan vatandaşıyken ABD’ye göç eden Dermen’in Türk vatandaşlığına da başvurduğu, hatta geçtiğimiz yıl Los Angeles’daki bir mahkemenin kararıyla ismini Lev Aslan Dermen olarak değiştirdiği kaydedildi.
İDDİANAMEDEKİ BAĞLANTILAR
İddianamede yer bilgilere göre; Utah eyaletinin en büyük biodizel üretim şirketi Washakie Renewable Energy LLC’nin (WRE) sahipleri Kingston kardeşler ve Aslan Dermen’in sahibi olduğu Noil Energy (NEG)’nin yanı sıra, sanıklar ABD’de önce SBK Holding ise daha sonra SBK Holdings USA olarak ismini değiştirdikleri ortak firmalarını Aralık 2013’de kurdular. Aslan Dermen, 2014’de şirketin tüm kontrolünü eline geçirdi.
İddianamede SBK Holdings AŞ’nin SBK Holdings USA’e, aynı ABD adresini ve logosunu kullanmak da dahil, çeşitli bağlantıları bulunduğu yer alıyor.
İddianamede, SBK Holdings USA’nın Dermen tarafından yönetildiği kaydedilirken SBK Holding AŞ’nin bir tanıtım broşüründe, Lev Aslan Dermen’in Yönetim Kurulu Başkanı, Jacob Kingston’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Sezgin Baran Korkmaz (39) ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak gösterildiği vurgulandı.
Kara para aklama suçlamalarının da gündeme getirildiği iddianamede Dermen ve Kingston kardeşlerin Bank of Utah ve Merrill Lynch’deki Washakie, Noil Energy ve SBK Holdings USA’in hesapları arasındaki yaptıkları para trafiğinin dökümü de yer aldı.
İddianamede sanıkların 1 milyon 720 bin dolar değerindeki 2010 model Bugatti Veyron, 5 milyon dolar değerindeki malikanelerinin yanı sıra, bu işlemlerde kullanılan tüm paralara ve SBK’ye borçlu Borçlu X’den alacaklara el konulacağı, ayrıca, sanıkların herhangi bir eylemi veya ihmali sonucu engellenmesi durumunda, para aklama ile ilgili tüm malların değerine eşit olan para cezası kararı isteneceği kaydedildi.
Türkiye’de önemli finansal varlıklara ve bir eve sahip olmanın yanı sıra, sanıkların özel uçaklara erişimi ve ABD’den kaçma imkânı olduğunu belirten savcılar, Dermen’e ait Los Angeles’da pilotlu özel bir uçak bulunduğunu, sık sık Türkiye’ye seyahat ettiklerini kaydetti.
Ayrıca savcılar SBK Holding AŞ’nin Türkiye merkezli bir havayolu şirketi olan BoraJet’i Aralık 2016’da satın aldığına dikkat çekerek sanıkların kefalet başvurularının reddi istendi.
Dermen’in mahkeme kayıtlarında yer alan bilgilerde Los Angeles’daki malikanesini 12.5 milyon dolara satışa çıkardığı, SBK Holding’in ABD’deki adreslerinin Dermen’e ait Noil Enerji ile aynı olduğu ve SBK Holding’in ABD’deki resmi kayıtlarında Sezgin Baran Korkmaz’ın isminin hiçbir yerde geçmediği görülüyor.
İddianamede sanıklara ait malların üçüncü şahıslara devredilmiş, mahkemenin yetki alanı alanının ötesine çıkarılmış, ya da değeri azalmış veya bölünemezse ABD’nin ikame yetkisini kullanarak peşine düşeceği ve diğer mallara da el koyabileceği de kaydediliyor.
Sanıkların ABD’de toplam 3 milyar dolarlık kara para aklama gerçekleştirdiklerinin tespit edildiği belirtiliyor. (Razi Canikligil-Hürriyet)