logo

Ay’da üs kurmak için astronotların idrarından yararlanılacak

Ay’da üs kurmak için astronotların idrarından yararlanılacak

Sıcaklık değişimlerinin sert olduğu Ay’da üs kurmak için astronotların idrarından istifade edilebileceği ileri sürülüyor.

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) bağlı olarak Hollanda’da bulunan Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezi, Norveç Ostfold Üniversitesi, İspanya Cartagena Politeknik Üniversitesi ve İtalya Padua Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, ortaya atılan bu iddiaya somut yanıtlar bulmak için araştırmalar yürütüyor.

Çeşitli materyalleri ya da yapıları Ay’a taşımak lojistik ve mali açıdan çok masraflı olduğu için bilim insanları Ay’da kullanılabilecek uygun malzemeleri inceliyor ve astronotların idrarında bulunan ürenin muhtemel unsurlardan biri olabileceğini belirtiyor.

Independent Türkçe’nin derlediği Science Alert’te yer alan bir makaleye göre, bilim insanlarının Ay üssü için göz önünde bulundurması gereken birkaç unsur var.

Bunlardan biri de Ay’da 120 dereceyle -130 derece arasında değişen sıcaklıklar. Dolayısıyla üs inşasında kullanılacak malzemenin önemli ısı değişimlerine karşı dayanıklı olması ve aynı zamanda içeriden yalıtımı sağlaması gerekiyor.

Diğer taraftan atmosfer olmadan Ay’ın yüzeyi çok fazla radyasyona maruz kalıyor. Ayrıca Dünya’ya her gün tahminen 44 bin kilogram meteorik materyal çarparken Ay’ın yüzeyinin karşı koymak zorunda kaldığı muhtemel bir bombardımanın da büyük olduğu ifade ediliyor.

Bu nedenle, ürenin özelliklerinin iyi bilinmesinden ve insanların olduğu her yerde bulunabilmesinden yola çıkan araştırma ekibi, simüle edilmiş Ay regoliti ve üre kullanarak bazı küçük yapılar inşa etmeye karar verdi.

New Atlas sitesindeki bir makalede anlatılan süreçte, araştırmanın bir parçası olarak 3D yazıcı vasıtasıyla, Avrupa Uzay Ajansı tarafından üretilen Ay regolitinin yanı sıra üre ve diğer plastikleştirilerin dahil edildiği karışımdan seri “çamur tüpleri” elde edildi.

Netice göze çok fazla hitap etmemiş olsa da plastikleştirici olarak üre kullanılarak basılan tüplerin ağır yükleri taşıyabildiği ve büyük ölçüde stabilitelerini korudukları keşfedildi.

Bu arada 80 derece ısıtıldıktan sonra tüpün direnci test edildi ve ay yüzeyinde yaşanacak sıcaklık değişimlerine benzer şekilde 8 dondurma-çözdürme döngüsüne tabi tutulduktan sonra başarı elde edildi.

Araştırmayla ilgili konuşan Ostfold Üniversitesi’nden bilim insanı Anna-Lena Kjoniksen, “İdrardaki gerçek su, Ay’da elde edilebilen karışımla birlikte veya her ikisinin kombinasyonuyla kullanılabilir” dedi.

#

SENDE YORUM YAZ