logo

ABD, Tayvan’ın savunma sanayi siparişlerine cevap veremiyor

ABD, Tayvan’ın savunma sanayi siparişlerine cevap veremiyor

Rusya operasyonunun başladığı şubattan beri Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah sistemi ve mühimmat gönderen ABD, Çin hükümetinin ilhak tehdidi altındaki ada ülkesi Tayvan’dan yıllar önce aldığı savunma sanayisi siparişlerini hâlâ ulaştıramadı.

ABD Kongresi verilerine göre, Washington’ın son 13 yılda Taipei hükümetine satışına resmen karar verdiği silah sistemlerinin toplam fiyatı 30 milyar doları bulurken, bunun 17 milyar dolarlık kısmı 2017’den beri teslimat aşamasına geçmeyi bekliyor.

ABD Ordusu’nun satın alma yetkilisi Doug Bush, Ukrayna savaşının gecikmelerin tek sebebi olmadığını savunurken, kısa vadede öncelikleri etkilediğini kabul etti.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Lockheed Martin ve Boeing gibi silah üreticileri, Kovid-19 salgını nedeniyle tedarik zincirlerinin ve üretimin aksadığını belirterek, Ukrayna savaşı başlamadan önce de taleplere yetişemediklerini kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, Tayvan’a gönderilecek silah sistemlerinin üretim bandından yeni çıkan ürünler olacağını ama Ukrayna’ya gönderilenlerin depolardan çıkarıldığını belirtti.

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, sorular üzerine, şu kadarını söylemekle yetindi:

Tayvan’ın kabiliyetlerini en kısa sürede artırmak için sebatla çalışırken, Ukrayna’nın kendisini Rus saldırısına karşı savunabilmesini sağlıyoruz.

ABD Kongresi bünyesindeki faaliyetini yaklaşık 20 yıldır sürdüren ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik Değerlendirme Komisyonu bu ayki açıklamasında sorunu şöyle özetledi:

“Mevcut silah ve mühimmat stoklarının Ukrayna’ya yönlendirilmesi ve pandemi kaynaklı tedarik zinciri sorunları, Tayvan’a satışı onaylanan silahların teslimatındaki gecikmeyi önemli ölçüde artırdı ve ada ülkesinin hazır bulunma durumunu sarstı.”

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi üyesi ve Cumhuriyetçi Parti’den Teksas milletvekili Michael McCaul, üç yıl önce satışına onay kararına imza attığı bazı silah sistemlerinin henüz Tayvan’a ulaşmamasını eleştirdi:

“Ukrayna’da gördüğümüz gibi, silahları işgalden sonra değil önce ulaştırmamız çok daha iyi olur.”

Tayvan Savunma Bakan Yardımcısı General Veng Şin-lung, geçen ay ABD’yi yumuşak tonda eleştirdi:

“Tayvan, ABD’nin sattığı silahların takvime uygun olarak teslim edilmesini rica ediyor.”

Tayvan’ın 8 milyar dolarlık 66 adet F-16 savaş uçağı siparişinin 2025 civarında ulaştırılması planlanıyor.

ABD, devasa büyüklükteki Çin ordusu karşısında Tayvan’ı desteklemek için “kirpi stratejisi” denilen askeri doktrini devreye sokmuştu.

İkisi de Çinlileri temsil etme iddiasındaki Pekin ve Taipei hükümetleri arasındaki ayrılık, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’a kadar uzanıyor.

#

SENDE YORUM YAZ