Son Dakika
Rusya, ABD’nin modernize edilmiş B61 taktik nükleer silahlarının Avrupa’daki NATO üslerinde hızla konuşlandırılmasının “nükleer eşiği” düşüreceğini ve Moskova’nın askeri planlamasında bu hamleyi dikkate alacağını söyledi.
Savaşta muharip taraflardan birinin nükleer silahları kullanıma soktuğu nokta, nükleer eşik olarak tanımlanıyor.
Amerikalı haber kuruluşu Politico’nun 26 Ekim tarihli haberine göre ABD bu ay yapılan kapalı bir NATO toplantısında B61’in modernize edilmiş bir versiyonu olan B61-12’nin konuşlandırılmasını hızlandıracağını ve yeni silahların planlanandan birkaç ay önce Aralık ayında Avrupa’daki üslere ulaşacağını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Gruşko devlet haber ajansı RIA’ya yaptığı açıklamada, “Avrupa’da bulunan serbest düşümlü bombaları, nükleer silahları modernize etme planlarını görmezden gelemeyiz” dedi.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu’nun 2014 yılında yayınladığı araştırmaya göre 3,6 metrelik B61-12 yerçekimi bombası, daha önceki versiyonlara göre, infilak ettiğinde daha az enerji serbest bırakan bir nükleer savaş başlığı taşıyor; ancak daha isabetli ve yerin altına nüfuz edebiliyor.
Gruşko, “ABD bunları modernize ediyor, isabet oranlarını arttırıyor ve nükleer yükün gücünü azaltıyor. Yani bu silahları ‘savaş alanı silahlarına’ dönüştürüyor ve böylece nükleer eşiği düşürüyor” dedi.
Gruşko, Moskova’nın böyle bir bombayı atacak olan Lockheed Martin üretimi F-35 savaş uçağını da hesaba katması gerektiğini söyledi. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı, NATO’nun askeri planlamasının nükleer bölümünü çoktan güçlendirdiğini belirtti.
Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov bugün Telegram’da yaptığı açıklamada yeni B61 bombalarının “stratejik bir öneme” sahip olduğunu, çünkü Rusya’nın taktik nükleer silahlarının depoda olduğunu ancak ABD bombalarının Rusya sınırlarından sadece kısa bir uçuş mesafesinde olacağını vurguladı.
Pentagon’dan yanıt
ABD Savunma Bakanlığı ise nükleer cephaneliğinin ayrıntılarını tartışmayacağını ve ABD’nin B61 nükleer silahlarının modernizasyonunu uzun süredir planladığını bildirdi.
Pentagon sözcüsü Oscar Seara, “ABD’nin B61 nükleer silahlarının modernizasyonu yıllardır devam etmektedir ve eski silahların güvenli ve sorumlu bir şekilde yükseltilmiş B61-12 versiyonlarıyla değiştirilmesi planları, uzun süredir planlanan ve programlanan modernizasyon çabalarının bir parçasıdır” dedi.
Seara e-postayla yaptığı açıklamada, Politico’nun haberini de yalanlayarak bu çabaların Ukrayna’daki güncel olaylarla hiçbir şekilde bağlantılı olmadığını ve herhangi bir şekilde hızlandırılmadığını kaydetti.
Ukrayna krizinin ortasında Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rusya’nın saldırıya uğraması halinde nükleer silahlar dahil mevcut tüm araçlarla topraklarını savunacağını defalarca söyledi.
Bu açıklamalar, Moskova’nın geçen ay Ukrayna’da kendi güçlerinin kontrol ettiği dört bölgeyi ilhak ettiğini açıklamasının ardından Batı’da özellikle endişe yarattı. Putin, Batı’nın Rusya’ya karşı nükleer şantaj yaptığını söylüyor.
ABD Başkanı Joe Biden, 6 Ekim’de Putin’in dünyayı Küba Füze Krizi’nden bu yana hiç olmadığı kadar kıyamete yaklaştırdığını söyledi, ancak Biden daha sonra Putin’in taktiksel bir nükleer silah kullanacağını düşünmediğini söyledi.
Putin taktik nükleer silah kullanmaktan bahsetmedi ancak Ukrayna’nın “kirli bomba” patlatabileceğinden şüphelendiğini söyledi. Ukrayna ve Batı bu iddiayı yalanlıyor.
ABD’nin B61 nükleer bombası ilk kez Küba Füze Krizinden kısa bir süre sonra Nevada’da denenmişti.
ABD’nin 2009-2017 yılları arasındaki başkanı Barack Obama döneminde, bombanın yeni bir versiyonu olan B61-12’nin geliştirilmesi onaylandı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, iki Soğuk Savaş süper gücünün nükleer savaşa en çok yaklaştığı 1962 Küba Füze Krizi’nden bu yana Moskova ile Batı arasındaki en ciddi çatışmayı tetikledi.
Rusya’nın yaklaşık 2 bin adet çalışır durumda taktik nükleer silahı bulunuyor.
ABD’nin de yarısı İtalya, Almanya, Türkiye, Belçika ve Hollanda’daki üslerde olmak üzere yaklaşık 200 adet bu tür silahı var. (VOA)
BENZER HABERLER