logo

Medarı iftiharımız TUSAŞ’ımız

Emin Çalkılıç

Emin Çalkılıç
emincalkilic@hotmail.com
Medarı iftiharımız TUSAŞ’ımız

İstanbul Havalimanı Muhabirleri olarak geçtiğimiz hafta TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in basın daveti üzerine Ankara Kahramankazan’da bulunan Türk Havacılık ve  Uzay Sanayii Savunma Sanayii’ne gittik.
İstanbul’dan TUSAŞ’a giderken biraz heyecanlıydım. Çünkü orası tüm dünyanın gıpta ile baktığı Türkiye için çok önemli bir yere sahip savunma sanayiinin gizli odası diyebileceğimiz bir yerdi.
Tesisin kapısına geldiğimizde içeriye girmeden evvel görüntü kaydedebilen ne varsa emanet bölümüne teslim edilmesi istendi. Cep telefonumuzu, fotoğraf makinamızı, video kameramızı ve laptoplarımızı özel anahtarla ayrılan dolaba kilitledik ve farklı bir yaka kartı ile içeriye girdik.
Temel Kotil’i 2006 yılında THY’nin Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak tanımış ve o zaman muhabiri olduğum Milli Gazete’de röportajını gerçekleştirmiştim. Çalışkan biri olduğuna her zaman inandığım Temel Bey, THY Genel Müdürü olduğu dönemde ise hem personel hem de havalimanı gazetecileri için sevilen ve saygı duyulan bir kişi olmuştu.
TUSAŞ’ın içerisine davet edildikten sonra Prof. Temel Kotil’in basın toplantısını takip etmek için büyükçe bir salona girdik.
Salon içerişinde Türkiye için hayati öneme sahip olan yüzde yüz yerli yapım helikopter ve uçakların maketleri bulunuyordu. Genel Müdür Kotil’in TUSAŞ’ta yapmış olduğu savunma sanayinde kullanılacak helikopter ve uçaklarla alakalı vermiş olduğu önemli bilgileri geçtiğimiz hafta içinde Airwaypost’ta yayınlamıştık.
Hangarlar arası ulaşımın otobüsle mümküb olduğu TUSAŞ’ta basın toplantısı bitiminde gazetecilere alan tanıtıldı. Tanıtım turumda, Helikopter Projeleri Son Montaj Hattı, ANKA ve AKSUNGUR Montaj Hattı, HÜRJET Son Montaj Hattı, Milli Muharip Uçak Prototip Üretim Hattı ve Yapısal Projeler Üretim Hattı’nı ziyaret ettik.

Türkiye için ne kadar faydalı eser varsa çoğunun altında imzası olan 27. Başbakanımız Prof. Necmettin Erbakan, ziyaretim esnasında hep aklımdaydı. Çünkü, Bülent Ecevit hükümetinin başbakan yardımcısı olan Erbakan döneminde 28 Haziran 1973’te TUSAŞ’ın temeli atılmıştı.

Merhum Erbakan’ı her zaman olduğu gibi yine hayırla yâd ettim. Ne kadar güzel düşünmüşlerde böyle güzel bir tesisin temelini atmışlar. Burasının ne anlama geldiğini vatan severler daha iyi bilir. TUSAŞ hem ülkemizin medarı iftiharı hemde binlerce kişinin çalıştığı önemli bir yerdir.

TUSAŞ’ı Temel Kotil gibi işini severek ve heyecanla yapan bir genel müdürü olduğu için çok şanslı bir kurum olarak değerlendiriyorum.

Böylesi güzel bir programa bizi davet eden başta TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil olmak üzere, daha evvel THY’deki başarısını taktir ettiğim değerli TUSAŞ Basın Müşaviri Dr. Ali Genç’e ve kıymetli arkadaşımız İdari İşler Müdürü Alpay Yalçınkaya’ya sonsuz teşekkür ederim.

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...