Son Dakika
Havayolu Sektörü, 2050 yılına kadar küresel karbondioksit emisyonlarını net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt ettiğini hatırlıyoruz. Ancak Skift’in haberine göre, bu sözü tutabilme konusunda ümitli bakanın pek fazla olmadığını söylüyor.
Ozon tabakasına zarar veren karbondioksit değil de CFC içindeki klor olduğunu artık herkes biliyoruz.
Okulda fotosentezi öğrendik. Bitkiler ışıkta karbondioksiti alıp su ve oksijeni çıkarıyor. Yani bitkiler bolca karbondioksitin olduğu ortamda daha canlı ve hızlı büyür ve bize gereken su ve oksijeni bolca sağlıyor. Küresel ısınma hakkında söz edilen bu günlerde bunun gerçeği yansıtmadığını aslında ters bir durum söz konusu olduğunu iddia edenler de çoğalıyor.
Bilim insanlar, eskide çok daha ortalama sıcaklığın yüksek olan dönemin olduğunu ve o dönemde bugünküne kıyaslaatmosferindeki karbondioksit oranının daha az olduğunu tespit etmişler.
Almanya’da doğalgaz eksikliğinden dolayı, halk kömür kullanmaya başlamış. Bu günlerde havayı kirletmeden kömürden enerji üretmek mümkündür. Kömür yandığında karbondioksit, sülfür oksitler ve nitrojen oksitler üretir. Ama bunların hiç biri küresel ısınmaya yol açmadığını kanıtlanmaya başlamıştır.
Ortalama sıcaklığı artınca meyvelerin hasat dönemi uzar ve daha fazla hasat edebiliyoruz. Karbondioksitin bol olduğu bir ortamda bitkiler daha hızla büyüdüğü için çiftçiler için (= bizim için) çok daha olumludur.
Havayolu sektörü halen küresel karbon emisyonlarının %3‘ünden sorumluymuş. Bunu sıfıra indirmek için para, zaman ve çaba harcamak yerine, daha konforlu, daha eğlenceli ve daha hesaplı yolculuğu sunabilmek için yarışmaları bekliyorum.
İyi uçuşlar size.
Av. Keiko Torigoe
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
11 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
04 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
28 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları