Son Dakika
Pentagon ABD’nin nükleer hazırlıklarına onay verdi
Litvanya Swiftair’in B737-400 kargo uçağı düştü
Air Astana “En İyi Havayolu Ödülü”nü aldı
ABD savunma şirketlerine Rusya uyarısı yaptı
ABD Donanması’nın V-22 Osprey’i Japonya’da acil indi
Brüksel Havalimanı Ekim ayında 2 milyondan fazla yolcu ağırladı
Aviofobi olarak adlandırılan uçuş fobisine en genel anlamıyla uçağa binmekten korkmak ve bu korkunun anksiyete düzeyine varması olarak tanımlanabilir. Genellikle çocuk yaşlarda başlayan bu fobinin, çeşitli etkenler ile yetişkinlik döneminde de ortaya çıktığı görülebilir. Uçuş fobisi kişinin uçma eylemi ya da düşüncesine karşı şiddetli ve tekrarlayan korku duyması anlamına gelir ve en çok rastlanan fobilerden biridir.
Uçak Korkusu Neden Olur?
Kişinin uçmaktan ya da bunun düşüncesinden dahi korkmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler doğuştan gelmez, zamanla ortaya çıkar. Bunlar; kapalı ortamlarda kalamama, panik atak, yükseklikten korkma ve hayatını kaybetme korkusudur. Genellikle uçakla seyahat hakkında yetersiz bilgi sahibi olmaktan kaynaklanan bu korkular travmatik nedenlerle de ortaya çıkabiliyor.
Uçak (Uçuş) Korkusu Nasıl Yenilir?
Uçuş korkusunu yenmek için öncelikli olarak korkunun nasıl başladığını ve neyin bu korkuyu tetiklediğini bulmak gerekir. “Uçaktan neden korkulur?” sorusunun türbülans, kalkış anı ya da kalabalık ve ayrılmanın mümkün olmadığı bir ortamda bulunmak gibi birçok cevabı vardır. Öncelikle bu sorunun doğru cevabını bulmak uçak korkusundan kurtulmanın ilk yoludur.
İkincisi psikoloğa gidilerek hipnoterapi, psikoterapi veya bilişsel davranış terapisi uygulanması yoluyla korkunun önüne geçilmesidir. Tercih edilebilecek diğer bir yöntem ise kişinin kafasına taktığı bir cihazla sanal bir ortama girerek orada uçağa binme simülasyonu yapmasıdır ki uzmanlar bu yöntemin de etkili bir yöntem olduğunu vurgulamaktadır. Bu tarz bir simülasyon yapıldıktan sonra kişi psikolog ile en çok hangi kısımlarda korktuğunu ve neler hissettiğini açıkça belirten bir konuşma yaparak, belirlenen o noktalar üzerinde durup problemi çözmeye çalışmalıdır.
Uzman bir psikolog desteği ile çözülebilecek olan bu soruna karşın bireysel olarak alınabilecek önlemler de mevcuttur;
* Uçağa binmeden hazırlık yapın. Uçuş öncesinde hava durumu ve akımlarını kontrol edin. Bu kendinizi hazırlıklı hissetmenizi sağlayacak.
* Uçuş anında odak noktanızı değiştirin. Sürekli aynı düşünceye odaklanmak yerine artık çoğu hava yolu şirketinin uçuş sırasında dikkatinizin dağılmasına yardımcı olmak için sunduğu uçak içi eğlence araçlarına yönelin. Bu hizmetlerden yararlandığınızda dikkatinizi dağılacak ve kaygınız önemli ölçüde azalacaktır.
* Yalnız seyahat etmemeye çalışın. Yanınızda arkadaşlarınız ya da ailenizden birinin olması kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca kaygılarınız hakkında konuşmaktan da çekinmeyin.
* Uçuğa binmeden önce yoga, derin nefes egzersizleri, meditasyon gibi rahatlamanızı sağlayacak aktiviteler yapmak daha rahat bir yolculuk geçirmenize yardımcı olabilir.
* Uçuş sırasında kaygı yaşadığınızda derin nefes almak da rahatlamanızı sağlar. Doğru bir şekilde derin nefes almak sinir sistemi üzerindeki etkisinden dolayı stresi ve kaygıyı giderir, kendiniz daha iyi hissetmenizi sağlar.
Klinik Psikolog Büşra SAVDİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
25 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
18 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
11 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
04 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları