Son Dakika
Türk Hava Yolları talepteki güçlü toparlanma ve operasyonel çevikliği ile yılın üçüncü çeyreğini 1,5 milyar USD Net Kâr ile tamamladı.
Global havacılık sektörü benzeri görülmemiş operasyonel sorunlar ile yüzleşirken, artan jeopolitik gerilimlerin ve global enflasyonist baskıların ön plana çıktığı bir çeyreği geride bıraktı. Türk Hava Yolları, operasyonel çevikliği, pandemi döneminde koruduğu yüksek nitelikli iş gücü ve geniş uçuş ağı sayesinde güçlü seyreden talebe hızlı karşılık vererek 2022 yılının üçüncü çeyreğini 1,5 milyar USD Net Kâr ile tamamladı. Ortaklığımız 2020 yılından itibaren yaşanan zorlu faaliyet ortamına rağmen bu çeyrekle birlikte üst üste beşinci çeyrekte de net kâr gerçekleştirmiş oldu.
Ortaklığımızın 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki toplam gelirleri, 6,1 Milyar USD ile 2019 yılının aynı dönemindeki toplam gelirlerini %52 aştı. Toplam gelirin %14’ünü oluşturan kargo gelirleri söz konusu çeyrekte 2019 yılının aynı dönemine göre %110 artış göstererek yaklaşık 880 Milyon USD olarak gerçekleşti.
Özellikle Avrupa havalimanlarında yaşanan aksaklıklara rağmen Ortaklığımız operasyonlarını başarıyla yöneterek artan yolcu talebini karşıladı. Globalde yaşanan enflasyon baskılarına rağmen akaryakıt hariç birim giderlerini 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 2019 yılının aynı dönemine göre %5 azaltarak net kâr elde etmeyi başardı. Bunun sonucunda Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar – EBITDAR) 2,1 milyar USD oldu.
Yolcu kapasitesinin 2019 yılının aynı döneminin %16 üzerinde gerçekleştiği 2022 yılının üçüncü çeyreğinde, iç hatlarda %91,4, dış hatlarda ise %85,3 doluluk oranı ile toplam 23 milyon yolcu taşındı. Dünyanın en genç ve modern filoları arasında bulunan filomuz 260’ı dar gövde, 109’u geniş gövde ve 21’i kargo uçağı olmak üzere toplam 390 uçaktan oluşmaktadır.
2021 yılında ve 2022 yılının ilk yarısında Avrupa’nın en fazla uçan network taşıyıcısı olan Türk Hava Yolları, yılın üçüncü çeyreğinde de dünyanın en çok uluslararası koltuk kapasitesi sunan network hava yolu olarak küresel çapta dikkat çekici bir yükselişe imza attı. Personel ve altyapı eksikliğinin getirdiği sorunların büyük ölçüde hissedildiği üçüncü çeyrekte Ortaklığımız operasyonlarını kesintisiz olarak sürdürdü. Avrupalı hava yolları %1,7’lik ortalama uçuş iptali gerçekleştirirken, Ortaklığımız %0,3 oranında iptal gerçekleştirdi. Ülkemizin havacılık altyapısına olan yatırımlarının bir neticesi olarak da İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanlarındaki zamanında kalkış oranları Avrupa’nın en iyileri arasında yer aldı.
Son 10 yılda kargo taşımacılığındaki pazar payını 4 katına çıkartan Ortaklığımız, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın yayımladığı 2022 yılının Ağustos ayı verilerine göre kargo pazarında dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olarak başarısını perçinledi. 2022 yılının Şubat ayında İstanbul Havalimanı’ndaki yüksek teknolojiyle donatılan yeni kargo operasyon merkezi olan SMARTIST’e taşınan Turkish Cargo, yeni evinde dünyada lider hava kargo markaları arasındaki pozisyonunu daha da geliştirmeyi hedeflemektedir.
BENZER HABERLER