logo

Dekarbonizasyon Derken

keikotorigoe

keikotorigoe
airwaypost2016@hotmail.com
Dekarbonizasyon Derken

Son zamanlarda dünyanın ısındığını, bundan dolayı da bir an önce karbon dioksiti hiç çıkartmama konusunda hep beraber gayret ettiğimiz gerçek.

Yer altı ve yere yakın yerlerde olan elementlerde en çok olan sırayla oksijen, silikon, alüminyum, demir, kalsiyum, sodyumdur.

Clarke Number’e göre, Oksijen : Karbon Dioksit = 49.5 : 0,08. Anlaşılan çevremizde karbon dioksitin çok az olması.

Ormanı oluşturan her ağaç, fotosentez yoluyla atmosferdeki karbondioksiti emer ve oksijen üretirken karbonu organik bir madde olarak depolayarak büyür.

Yer üstündeki insan sayısı gittikçe artınca tükettiğimiz oksijen miktarı de artıyor.

Ama karbon dioksit, zaten çok az olmasına rağmen kısa süre içinde dekarbonizasyonu başarınca yer üstünde bitkiler yaşayamayacak, öyle değil mi? Bitkiler yaşayamayacaksa bir gün oksijen bize hiç yetmeyecek.

Ben bu konuda uzman değilim. Ama dünyanın ısındığına pek inananlardan değilim. Eğer gerçekten dünya ısınıyorsa her yer eşit olarak ısınıyor olması gereken yerine bölgeye göre tam tersini görebiliyoruz.

Şimdiki teknolojimizde, sadece temiz enerji üretelim derken uygulamaya geçmek için üretim maliyetini arttırıyor olmamız da gerçek.

Uçakların dekarbonizasyonu hız kazanıyorken, bunun gerçekten amacımıza uygun olup olmadığını iyice düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Maliyeti düşünmeden petrolden uzaklaşmak için, her itirazlara rağmen Toyota’nın savunduğu en ideal yakıt hidrojendir. Ne karbon dioksit ne de zararlı gazı ne de gürültü çıkarır.

Uçak için elektrikten daha uzun uçabilmek de önemli bir avantajdır.

Bu arada hidrojenle uçarken, karbon dioksit çıkmaz, ama hidrojen üretirken karbon dioksit çıkıyor. Bu da bitkiler için iyi haber olsa gerek.

İyi haftalar.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...
  • Küresel Pilot Açığı

    24 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Hatırlıyor musunuz? Pandemi döneminde aşılamayı reddeden pilotlar işsiz kalmıştı. Haberlerde okuduğumuz gibi, asılananlar ise kalp kırızı vb. nedenlerle çok sayıda hayatını kaybetti veya mesleği devam edemez oldular. Piyasa normale dönünce elbette pilot sayısının fazlasıyle az olduğu açık. AirlineRating’e göre, yeni tahminlere göre 2024 ile 2043 yılları arasında 649.000 ile 674.000 arasında pilota ihtiyaç duyulması beklenmektedir. Bu artan talebi, hızlı havayolu genişlemesi, pilot emeklilikleri, artan maaşlar, küresel rekabet ve artan sey...
  • IOSA (IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi)

    17 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    IOSA, (IOSA), havayolu operasyonel yönetim ve kontrol sistemlerini değerlendirmek için tasarlanmış, dünya çapında tanınan ve standartlaştırılmış bir derecelendirme sistemidir. AirlineRatings’e göre, IOSA programı, bir Havayolu şirketinin aşağıdaki sekiz temel operasyonel alanda endüstriyel güvenlik standartlarına uygunluğunu değerlendirir. Organizasyon ve yönetim sistemleri - Havayolu şirketinin kurumsal yapısını, emniyet politikalarını ve yönetim sistemlerini inceler. Uçuş operasyonları - Havayolu şirketi uçuş prosedürlerini, pilot ...
  • Spor Ayakkabı – Havaalanı Yer Personelinin Üniforması

    10 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    11 yıl Atatürk Havalimanı’nda çalışırken ben de daima topluklu ayakkabılarla çalışırdım. Çünkü topluklu ayakkabı üniformanın bir parçasıydı. O geniş alanda günde onbinlerce yürmek için şık görünüyor diye topuklu ayakkabılarla çalışmak ne kadar mantıklı? Aslında her gün düşünürdüm. En azından babet olmaz mı? diye. Hiç görmemiş olabilirsiniz, ama sık sık koşmak zorunda kaliyordum ve arada ağır yük de taşımam gerekirdi. msn’nin haberine göre, Havayolu Şirketi AIRDU’nun sendikası Union AIRDU, şirketten bu yılki Bahar Mücaderesinde havaalanınd...