Son Dakika
Panasonic’in yüksek çözünürlüklü ekranı, yüksek işlem gücü ve zorlu saha şartlarına dayanıklılığıyla öne çıkan Toughpad FZ-G1 tableti, Pegasus Hava Yolları tarafından tercih edildi. Yapılan işbirliğiyle uçuş ekiplerinin iş yükünü büyük ölçüde hafifleten ve Toughpad FZ-G1 ile kullanılabilen Elektronik Uçuş Çantası yazılım projesi hayata geçirildi. Proje sayesinde uçuş ekipleri çok daha hızlı ve dinamik hale gelirken şirket de uçak başına yılda 135 bin Avro tasarruf etti.
Pegasus Hava Yolları kokpitte ortaya çıkan iş yükünü azaltmak, uçuş seyri ve güvenliği için kritik önemde olan ve kokpitte çok yer kaplayan dokümanları pratik bir yolla taşımak, güncellemeleri otomatik olarak gerçekleştirmek ve maliyetleri düşürmek için Panasonic’le işbirliği yaptı. İşbirliği kapsamında yüksek çözünürlüklü ekran özelliği, yüksek işlem gücü ve zorlu saha şartlarına dayanıklılığıyla dikkat çeken Panasonic Toughpad FZ-G1’i tercih eden Pegasus Hava Yolları, Toughpad FZ-G1 cihazıyla bir arada kullanılabilen Elektronik Uçuş Çantası yazılımı (Pegasus EFB yazılımı) projesini geliştirdi.
Panasonic Toughpad FZ-G1 10 inç tablet; düşme, çarpma, su ve sarsıntıya dayanıklılık, çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklı ortamlarda çalışabilme, güneş ışığı altında dahi okunabilme, tepkime hassasiyeti yüksek ekran ve yüksek mobil cihaz performansı gibi özellikleri sayesinde Pegasus Hava Yolları tarafından EFB yazılımı projesinde tercih edildi. EFB sistemi ile Pegasus Hava Yolları, kokpit cihazlarında hızlı ve versiyonlu güncelleme, Airport Moving Map özelliği ile dinamik pist kullanımı, kolay park yeri bulma ve kolay piste çıkış imkânı, düşük motor taktiyle kalkış sayesinde yakıt tasarrufu elde etti. Kâğıt, baskı ve fotokopi maliyetlerinin düşürülmesiyle uçak başına yılda 135 bin Avro tasarruf edilmesi sağlandı. Bunun Pegasus Hava Yolları’na sağladığı genel katkı ise yılda toplam 11 milyon Avro civarında gerçekleşti. Panasonic Toughpad FZ-G1 üzerinde kullanılan Pegasus EFB ayrıca, pilotların daha dikkatli ve odaklı çalışabilmelerini ve sürekli güncel bilgi almalarını kolaylaştırdı. Pilotlar birçok uygulamayı aynı anda çalıştırabilmeye başladı. Cihazda gerekli güncellemelerin çevrimiçi yapılması da uçuş ekibinin zaman kaybetmemesini sağladı.
Pegasus Hava Yolları Kaptan Pilotu Aydın Yumrutaş cihazı değerlendirdi: “Elektronik ağırlık ve denge dokümanı, elektronik uçuş planları gibi dokümanların hazırlanıp onaylanması çok zamanımızı alırdı. Bu teknoloji sayesinde bunları sistem üzerinden alıp onaylıyor ve tekrar gönderiyoruz. Ayrıca bu teknolojinin uçuş emniyetine çok büyük katkısı ve etkisi olan performans hesaplamaları da yine bu sistem üzerinden yapılıyor ve havada da aktif bir şekilde kullanılıyor. Böylece uçuş süresince bu hesaplamaların geçerliliğini ve doğruluğunu takip etme şansı yakalıyoruz. Ek olarak uçakta sürekli yanımızda taşımak zorunda kaldığımız kilolar ağırlığındaki dokümanlardan kurtulmuş olduk.
Toughpad FZ-G1 ile özellikle sivil havacılığın zorunlu tuttuğu birtakım dokümanları ve pilotların ihtiyaç duyacağı referans dokümanlarını depoluyor ve ihtiyaç duyduğumuz anlarda kolayca ulaşabiliyoruz. Sonuçta Pegasus Hava Yolları olarak bu sistem sayesinde emniyet, mevzuata uygunluk ve tasarruf alanlarında çok büyük faydalar elde ettiğimize inanıyorum.”
Panasonic ile Pegasus Hava Yolları işbirliğiyle ilgili videonun Türkçe versiyonu için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=OoEi-srrOcY
Panasonic ile Pegasus Hava Yolları işbirliğiyle ilgili videonun İngilizce versiyonu için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=B0vMeE0z4nU&feature=youtu.be
BENZER HABERLER