logo

Havacılığın devleri Covid-19’u ve ICAO’yu değerlendirdi

Havacılığın devleri Covid-19’u ve ICAO’yu değerlendirdi

Kapadokya Üniversitesinin havacılık sektörünün önde gelen isimlerini ağırladığı Havacılık Sohbetleri Youtube canlı yayın programında havacılığın devleri bir araya geldi.

Kapadokya Üniversitesinden Haydar Yalçın’ın moderatörlüğünde düzenlenen yayına, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Başkanı Salvatore Sciacchitano, Büyükelçi ICAO Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü ve TÖSHİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener katıldı.

Katılımı beklenen Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi ise programında ortaya çıkan son dakika değişikliği nedeniyle söyleşiye katılım sağlayamadı.

Konuklar, hava yolu taşımacılığının tüm hatlarıyla ele alındığı programda, özellikle küresel pandemi sürecinde sorunların tespitine ve görüş önerilerine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundular.

Haydar Yalçın: Taşımacılık sektörünün, hükümetler ve sağlık otoriteleriyle yakın iş birliği içinde çalışması son derece kritiktir

Açılışta konuşan Moderatör Haydar Yalçın, ICAO’nun BM Organizasyonu olduğunu, ülkemizin 1944 yılında Şikago Sözleşmesi’ni imzalayarak, halen 193 üyesi bulunan ICAO’nun kurucu üyeleri arasında bulunduğunu belirterek, “COVID-19 krizi dünyanın en öncelikli konusu. Hükümetler, hava yolları ve benzeri paydaşlar aşı kullanımı vb. önlemlerle pandemiye karşı açılan savaşa destek oldular. Pandemi sebebiyle 10 milyonlarca insanın işini kaybetmesi ve kaybetme riskiyle karşı karşıya olması nedeniyle taşımacılık sektörünün, hükümetler ve sağlık otoriteleriyle yakın iş birliği içinde çalışması son derece kritiktir.” şeklinde konuştu.

Suat Hayri Aka: CART tavsiyelerinin global düzeyde ve yakın bir iş birliği ile uygulanması, krizin atlatılmasında önemli olacaktır

Programda ICAO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Suat Hayri Aka, ICAO Başkanı Salvatore Sciacchitano’nun böyle bir programa katılım sağlamasından dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirerek, “ICAO Konseyi’nin COVID-19 pandemisi ile mücadelede özellikle oluşturduğu Görev Kuvveti (CART) aracılığıyla aldığı kararlar önemli bir rehber oldu. CART tavsiyelerinin global düzeyde ve yakın bir iş birliği ile uygulanması krizin atlatılmasında önemli olacaktır.” ifadelerinde bulundu.

Salvatore Sciacchitano: Sahada küresel uyum için tavsiyelerimize uyulmalı

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Başkanı Salvatore Sciacchitano tarafından, ICAO Konseyi’nin yapısı, faaliyetleri, stratejik hedefleri ve öncelikleri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Havacılık sektörüne büyük zarar veren Covid-19 pandemisine karşı ICAO bünyesinde yürütülen çalışmaları anlatan Sciacchitano, üye devletlerin ICAO’nun tavsiyelerini uygulamasının sahada küresel uyumun sağlanması bakımından öneminin altını çizdi.

ICAO misyonunun emniyetli, güvenilir ve sürdürülebilir hava taşımacılığının gelişimini teşvik ettiğini belirten Sciacchitano, “Havacılık sektörünün hızlı bir şekilde toparlanması, dünya ekonomisinin gelişmesine de hızla katkı sağlayacaktır. Bir yıldan fazla bir süredir etkisinde olduğumuz pandemi koşullarının tam ortasındayız. Pandemiyle ilgili ne tür önlemlerin alınacağı ve nasıl uygulanacağı üzerine telekonferanslar yapıyoruz. ICAO olarak aşı sertifikalarının küresel çapta kabul edilebilir ve birlikte çalışabilir (inter-operable) olmasını temin için teknik bir çerçeve hazırlandı. Salgının başladığı Mart 2020’den bir ay sonra hava yolu uçuşları birden kesildi. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında bu sadece yüzde 2’lik bir uçuş oranı veriyor. 2020 yılında bir önceki yılın yüzde 60’ı kadar eksik uçuş oldu. 2021 yılı için bir tahmin yürütürsek, 2019 yılına kıyasla uçuşlarda yüzde 40 ile 50 arası azalma bekleniyor. Tabii duruma göre değişik senaryolara da olabilir. Salgının seyri dikkate alınarak en iyi senaryoya göre sektörün 2022 sonu veya 2023 yılı başında 2019 yılı seviyesine gelmesini bekliyoruz. En kötü senaryoda ise, bu düzeye 2027 yılında ulaşılacağı üzerine yapılan tahminler. Havacılık sektörü, devletler için temel sektörlerden biri olmaya devam edecektir. İlerleyen zamanlarda öğrenciler için de yeni iş olanakları sağlayarak, Gayri Safi Milli Hasıla’yı artıracaktır. Havacılık eğer bir ülke olarak düşünülseydi, Almanya büyüklüğünde bir ülke olurdu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler turizme dayalı hava taşımacılığında önemli bir yere sahiptir. Hava kargodan bahsedecek olursak, dünyadaki tüm taşımacılık şekilleri içinde hava kargonun payı yüzde 1 iken taşınan malların parasal değeri toplamın yüzde 35’i kadardır.” ifadelerinde bulundu.

Sani Şener: Seyahat kısıtlamalarından olumsuz etkilendik

Konuşmasında havacılık sektöründe standartların önemine değinen TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener, ICAO ve IATA’nın pandemi sonrası sağlıkla ilgili düzenlemelerine vurgu yaptı.

Sağlık taramalarının yakın gelecekte tüm dünyada daha fazla uygulanacağını, fakat her ülkenin bunu sağlamakta aynı düzeyde olmadığını ifade eden Şener, “İşletmecisi olduğumuz tüm havalimanlarında gerekli standartları uygulamamıza rağmen bazı ülkelerin seyahat kısıtlamalarından olumsuz etkilendik.” dedi.

Şener konuşmasının devamında, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı sertifikasıyla ilgili henüz karar vermediğini Salvatore Sciacchitano’ye hatırlatarak, Çin ve Rusya üretimi aşıların Batılı ülkelerce henüz onaylanmadığını, bu konuda nasıl bir yol izleneceğini sordu.

Sciacchitano ise ICAO’nun aşı sertifikasına sıcak baktığını, fakat aşı hakkındaki kararların ülkeler arasında çözülebileceğini vurguladı.

Mehmet Nane: Ödemeler noktasında esneklik göremedik

Programda söz alan Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü ve TÖSHİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ise, kendilerinin HES kodu uygulamasını, IATA Travel Pass sistemine entegre eden Türkiye’deki ilk hava yolu şirketi olduklarını belirterek, böylelikle aşı uygulaması sonuçlarının Travel Pass’e otomatik olarak kaydedilebildiğini vurguladı. Nane, “ICAO’nun yapmak istediği standartlaşmayı değişik ülkelerdeki farklı uygulamalar için de yapması gerektiğini düşünüyorum. Her ülkede farklı bürokratik uygulamalar söz konusu olabiliyor. IATA’nın Travel Pass uygulaması, her ülke tarafından eşit şekilde yapılabilecek düzeyde değil. Çünkü bazı ülkelerin teknik olanakları yetersiz.” dedi.

Nane, pandeminin etkisiyle azalan hava yolu uçuşlarına rağmen ödemeler noktasında kendilerine gösterilmeyen esneklik ve koronavirüs kaynaklı zararların sektörler arasında adil olmadığı gibi konuları Salvatore Sciacchitano’ye hatırlattı. Sciacchitano, “Devlet yöneticileri, virüsün yayılmasını önlemek adına birtakım kısıtlamalarla, insanların seyahat sıklıklarını azaltmıştır. Ancak asıl yapılması gereken virüsün yayılmasını engelleyecek etkin önlemlerin alınmasıdır. Dünya borsalarında kayıtlı tüm hava yollarının değeri Amazon’un yarısı kadardır. Birileri kazanırken birileri de kaybedebilir.”açıklamalarında bulundu.

Programın sonunda katılımcılar, benzer programlar aracılığıyla gerek öğrenci ve akademik personelin gerekse de sivil havacılık sektörünün bilgilendirilmesindeki etkin rolü sebebiyle Kapadokya Üniversitesine teşekkürlerini ilettiler.

#

SENDE YORUM YAZ