Son Dakika
Uzay ajansı, bir NASA uzay aracının güvenli şekilde Dünya’ya düştüğünü ve atmosferde yandığını kaydetti.
Araç Cumartesi günü Güney Pasifik üzerinden Dünya’ya geri döndü ve iniş sırasında yandı. NASA olaydan önce bunun, “gezegenimize veya üzerindeki herhangi birine tehdit oluşturmadığına ve emekliye ayrılan uzay araçlarındaki normal ve son operasyonel olay olduğu”na dair kamuoyuna güvence vermişti.
Bilimsel çalışmalarda kullanılan eski araç, geçen hafta görüldüğünde, önce yörüngesi itibarıyla Dünya’ya çarpacak bir cisim sanılmıştı.
Ancak sonraki gözlemler, bunun asteroit değil, aslında insan yapımı bir cisim olduğunu ortaya çıkardı: 1964’te fırlatılan Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO-1).
NASA 1964 ve 1969 arasında her sene uzay araçlarından birini Dünya’yı daha iyi anlama çabaları dahilinde yörüngeye yolladı. Uzay araçları, radyasyon kuşaklarından geçerek gezegenin etrafındaki manyetosferi inceleyeceği ve yaklaşık iki günde bir Dünya çevresindeki turunu tamamlayacağı bir yörüngeye yerleştirildi.
OGO-1’in çalışması 5 yıl sürdü. 1969’da bilim insanlarının daha fazla veri elde edemediği noktada araç bekleme moduna alınmış, 1971’deyse görev tümüyle sonlandırılmıştı.
İsminden de anlaşılacağı üzere OGO-1, uzaya yollanan ilk OGO uzay aracıydı. Ama aynı zamanda geri dönen son araç oldu.
Dizinin parçası olan diğer 5 uzay aracı yörüngeden ayrılmış ve Dünya’daki okyanusların çeşitli yerlerine inmişti.
OGO-1’in ilk gözlemlerde önerilenin aksine asteroit değil de uzay aracı olduğu anlaşıldı. Buna rağmen uzay ajansının gelecekte Dünya’yla çarpışma rotasına girecek olası cisimleri takip etmesinde faydalı olacak.
NASA, yaptığı bir açıklamada “Dünya atmosferine giren doğal cisimlerin tesirini takip ve tahmin etme sürecinin alıştırması” adına cismin geri dönüşünü takip ettiğini kaydetti.
BENZER HABERLER