Son Dakika
15 Haziran 2020 tarihinde İstanbul Havalimanı’nın üçüncü pisti açılışını seyrettik. Plana göre 6 tane olduğu na göre %50 tamamlanmış sayılır.
İstanbul’un konumunun lojistik sektör için ne kadra önemli olduğunu bilmeyen yok sanırım.
İstanbul, transit geçislerde merkez üssü sıfatına yakışan kapasitesindeki havalimanına sahip olmalıdır. O yüzden Atatürk Havalimanı’nda üç tane pist bulunuyordu. O günlerde bile Heathrow Havalimanı’ndan pist sayısı çoktu. O yüzden İstanbul Havalimanı’nın açılışından itibaren 15 Haziran 2020 tarihine kadar her sektör, kısıtlandırılmış kapasıteyle idare etmişlerdi.
Sonunda Atatürk Havalimanı ile pist sayısı aynı oldu. O günlerde üç taneden fazla pist bulunduran havalimanına sahip başka ülke sadece ABD, Çin, Japonya, Fransa, Hollanda ve Almanya’dır. Covid-19 sebebiyle yolcu sayısı dramatik bir şekilde azalsa da, kargo yoğun tempoda faaliyete devam ediyor.
2019 yılı itibariyle en büyük havalimanı her ne kadar Suudi Arabistan’daki King Fahad Havalimanı olsa da en çok yolcu sayısı olan ABD’deki Atlanta Harsfield-Jackson Havalimanı’dır. Ama en çok beğenilen Singapur’daki Changi Havalimanı’dır. Puanı etkileyen temizliği, çalışanın hizmet kalitesi, havalimanı oteli, yemek kalitesi, alış-veriş, güvenlik prosedürü, bavul yükleme-boşaltma kalitesi, pasaport kontrolü, transit LCC terminali ve web sitesidir. (Kaynak: Yusan)
Henüz çok yeni olduğu için hiç bir listede yer almasa da İstanbul Havalimanı’nın en yakın zamanda yolcuların en çok beğendiği ve en önemli transit geçislerdeki merkez üssü olacağını umuyorum.
İyi Haftalar Size.
Av. Keiko Torigoe
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
11 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
04 Kasım 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları
28 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları