İST, 2023 hedefinden umutlu
İstanbul Havalimanı, 2023’te 100 milyon yolcuyu geçecek, bu cümle İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müsürü Hüseyin Kadri Samsunlu’ya ait.
Bu tesis boşuna Yeşilköy’den alınarak İstanbul’un kuzeyi olan Arnavutköy’e bu büyüklükte inşaa edilmedi.
Şu anda dünyada yıllık bazda 100 milyon rakamı yolcu trafiğini Atlanta ve Pekin aşarken Türkiye bu hedefi 3,5 yıl gibi kısa bir zamanda yakalamayı planlarken, İstanbul Havalimanına uçan havayolu sayısı ise 63 ve bu rakamın ileriki yıllarda artmaşı hedefleniyor.
İGA Havalimanı İşletmesi’nin başarılı İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Samsunlu, yeni havalimanı ile ilgili önemli açıklamalar yaparken yakın gelecekte, yaz başı gibi doğuda 3. pisti bitireceklerini ve böylece uçakların taksi süreleri azalacak dedi. Hatırlarsınız Atatürk Havalimanı’nda taksi yolu piste yakındı ama yoğunluktan havada dakikalarca bazende saate vuran turlar atardı uçaklar iniş yapabilmek için.. işte burada simdilerde, batı tarafındaki pistlerden terminalin doğusuna uzun bir mesafe bulunuyor. Bu sebeple uçakların park pozisyonuna ulaşabilmesi için yapacağı taksi süresi beklenenden uzun olabiliyor. Bu süreyi daha aza indirebilmek için doğuda yapımı süren 3. pist bitecek ve bu taksilenme süresini azaltacak.
İstanbul Havalimanı’nın araç yönünden gelirken ilk iki kapısı yani terminal binasının sağ tarafı iç hatlar diğer kalan tarafları ise dış hatlar olarak planlanmış. Havalimanına alıştıktan sonra kullanışlı olduğu açıkça görülen İstanbul Havalimanı için Samsunlu; “Havaalanını çözdüğünüzde sadece iki saat önceden gelmek yeterli olacaktır.” tavsiyesinde bulunuyor.
B737 MAX’lar ne olacak
B737 MAX uçakları aylar evvel iki farklı havayolunda düşmüştü. Bunun üzerine Boeing firması “yazılımda bir hata olduğunu ve bu hatanın düzeltileceğini” duyurmuştu.
ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA) ve dokuz ülkenin sivil havacılık otoritesi B737 MAX uçakları için masaya oturacaklarını duyurdular.
FAA tarafından oluşturulan Boeing 737 MAX Ortak Makamlar Teknik İnceleme Birimine (JATR), 9 ülkenin sivil havacılık otoritelerinin katılacak. JATR, uçağın otomatik uçuş kontrol sisteminin sertifikasyonu hakkında kapsamlı bir inceleme gerçekleştirecek.
Yapılacak bu inceleme B737 MAX’ların ilerideki kaderlerini belirleyecek.
Şu anda THY’de ise 12 adet B737 MAX bulunuyot ve 12 Mart tarihinde alınan karardan sonra uçurmama kararı aldı. Milli havayolu ikinci bir açıklamaya kadar bu uçakları uçurmaycağını duyurmuştu.