Sağlık Muayenesindeki Beyanınızın Önemi
Atatürk Havalimanı iç hatlar binasının daha dış hatlar binası olduğu dönemdeki gerçek hikayeyi anlatmak istiyorum.
Bir anne Japonya’da yaşayan oğlunu görmek için Tokyo’ya giden uçağa binmek üzere bekleme salonundaydı. Annesi tekerlekli sandalyede oturduğu için gelin de refakat ediyordu.
Annesinin elinde bir sağlık raporu vardı. Uçabileceğini yazıyordu. Ancak annesi hiç uçabilecek gibi görünmüyordu. Havalimanındaki doktora durumu anlattım. Ama elinde uçabileceğine dair bir sağlık raporu olduğu için müdahale edemeyeceğini söyleyerek hiç bakmaya bile gitmedi.
Gerçekten de hiç uçmaması gerekiyor gibi göründüğünü hatta ağzından sarı renkli köpük çıktığını söylesem de doktor odasından bir adım çıkmadı. Boarding başlamak üzereyken kaptandan da izin çıktı. Çalıştığım şirketin yolcusu bile olmadığından dolayı, bu şart altında benim binmeyi durdurma gücüm yoktu. Ağlayarak kapısının kapanmasını seyrettim.
Havalandıktan kısa süre sonra uçaktan o annenin uçakta vefat ettiğini ve havalimanına geri döneceğine dair bir haber uçaktan geldi. Hayatımda ilk defa iş saatinde o kadar ağladım.
Belki muayene sırasında çok sağlıklıydı. Belki oğlunu görmek için olduğundan daha iyi olduğunu söylemiş. Belki havalimanındaki doktorun yolcunun ağzından sarı renkli köpük çıkıyor olsa da yulcuyu durdurma yetkisi yoktur. Hiç bilemedim.
Ama anladığım, her ne kadar aleyhinde olsa da sağlık raporunun gerçeği yansıtması ve uçmadan önce son saniyede düzenlenmesi gerektiğidir.
Sağlık muayenesinde, muayene kayıtlarında eksik veya yanlış beyanda bulunulmasından dolayı kesilen idari para cezası 2019 yılı’nda 2.124TL’dir.
Ama hiç cezası olmasa da kendi hayatı için, sevdiğinizin hayatı için sağlık muayenesinde doğru beyanda bulunalım.
İyi uçuşlar size !
Av. Keiko Torigoe