logo

TAV çevreci havalimanları arasında GRI G4 uyum raporu aldı

TAV çevreci havalimanları arasında GRI G4 uyum raporu aldı

TAV Havalimanları, çevresel, toplumsal ve kurumsal yönetim alanındaki faaliyetlerinin sonuçlarını paylaştığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. TAV’ın işlettiği İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes dünyanın en çevreci havalimanları arasında yer alıyor.

Atatürk Havalimanı;

ataturk-tav

Ürün ve hizmetleri 14 ülkede 70 havalimanında yer alan ve yılda 102 milyondan fazla yolcuya hizmet veren TAV Havalimanları, sürdürülebilirlik performansını uluslararası standartlarda hazırlanan bir raporla açıkladı. Küresel Raporlama İnisiyatifi’nin (GRI) G4 standartlarına uygun hazırlanan rapor internet üzerinden yayınlandı, özet bilgilerin yer aldığı broşür geri dönüşümlü kağıda basılırken basım ve dağıtımdan doğan tüm karbon emisyonları sıfırlandı.

Esenboğa Havalimanı;

esenboga-tav

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV Havalimanları olarak toplumsal fayda yaratmayan finansal başarıların anlamlı olmadığına inanıyoruz. Yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunarken operasyonlarımızın çevresel etkilerini en aza indirmek ve tüm paydaşlarımız için en yüksek faydayı yaratmak üzere çalışıyoruz. Bu raporla çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında yürüttüğümüz çalışmaların sonuçlarını hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde paylaşıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz sene karbon salımımızı 947 evin bir yıllık tüketime denk oranda azalttıklarını belirten Şener; “Tunus Enfidha da Afrika kıtasından bu programa katılan ilk havalimanı oldu. Şu an İstanbul Atatürk, İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanlarımız karbon salımlarını optimize ederek ve denkleştirerek Avrupa’daki en çevreci 21 havalimanı arasında yer alıyor” dedi.

Şener söyle devam etti; “Yolcularımızın memnuniyetinin çalışanlarımızın mutluluğundan geçtiğini bilerek, çalışanlarımıza etik değerler, uluslararası standartlarda çalışma koşulları ile kapsamlı profesyonel ve kişisel gelişim olanakları sunuyoruz. Çeşitliliği destekleyen politika ve uygulamalar oluşturuyoruz. Bu irişimlerin sonucunda çalışan memnuniyeti oranımız üç yılda yüzde 63,6’dan yüzde 66,9’a yükseldi ve sektör ortalamasının altı puan üzerinde yer alıyor” dedi.

Faaliyet gösterdiğimiz coğrafyaların kalkınması destek oluyor, ilişkide olduğumuz toplulukların gelişimine katkı sunduklarına vurgu yapan Şener; “2015’te Yaklaşık 4 bin 800 aktif tedarikçimizden yüzde 96 oranında yerel satınalma gerçekleştirdik. Bütün bu çabalarımızın sonucunda, ana hedefimiz olan ve bağımsız Airport Quality Survey (ASQ) tarafından ölçülen müşteri memnuniyeti oranımız 10 puan gelişme gösterdi. Yolcularımız, ortaklarımız, hissedarlarımız, tedarikçilerimiz, çalışanlarımız ve faaliyetlerimizin doğrudan ya da dolaylı olarak dokunduğu topluluklar için en yüksek faydayı yaratmak üzere çalışmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Adnan Menderes Havalimanı;

adnan-menderes-tav

     BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

TAV, sürdürülebilirlik performansını 2010’dan bu yana yayınlıyor.

Şirket, 2014’te BİST Sürdürülebilirlik Endeksi kriterlerini karşılayan 15 şirketten biri oldu. Aynı zamanda Türkiye’de kurumsal yönetim notu en yüksek şirketlerden biri olarak BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde üst sıralarda yer alıyor.

Şirket BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacıları arasında bulunuyor.

     İklim değişikliğiyle mücadele

TAV, Karbon Şeffaflık Projesi (CDP) Su Programı’na Türkiye’den raporlama yapan ilk şirket olurken aynı zamanda CDP İklim Değişikliği Programın da şeffaflık puanını 64’ten 89’a yükseltti.

Raporlama döneminde İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarında yaklaşık 479 aracın bir yıl boyunca trafikten çekilmesine eş değer 2 bin 266 ton emisyon azaltımı sağlandı.

Üç havalimanında toplam yolcu sayısı yüzde 9 artarken gerçekleştirilen verimlilik uygulamalarıyla 28 bin 579 metreküp daha az su kullanıldı.

TAV işlettiği İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanları, Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında emisyonlarını en aza indirip kalan kısmı nötralize etti ve Avrupa’nın en çevreci 20 havalimanı arasına girdi.

     İlk LEED sertifikalı terminal

Medine, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik LEED Altın sertifikası alan ilk havalimanı oldu.

İzmir Adnan Menderes yeni iç hatlar terminali LEED Gümüş  sertifikası aldı.

     Küresel eğitim merkezi

Kurumsal eğitim platformuyla TAV Akademi dünyada ICAO TRAINAIR Plus üyesi 16 şirket arasına girdi. Şirket çalışanlarına kişisel ve profesyonel gelişim için kapsamlı programlar sunarak 2015’te 7 bin 63 çalışana 55 bin 69 saat MEB onaylı eğitim olanağı sağladı.

tav-yaprak

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirilen engelsiz havalimanı uygulamaları, New York’ta Birleşmiş Milletler’de düzenlenen forumda “iyi örnek” olarak sunuldu.

TAV’ın Sürdürülebilirlik Raporu’na websitesinden ulaşabilirsiniz: www.gelecekicinhavalimanlari.org

 

 

#

SENDE YORUM YAZ