logo

İran Air Avrupa uçuşlarını iptal etti

İran Air Avrupa uçuşlarını iptal etti

Avrupa Birliği tarafından açıklanan yeni yaptırım kararından saatler sonra İran havayolu şirketi IranAir, Pazartesi günü yolculara gönderdiği sms mesajıyla Avrupa’ya olan tüm uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.

Bazı yolcular Euronews Farsi ile temasa geçerek, İran’ın başkentindeki İmam Humeyni Havalimanı’ndan Avrupa destinasyonlarına uçuşlarının iptal edildiğini bildiren bir kısa mesaj aldıklarını bildirdi.

Havayolu şirketiyle iletişime geçildiğinde, sebebin havayoluna yönelik AB yaptırımlarıyla bağlantılı olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği, Pazartesi günü Rusya’ya Ukrayna’da savaşta kullandığı balistik füzeleri tedarik ettiği gerekçesiyle İranlı üç havayolu şirketi ve ülkenin savunma bakanı yardımcısına yaptırım uyguladı.

Yaptırımlar, Rusya’ya insansız hava araçları ve bakımlarında kullanılan parçaları üreterek, tedarik ederek ve naklederek hava füzesi transfer programında yer alan şirketleri ve bireyleri hedef aldı.

Lüksemburg’da bir araya gelen dışişleri bakanları tarafından yedi kişi ve yedi kuruluş olmak üzere toplam 14 yeni yaptırım kararı onaylandı.

Kurumlar arasında üç İran havayolu şirketi (Saha Airlines, Mahan Air ve IranAir) ile İran yapımı insansız hava araçlarının yanı sıra ilgili bileşen ve teknolojilerin transferi ve tedarikinden sorumlu iki lojistik firması ve roket ile füzelerin fırlatılmasında kullanılan parçanın üretiminde yer alan iki şirket bulunuyor.

Ayrıca İran Savunma Bakan Yardımcısı Seyid Hamzeh Ghalandari ile Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) çeşitli birimlerinden önde gelen yetkililer ve AB’nin yaptırım listesinde yer alan İran Uçak İmalat Sanayii (HESA) ile Havacılık ve Uzay Sanayi Örgütü (AIO) şirketlerinin genel müdürleri de listeye alındı.

IranAir, Mahan ve Saha havayolları bu konuda resmi olarak bir bildirim yayınlamadı.

#

SENDE YORUM YAZ