logo

Dekarbonizasyon Saçmalığı

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Dekarbonizasyon Saçmalığı

Simply Flying’in haberine göre, British Airways, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti ve bu artık havayolunun uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca 2035’ten itibaren Birleşik Krallık genelinde yeni benzinli, benzinli ve dizel otomobillerin (hibrit otomobiller dahil) satışı yasaklanacak.

British Airways, 2019 yılında 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt eden ilk havayolu grubu olduğunu biliyoruz.

Birleşik Krallık artık karbon emisyonlarını zirve seviyelerinin yarısından fazlasında azalttı ve ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık %40’ı yenilenebilir kaynaklardan, özellikle de rüzgar enerjisinden geliyor.

Öte yandan Copilot’ta göre, 2024 yılı itibarıyla dünya çapında yaklaşık 22.000 özel jet ve 40.100 yolcu uçağı faaliyet göstermektedir. Bunlardan 1000’i Birleşik Krallık’ta faaliyet göstermektedir. Yani o kadar ufak bir ülkede dünyanın %4,5 özel jet ve %3,2 yolcu uçak faaliyet gösteriyor.

O kadar çok sayıda insanın kullanacağı uçaksayısının yarısı kadar özel uçak olduğu bu dünyada, ödemesi ve düşünmesi gereken yolcu uçağı kullanan halk değil de özel jete binen insanlar olması gerekmez mi? Yer altı kaynağı olmayan bir ülkede yenilenebilir enerji ile yaşamasının halkın hayatına ne kadar yük olduğunu da düşünmesi gerekmez mi?

Oksijen olmaksızın yaşayamayız; ancak, oksijen üreten bitkiler karbondioksiti kullanarak oksijen üretirler. Geçmişte, atmosferde daha fazla karbondioksit bulunduğu için bitkiler daha büyük boyutlardaydı. Bilinen bir diğer gerçek ise, bitkilerin karbondioksit bakımından zengin ortamlarda daha az su ile büyüyebildikleridir. Daha fazla karbondioksite ihtiyacımız olduğu açık. Peki, neden ilkokulda öğrendiğimiz fotosentez bilgilerini unutuyor gibi davranıyoruz?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kömür rezervlerinin yaklaşık 8,7 milyar ton olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde ağaç dikimini ve kömürün etkin kullanımını teşvik etmeyi umuyorum.

İyi haftalar.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Uçak Kazalarında Hayatta Kalma Rehberi

    30 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    BBC'de yayınlanan bir makaleye göre, teknolojideki ilerlemeler sayesinde uçak kazalarının yaklaşık %90'ında hayatta kalanlar oluyormuş. Tüm havacılık kazalarının sadece yaklaşık %10'unda kurtulan olmuyormuş. Lifestyle’in haberine göre, Greenwich Üniversitesi'nden Profesör Ed Gallia tarafından yapılan araştırma, hazırlıklı olmanın hayatta kalmada önemli bir rol oynadığını doğruluyor. *Hayatta kalanların çoğu acil çıkışa yedi sıra mesafede oturmuş ve koridor veya first class koltuk seçmenin tahliyelerini kolaylaştırdığını fark etmiştir. ...
  • 2024 Yılında Dünyanın En Güvenli Havayolu Şirketi

    23 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Airline Rating’in haberine göre, bu yılın en güvenilir 25 havayolu şirketi aşağıdadır. Bay Thomas'ın belirttiğine göre, editörler beş yıl boyunca kazaları, iki yıl boyunca ciddi olayları ve havacılık yönetim organları ile önde gelen kuruluşların denetimlerini analiz ediyorlar; bu analizler hükümet denetimlerini, filo yaşını ve uçak mürettebatının eğitimini içeriyor. Ve "2024 yılının en güvenli 25 havayolu şirketi, güvenlik alanında yenilikçilik, operasyonel mükemmellik ve Airbus A350, Boeing 787 ve 777-9 gibi gelişmiş yeni uçakların piyasaya...
  • Uçakta yapmamanız gereken beş şey

    16 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Get Navi’nin haberine göre, kabin görevlilerinden uçakta asla yapmamanız gereken beş şey varmış. Aslında tahmin edebiliyoruz, ama duyunca ‘yapıyorum...’ dediğim şey var. Gelecek seferden itibaren ‘her yer çok kirli’ olduğunu göz önünde bulundurarak hazırlık yapacağım. 1.Uçak duvarına veya penceresıne başınız veya vücudunuzu koymak. 11 yıl havayolu şirketinde çalıştığım sürede uçakta çok kirlenmiş değilse uçağın duvarı ve pencereyi sildiğini hiç görmediğimi hatırladım. Buna rağmen uçuş süresini uyku saati olarak değerlendiren ben, her uçuş...
  • EES (Giriş-Çıkış Sistemi)

    09 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    EES, Giriş-Çıkış Sistemi denilse de aslında ‘Biometlik Tanbanlı Göç ve Göçmenlik Sistemi’dir. Çünkü EES’de AB pasaportu olmayan yolcular ülkeye girerken YÜZ TANIMA ve PARMAK İZİ tanımlamasından geçmek zorundadır. Sistem daha sonra kişinin adını ve biyometrik verilerini doğrulayabilir. Şimdilik bu kayıtlar üç yıl süreyle saklanacağını söyleniyor. ET’nin haberine göre, bu sistem 10 Kasım 2024 tarihinde başlanacakmış. Bu durumda sınır kontrol noktalarında, AB üyesi olmayan tüm ülkelerden gelen yolcuların kayıt altına alınması için dijital fo...