logo

Yolcu uçaklarını “Havada Sanat” ile boyamayı hedefliyor

Yolcu uçaklarını “Havada Sanat” ile boyamayı hedefliyor

İstanbul’da yaşayan yüksek bilgisayar mühendisi 43 yaşındaki Sayime Serra Erdoğan havacılığına olan tutkusunu “Havada Sanat” projesi ile Türkiye’nin kültürel değerlerinden aldığı ilhamla maket uçakları renklendirmeye başladı.
Erdoğan 14 sene evvel yüksek bilgisayar mühendisliği mesleğine ara vererek çocukluk dönemlerinden beri ilgilenmiş olduğu resim sanatına yöneldi. Sayime Serra Erdoğan Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı olan KAAN’ın maketine, dünyanın en eski tarihi yapısı olan Göbeklitepe’yi resmederek böylece teknolojiyle tarihi birleştirmiş oldu.
Erdoğan’ın en büyük hayali ve hedefi ise projesini yolcu uçaklarında da uygulayarak hem ülke tanıtımına katkı sunmak hem de “Gökyüzü Ressamı” olarak anılmak istiyor.

Sayime Serra Erdoğan “Gökyüzü Ressamı” olma sürecini şu şekilde anlatıyor.
ilkokuldan beri resim dersini çok sevdiğini belirten Erdoğan, “sürekli olarak resim yapıyordum. Daha sonra hobimi bırakıp teknolojiye yöneldim. Ancak bu işte başarısız olduktan sonra, yaklaşık 10 yıl ara verip sevdiğim iş olan resme yöneldim” dedi.
Dünyada üç elementin üzerine resim yapıldığını vurgulayan Erdoğan, “Suya, toprağa ve ateşe resim yapılıyor. Havaya resim yapan kimse olmadı. Böyle bir boşluk var ve bende ‘Havada Sanat’ projesi ile havaya resim yapmaya karar verdim” dedi.
Projemi İlk önce uçurtmalarla yapmayı düşündüm fakat daha sonra projemi uçaklar üzerinde denemeye başladığını belirten Erdoğan, “Fatih Sultan Mehmet Han’ın 6 yaşındayken günlüğüne çizdiği uçan gemilerden ilham aldım” dedi.
Erdoğan söyle devam etti; “Fatih Sultan Mehmet Han o gemileri uçarak değil ama karadan yürüttü. Ben de ‘Havada Sanat’ adı altında uçakları boyayarak neden havada gerçekleştirmeyeyim dedim. Projeye maket uçakları boyayarak başladım. Resimlerimde günümüzden geçmişe bakarak geleceği tasarlıyorum. Kendimi böyle tanımlıyorum” dedi.

İlk boyadığı maket uçağı Venezuela Büyükelçisi’ne hediye ettiğini belirten Sanatçı Sayime Serra Erdoğan, “Geçen yıl Zanzibar’a gitmiştim. Oradan Kigoma’ya Air Tanzania ile uçtum. Uçakta resmedilen kanguru ve zebra resimlerinin, ülkedeki toplu taşıma araçlarının renkli ve desenli olması ilgimi çekti. Dedim ki ‘Neden bizim uçaklarımızda da böyle şey uygulamıyor, neden yapılmıyor?’ Bunu o zaman düşündüm. Geçen sene ağustos ayında bir süre orada kaldım. Döndükten 4 ay sonra bana Türk Hava Yolları’nın bir maket uçağı hediye edildi. Dediler ki ‘Venezuela Büyükelçisine bu uçağı takdim edeceğiz. Uçağı kendi motiflerimizle boyayıp Venezuela’nın bayrağının renkleriyle renklendirip temmuz ayında büyükelçiye takdim etmiştim. Büyükelçi ağladı ve çok etkilendi. Dedi ki ‘THY bizim için çok önemli. Çünkü bizi dünyaya taşıdı. Kimse bize yol olmazken Türk Hava Yolları bize yol oldu.’ O ağladıktan sonra çok etkilendim. Demek ki biz çok etkili bir şey yapıyoruz. Sanatın işte burada etkili bir gücü var. Sadece boş bir uçağı vermenin yanı sıra oradaki makete anlam yükleyip vermek onu hissetmesini sağladı” dedi.

Neden bir Göbeklitepe uçağı New York’a ya da Paris’e inmesin diyen Sanatçı Erdoğan; “Sanat herkes için diyoruz. Neden kültürel mirasımızı bu şekilde tanıtmıyoruz? Aslında bu hem THY’ye, havayolu şirketlerine, hem bize hem topluma bir değer katıyo” şeklinde konuştu.
Yaptığı eserlerin birbirine benzemediğini ifade eden Erdoğan, “eserlerimde Germanicia, Göbeklitepe, bereket ve şahmeran çalışıyorum. Anadolu medeniyetinden ilham alıyorum” dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözünü hatırlatan Erdoğan, “İstikbal göklerdeyse bunu yaşayarak görmeliyiz. Sanatımızı neden gökyüzüne taşımayalım, neden Göbeklitepe’yi uçurmayalım? Bir Göbeklitepe uçağı uçtuğunda veya içine bindiğinizde New York’a veya Paris’e indiğinizde o etkiyi hep birlikte hissetmeyiz” dedi.
Sonuçta sanatsal bir uçak tasarladığını belirten Erdoğan; “belki içine bindiğimiz uçakla saatlerce uçacağız. Bir an düşünün Louvre Müzesi’nden bir uçak tasarladınız ve içini de öyle yaptınız ki, uçağın içinde müze var ve uçuyor. Bu muhteşem bir şey değil mi? Hedefim, uçağın içinde sergi yapmak, biletlerden sergi yapmak. THY dünyanın her yerine uçuyor ve bir anda serginiz herkesin elinde oluyor. Çok büyük bir etkisi olacağına inanıyorum” dedi.
Erdoğan bu projesini Türk Hava Yolları’na sunduğunu ve sonucu beklediğini ifade ederek, “Sivil havacılık ve onun yer edindiği her yere sanatı taşımak istiyorum. Çünkü bu yolculuk hepimizin yolculuğudur” dedi.
Sayime Serra Erdoğan “Londra’daki Art Gallery’de ‘Renkli Yolculuklar’ diye ilk maket uçak sergisini yapacağını da sözlerine ekledi.

#

SENDE YORUM YAZ